Home Actualitate Oprescu are pe tavă un tun imobiliar de o sută de milioane...

Oprescu are pe tavă un tun imobiliar de o sută de milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Două suprafețe de teren de 5 hectare în buricul Bucureștiului sunt vizate de hienele de partid și de stat din haita PSD, iar decizia atribuirii terenurilor se află în mâna lui Sorin Oprescu. Cele două terenuri din Capitală care erau estimate în octombrie anul trecut la valoarea de o sută de milioane de euro cumulează 54.000 metri pătrați și sunt situate pe Splaiul Unirii, la numerele 162-255. Terenurile se află în administrarea SC Prelucrarea Cărnii Splai SA, fiind disputate în instanță de această societate și Primăria Generală a Municipiului București. Primăria nu trebuie decât „să uite“ să-și trimită consilierul juridic la tribunal pentru ca cele 100 de milioane de euro să pice în mâna „cui trebuie“.  Societatea Splai SA nu are titlul de proprietate pe terenurile de 5 hectare pe care trebuie să le obțină de la PMB astfel că, pentru terenurile cu pricina, Splai SA se judecă cu Primăria Capitalei. Dacă Primăria nu va obține dreptul de proprietate asupra terenurilor, activele Splai SA. se vor îmbogăți cu  o sumă estimată la peste 100 de milioane de euro – valoarea pe care ar avea-o terenurile în cauză.

Radiografia unei privatizări cu cântec

La råndul său, SC Splai SA a fost scoasă  la privatizare, iar societatea care a cåștigat licitația a preluat în fapt un drept litigios asupra terenurilor.
La sfårșitul lunii iulie 2007, primarul general al Capitalei Adriean Videanu era acuzat public de PSD că ar încerca să pună måna pe acțiunile Splai SA. printr-o societate controlată de Videanu care ar fi urmat să participe la licitația cu strigare organizată de AVAS pentru vånzarea acțiunilor firmei Splai SA. Videanu a intentat procese pe care le-a și cåștigat la adresa acuzatorilor săi, iar povestea afacerii societății Splai SA s-a dovedit a avea cu totul alt curs.
În data de 27 martie 2009, AVAS anunța că a finalizat privatizarea S.C. PC Splai S.A. București prin transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor societății către un misterios cumpărător – S.C. Eurowest Imob Consulting SRL – ca urmare a plății integrale a sumei de 2.898.561 lei.
Privatizarea S.C. PC Splai S.A. s-a realizat prin metoda licitației cu strigare, la care s-au înscris doi ofertanți: S.C. Manor Center SRL și S.C. Eurowest Imob Consulting SRL. Adjudecatar a fost declarat ofertantul S.C. Eurowest Imob Consulting SRL. Reprezentanții celor două părți – AVAS și Eurowest – au semnat contractul de vånzare-cumpărare pentru pachetul de 206.054 acțiuni, reprezentånd 70,21% din capitalul social.
În comunicatul AVAS se mai preciza că S.C. Prelucrarea Cărnii Splai S.A. București nu deține titluri de proprietate asupra celor două terenuri pe care le are în folosință în Capitală (terenurile în suprafață de cca. 54.000 mp aflate în litigiu cu Primăria Municipiului București).  
Dar, se mai preciza în comunicatul AVAS, în conformitate cu art. 12 din Legea 137/2002, cu modificările și completările ulterioare, după obținerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, societatea își va putea majora capitalul social cu valoarea acestora în favoarea AVAS, care va redeveni acționar cu o cotă corespunzătoare cu valoarea de piață a terenurilor. Potrivit comunicatului, AVAS va putea înstrăina ulterior acțiunile rezultate în urma majorării de capital, S.C. Eurowest Imob Consulting SRL avånd un drept de preferință la cumpărare (preempțiune), conform legii.
Acestea sunt faptele, în urma cărora o firmă obscură, Eurowest Imob Consulting SRL, și-a însușit acțiunile SC PC Splai SA, societatea care dispune de o adevărată månă de aur în buricul Bucureștiului.

Eurowest, inițial o firmă cu un angajat, vizează 100 milioane de euro

SC Eurowest Imob Consulting SRL este o agenție imobiliară din sectorul 5 înființată în 2006 de un elvețian (Jenewein Hermann Josef Klaus) și doi nemți (Muller Friedrich și Dirkskotter Frank Friedhelm). În primii doi ani de activitate, firma a avut o activitate economică nesemnificativă spre zero barat. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2006 cifră de afaceri a fost 0 (zero), iar firma a înregistrat pierderi de 11.396 lei. În 2007 a avut cifră de afaceri de 1.638 lei și pierderi de 35.867 lei noi. Pe parcursul acestor doi ani, Eurowest Imob Consulting a avut un singur angajat. Administratorul firmei helveto-nemțești SC Eurowest Imob Consulting SRL nu este însă nici pe departe un personaj obscur. Dumitru Marin nu este un oarecare ci este cunoscut drept un apropiat al PSD, un om de afaceri cu succes în obținerea de contracte pe bandă rulantă de la instituții publice din raza PSD.
Revenind la vånzarea acțiunilor SC PC Splai SA către Eurowest Imob Consulting SRL, trebuie să menționăm că societatea aflată în portofoliul AVAS s-a aflat la cea de-a treia încercare de privatizare de acest fel, după ce contractele semnate anterior au fost desființate, ca urmare a neplății prețului de către cumpărători (precedentul contract de privatizare fusese încheiat de AVAS cu persoana fizică Aharon Azulav, care, la licitația din iulie 2007, fusese declarată adjudecatar la prețul de 39.263.589 RON, adică peste 10 milioane de euro; ulterior, israelianul s-a retras din combinație, pierzånd doar garanția de participare). De la zece milioane de euro licitați inițial, AVAS a scăzut dramatic prețul la numai 800.000 de euro, suma plătită de S.C. Eurowest Imob Consulting SRL, pentru pachetul majoritar de la Splai SA. „Nemții“ au în månă, în plus, un atu formidabil, și anume faptul că în persoana administratorului se află un apropiat al PSD.

„Mingea“ se află pe terenul Primăriei Capitalei

Prin urmare, ecuația nu mai are decåt o singură necunoscută: primarul general al Capitalei. Se va confirma, în raport cu finalizarea „afacerii“ în ce măsură este sau nu Sorin Oprescu în subordinea grupurilor de interese din PSD, partid care oricum deține pårghii destul de importante în Consiliul General al Capitalei.
Pentru ca acest cerc să se închidă și privatizarea să devină cu adevărat un tun imobiliar, mai este nevoie doar ca Primăria Generală să piardă în instanță dreptul de a intra în posesia activelor de 5 hectare aflate acum în administrarea Splai SA.
Cum poate să piardă? Nimic mai simplu, rețeta este una standard: una dintre soluții ar fi, de pildă, ca reprezentanții juridici ai Primăriei să fie, dintr-un motiv sau altul, mai puțin interesați de cåștigarea procesului și „să uite“ să se prezinte în instanță.
Într-un asemenea caz, beneficiarii privatizării Splai SA vor răsufla ușurați: au investit mai puțin de 800.000 de euro și au cåștigat de peste o sută de ori mai mult. Vom urmări acest proces și vom vedea dacă „testul Oprescu“ bate spre cromatica roșcovană a PSD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.