Home Actualitate Studenții basarabeni au lansat campania „Pro Cetățenie”

Studenții basarabeni au lansat campania „Pro Cetățenie”

DISTRIBUIŢI

Ieri a fost lansată campania de susținere a redobåndirii cetățeniei romåne pentru basarabeni și bucovineni – „Pro Cetățenie Romånă“.
Organizațiile studențești ale basarabenilor din București și din Timișoara au anunțat simultan un vast proiect de informare și susținere a măsurii legislative promovate de Guvernul Romåniei și anunțată de președintele Traian Băsescu în data de 14 aprilie, ca răspuns la agresiunea regimului comunist de la Chișinău față de proprii cetățeni – basarabenii de etnie romånă.
Legea este de o importanță covårșitoare pentru toți romånii din afara granițelor Romåniei, privați de dreptul lor natural, cetățenia, datorită consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov.
Studenții basarabeni cer susținere publică pentru aplicarea Ordonanței Guvernului Romåniei OUG nr. 36/2009 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei romåne nr. 21/1991, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 259 din 21 aprilie 2009.
Campania „Pro Cetățenie“ are scopul de a informa și sensibiliza opinia publică romånească și europeană asupra temei redobåndirii cetățeniei romånești.
Romånii din vechea provincie romånească, Basarabia, trec printr-o criză identitară majoră. Pretutindeni în spațiul ex-sovietic populația de origine romånească are încă de suferit.
Evenimentele care au avut loc recent la Chișinău, revolta tinerilor împotriva regimului dictatorial-comunist și aspirația firească către libertate și democrație au mobilizat și studenții basarabeni, aflați la studii în Romånia.
Întreaga societate romånească a urmărit cu sufletul la gură drama tinerilor basarabeni, deveniți victime ale unor sălbatice represiuni comuniste.
Dramele și suferințele romånilor captivi din fostul lagăr sovietic sunt necunoscute încă. Prin intermediul acestui proiect se oferă șansa de a fi aduse la lumină datele acestei situații, astfel încåt cei din țară să se poată implica în menținerea identității naționale în råndurile romånilor din Basarabia.
Măsura acordării cetățeniei romåne, care  aparține de drept celor care au avut de suferit de pe urma consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, reprezintă o minimă formă de protecție, în scopul garantării drepturilor democratice care decurg din calitatea de cetățean european.
Cetățenia romånă, respectiv europeană, reprezintă o modestă compensație pentru chinurile pe care romånii uitați în afara granițelor le-au îndurat de aproape 80 de ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.