Home Actualitate Proiectul Roșia Montană – faza prostituție publicitară și „advertising” otrăvit

Proiectul Roșia Montană – faza prostituție publicitară și „advertising” otrăvit

DISTRIBUIŢI

Proiectul Roșia Montană încinge din nou opinia publică după ce o nouă campanie relansează tema beneficiilor de vis – de peste 4 miliarde de euro – care îi așteaptă pe români mintenaș, imediat ce fantomaticii investitori canadieni vor reuși începerea exploatării aurului Apusenilor.
Campania de spălare de creier este demarată de o prestigioasă agenție de publicitate, acuzată de badvertising de adversarii proiectului otrăvit al Gold Corporation. Campania promovată de Leo Burnett, prin Bogdan Naumovici, va aduce companiei de publicitate 500.000 de euro, o sumă bună în actualele condiții de criză.
Bogdan Naumovici susține că noua campanie nu se va opri până când Gold Corporation nu va obține dreptul de exploatare a zăcămintelor de aur și pretinde că el, personal, nu este vizitat de îndoieli etico-morale pe această temă și că nici nu se consideră un mercenar.
Culmea, compania de publicitate Leo Burnett, în urmă cu doi ani, împreună cu Organizația Greenpeace, au conlucrat la o campanie pentru protejarea ultimului peisaj forestier intact din Europa Centrală, Sudică și de Vest, din regiunea Munților Retezat-Godeanu. Greenpeace, se știe, se numără printre adversarii proiectului Roșia Montană, însă, probabil, conjuctura financiară a determinat reorientarea Leo Burnett către capătul celălalt al morcovului, suma de jumătate de milion acoperind instinctele ecologiste ale lui Bogdan Naumovici și constituind un spor de rușine consistent.
Publicitarul de renume are acum sarcina să prezinte Gold Corporation drept Crăiasa Munților Apuseni care a venit la Roșia să fericească prezentul și viitorul, să aducă poporului frunze-n buze, lapte-n țâțe, drob de sare la spinare, mălăieș în călcâieș, smoc de flori la subsuori… punând creativitatea și profesionalismul în slujba otrăvii – se poate spune că vorbim de un challenge profesional, deși la fel de bine s-ar putea numi prostituție în publicitate.
Blestemul aurului, dar și al petrolului
Miza este uriașă pentru cei care îl plătesc pe Naumovici și personajele implicate în povestea aurului sunt chiar de poveste. Astfel, conform istoricului realizat pe scurt de agenția vot.ro întâlnim în subteranele afacerii aurului personaje cât se poate de legate de interesele politice și care au legătură și cu afacerea Sterling, scandalul care leagă guvernul liberal de interese petroliere – tot canadiene.
Problemele din tranzacțiile cu zăcămintele de gaze și petrol din Marea Neagră se regăsesc și în proiectul exploatării aurului de la Roșia Montană. Cel care a acordat licența de exploatare a perimetrului ca șef al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianăș, în perioada 1997-2000, a devenit ulterior administratorul companiei Regal Petroleum București, firmă controlată de Frank Timiș, principalul acționar al proiectului de la Roșia Montană. Din această calitate, în 1998, Mihai Ianăș negociază și propune acordarea licenței de exploatarea minereurilor de auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, prin încredințare directă, către Compania Națională Minvest Deva, care era în parteneriat cu Gabriel Resources Ltd.
Licența este acordată de Guvernul Radu Vasile și este contrasemnată de Mihai Ianăș, ca președinte al ANRM, Radu Berceanu, ca ministru al Industriei, și de Decebal Traian Remeș, ca ministru al Finanțelor.
Compania de stat și Gabriel Resources înființaseră cu un an înainte compania Euro Gold Resources SA Deva, companie care urma să exploateze zăcămintele din Roșia Montană.
După aprobarea licenței de exploatare, Euro Gold își mută sediul la Roșia Montană după care își schimbă denumirea în Roșia Montană Gold Corporation SA.
După aprobarea licenței, participația statului în proiect s-a diminuat de la 33,8% la doar 19%. După diluarea participației statului, Ministerul Industriei și ANRM aprobă transferul licenței de la Minvest Deva la Roșia Montană Gold Corporation.
Firma britanică Regal Petroleum (controlată de Frank Timiș, principalul acționar al Gabriel Resources) își deschide, în 2003, un SRL la București, la conducerea căruia îl numește pe Mihail Ianăș, fostul șef al ANRM. În iulie și decembrie 2004, Regal Petroleum primește de la Guvernul Năstase dreptul de exploatare a două zăcăminte petroliere la Bârlad și Suceava.
Soros, implicat direct în afacerea aurului
Un an mai târziu, gigantul „Newmont Mining Corporation“, cel mai mare producător de aur din lume, înființează la București compania „Dacia Exploration“. Newmont, în care acționar este și miliardarul George Soros, devine cel mai important acționar al afacerii Gabriel Resources.
În ciuda faptului că a devenit acționar indirect al proiectului de la Roșia Montană, George Soros a susținut că nu are nici în clin, nici în mânecă cu reprezentanții Fundației ce-i poartă numele. Fundația Soros de la București a cerut desecretizarea documentației dosarului exploatației de la Roșia Montană, cu un an în urmă, ceea ce desigur nu poate avea nicio legătură cu interesele principalului acționar al Gold Corporation, Newmont, în care este acționar George Soros, filantropul…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.