Home Economic-Financiar Efectele crizei financiare își arată colții și în România

Efectele crizei financiare își arată colții și în România

DISTRIBUIŢI

Optimismul alimentat de recenta campanie electorală și de creșterea economică din ultimii ani este spulberat de statisticile negre.
Firmele românești au înregistrat în luna decembrie o scădere a exporturilor cu 17%. Un rezultat bun, dacă îl comparăm cu prima decadă din luna ianuarie, când exporturile s-au prăbușit cu 47%. Nici piața auto nu se simte prea bine. Producția națională de autovehicule s-a prăbușit cu 78,6% în decembrie, iar vânzările de automobile noi au căzut cu 53%. Și dacă veștile proaste nu erau de ajuns, anul trecut, 14.483 de firme au intrat în insolvență, în creștere cu 75% față de nivelul din 2007.

Deși analiștii erau destul de optimiști în ceea ce privește efectele crizei financiare asupra românilor, statisticile de la început de an sunt îngrijorătoare. Piața imobiliară este blocată, exporturile se prăbușesc, industria auto este la pământ, numărul de falimente în continuă creștere iar deprecierea leului complică și mai mult lucrurile.
În ceea ce privește exporturile, firmele românești au înregistrat în luna decembrie o scădere cu 17%. Un rezultat bun, dacă îl comparăm cu prima decadă din luna ianuarie, când exporturile s-au prăbușit cu 47%.
Secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a declarat, ieri, că asociația a solicitat oficial Băncii Naționale a României (BNR) să intervină pe piața valutară pentru a stopa deprecierea excesivă a leului și volatilitatea cursului și să reducă dobânda de politică monetară.
Potrivit ANEIR, exportatorii nu sunt avantajați de acest curs înalt și volatil, care nu le permite să își facă un business-plan pe un orizont de timp rezonabil.
Ionescu spune că acest nivel de curs este înșelător, bazat pe investiții speculative ale străinilor și ar putea induce exportatorii în eroare.
"Sunt probleme în toate țările, nu doar la noi, și nu se justifică această depreciere a leului. Analiștii anunță cursuri tot mai mari care alimentează operațiunile speculative ale străinilor", a spus Ionescu.

15.000 de firme, în insolvență

Anul trecut, 14.483 de firme au intrat în insolvență, în creștere cu 75% față de nivelul din 2007, când 8.297 de societăți au ajuns în situația de a nu mai dispune de fonduri pentru a-și plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Cele mai multe companii intrate în insolvență (6.551, față de peste 4.000 în 2007) aveau activități în domeniul comerțului, al reparării autovehiculelor și bunurilor de uz gospodăresc, urmate de cele din sectorul produselor industriei prelucrătoare (2.720, comparativ cu 1.600) și de firmele de construcții, cu 1.404 de cazuri de insolvență în 2008, față de 628 anul precedent.

Piața auto, în cădere liberă

Cel mai rău stă piața auto. Potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), producția națională de autovehicule s-a prăbușit cu 78,6% în decembrie, la 4.045 unități.
Totodată, vânzările de automobile noi au scăzut cu 53% în decembrie, la 13.054 unități, iar pe ansamblul anului trecut scăderea segmentului a fost de 14,1%, la 270.995 mașini, față de 2007, în condițiile în care piața auto totală a coborât cu 11,7%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.