Home Economic-Financiar Șapte bănci au depus deja oferte pentru programul „Prima Casă”

Șapte bănci au depus deja oferte pentru programul „Prima Casă”

DISTRIBUIŢI

Aplicarea programului „Prima Casă“ nu va determina creșterea prețurilor locuințelor, deoarece pentru sumele care depășesc plafonul de 60.000 de euro cumpărătorii trebuie să vină cu bani „din buzunar“, a declarat, ieri, Aurel Șaramet, președintele Fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
În opinia sa, programul va avea success mai ales în provincie, unde cu 60.000 de euro se pot achiziționa „case bune“. „Bucureștiul este o piață atipică, dar în provincie se vor găsi apartamente și noi, cu trei camere“, a adăugat președintele Fondului.
Ministrul IMM-urilor, Constantin Niță, a precizat că programul ar trebui să ajute dezvoltatorii care au construit locuințe și nu le-au vândut până în prezent, dar și pe cei care au proiectele blocate.
„Programul ar trebui să susțină dezvoltatorii, acum pot să-și vândă locuințele construite și să înceapă să construiască. Dacă miliardul de euro este consumat, atunci anul viitor vom suplimenta bugetul“, a afirmat Niță.
În ultimele zile, în piața imobiliară au apărut opinii că proprietarii au început să solicite prețuri mai mari în urma aprobării programului de susținere a cumpărării de locuințe.
450 de milioane de euro
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a primit până joi dimineață oferte pentru programul „Prima casă“ de la șapte bănci, în valoare totală de 450 milioane de euro, termenul limită de depunere fiind sfârșitul zilei.
Cele șapte bănci sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium și Volksbank.
Oficialul FNGCIMM a declarat că au mai existat discuții cu Alpha Bank, Banca Românească, CEC și BCR, care urmează să depună oferte la o valoare totală estimată de aproximativ 300-400 milioane de euro.
Normele programului „Prima Casă“, inițiat de Guvern, au fost publicate pe 18 iunie, în Monitorul Oficial, iar băncile au avut la dispoziție o săptămână pentru a decide dacă acceptă condițiile de împrumut stabilite de executiv.
În cazul în care valoarea totală a finanțărilor solicitată de bănci depășește plafonul stabilit de Guvern, atunci Fondul va efectua realocări de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finanțe, stimulând băncile cu cea mai bună ofertă.
Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima Casă“ vor plăti un avans de 5% pentru o locuință de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferența din prețul de achiziție, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.