Home Economic-Financiar CE a autorizat o schemă de ajutor de 180 mil. euro pentru...

CE a autorizat o schemă de ajutor de 180 mil. euro pentru IMM-uri

DISTRIBUIŢI

Comisia Europeană a autorizat o schemă de ajutor de stat, cu un buget de 180 milioane de euro, pentru restructurarea firmelor mici și mijlocii, în dificultate, din portofoliul AVAS și al Ministerului Economiei, în vederea depășirii efectelor crizei economice. Bugetul total estimat al schemei este de 180 milioane de euro, incluzând suma de 30 milioane de euro alocată schemei de salvare. Din această sumă, 90 milioane de euro sunt prevăzute pentru anul 2009, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.
Ajutorul de stat se poate acorda sub formă de subvenții, infuzii de capital de lucru sau capital social, participări la majorarea capitalului social prin transformarea unor creanțe ale Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Ministerului Economiei în acțiuni, eșalonarea unor datorii către AVAS, credite cu o rată a dobânzii cel puțin comparabilă cu rata de referință adoptată de Comisia Europeană, în prezent de 13,76%.
Durata schemei este de doi ani, 2009 -2010, cu posibilitatea de prelungire, iar beneficiarii pot fi numai IMM-urile în dificultate aflate în portofoliul AVAS și al Ministerului Economiei.
Ajutorul de restructurare se poate acorda și companiilor care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare și care, după șase luni, nu pot face dovada rambursării integrale a creditului, dar prezintă un plan de restructurare.
Planurile de restructurare ale IMM-urilor, care beneficiază de ajutor de stat în cadrul acestei scheme, trebuie aprobate, după caz, de AVAS și Ministerul Economiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.