Home Actualitate Afaceristul Marcel Străuț a dat gaură firmelor de publicitate

Afaceristul Marcel Străuț a dat gaură firmelor de publicitate

DISTRIBUIŢI

Rețeaua moldovenească a evaziunii a volatilizat banii televiziunilor

Este scund, iar notorietatea sa nu depășește granițele biroului său. Se numește Marcel Străuț și până la începutul acestui an foarte puțină lume știa de el. Prin martie, un zvon a început să se facă tot mai auzit în lumea publicității: Străuț a fugit cu banii! Câteva luni mai târziu, zvonul s-a dovedit a fi adevărat, iar televiziunile și firmele de publicitate au început să caute cu disperare urma sumelor fabuloase ascunse de Străuț. Firmele sale aveau deja un alt proprietar, o fată de 20 de ani din Republica Moldova. „Curentul“ vă prezintă în exclusivitate schema infracțională aplicată de afacerist cu ajutorul unor personaje din lumea interlopă de la Chișinău. În schemă au fost și niște avocați care au aranjat actele și au asigurat aspectele juridice ale tranzacțiilor.
Pe 16 martie 2009, angajații Bigger Group au fost anunțați de către Marcel Străuț că firma a fost vândută unei tipografii care nu va continua activitatea de creație publicitară pentru că a investit banii numai pentru a prelua un brand și o istorie financiară. Emanuel Ignat, fostul Art-Director de la Bigger, spune că Străuț și amanta sa, Luciana Zamfirescu, au făcut anunțul șoc după ce în week-end strânseseră tot ce aveau prin sediul firmei. Alți colegi ai săi nu au fost însă la fel de neștiutori ca Ignat.  Practic, Bigger SRL avea clienți care doreau să achiziționeze publicitate. Firma contacta marii resealeri și îi punea să distribuie anumite spoturi pentru clienții Bigger. După ce reclamele erau difuzate, clienții plăteau facturile către Bigger, iar la rândul ei această companie plătea resealerii care achitau datoriile față de televiziuni. În ultimile luni ale anului 2008, Bigger a încasat banii de la clienți, dar nu a mai plătit mai departe datoriile.

Slalom printre notari

T.R. are 20 de ani și este originară din Raionul Strășeni, Comuna Sireți, Republica Moldova. Fata a venit cu bursă la studii în Bacău și locuiește în căminul mizerabil al unui liceu cu aspect de școală de corecție ca mai toate școlile construite în acea margine de oraș. În data de 9 martie 2009, fata s-a suit în trenul care ducea la București. Nu mai fusese în capitala țării. Drumul lung nu a obosit-o, pentru că această afacere avea să îi aducă 200 de euro de la un prieten care îi propusese să își pună actele la dispoziția unor afaceriști. Fata a fost de acord. A fost mințită că totul este legal și că oamenii vor decât să-și vândă firma pentru a o închide, cu scopul de a scăpa de impozite.  A ajuns în Gara de Nord, de unde a fost preluată de un băiat care vorbea cu accent moldovenesc. Acesta a condus-o la un birou notarial, pe care cu greu am reușit să-l găsim ulterior, și a pus-o să aștepte în anticameră.
Fata a stat cuminte, apoi a semnat mecanic actele care i-au fost puse în față. A urmat un alt drum până în Piața Victoriei unde a ajuns la un cabinet de avocați. Deși aceștia au trecut pe antet adresa pe Șoseaua Giurgiului, ei activează la doar doi pași de guvern. Acolo, fata a semnat la foc automat alte acte, după care a mai fost plimbată la un alt cabinet notarial pentru alte declarații necesare calității ei de acționar și administrator în firmele Bigger BTL, Bigger Creative Services și Bigger SRL. Practic, prin aceste semnături, tânăra elevă de liceu din Republica Moldova devenea patroană peste cele trei firme ale lui Marcel Străuț.

Amanta lui Străuț a folosit același mod de operare

Luciana Zamfirescu este și mai lipsită de notorietate ca Străuț. A fost secretară la firmele acestuia, iar înainte de vânzare era directoare. La finele lui februarie 2009 ea și-a depus demisia, act care a fost aprobat de T.R. după ce Străuț i-a predat firma. La rândul său, pe 28 februarie 2009, Străuț a demisionat din funcția de administrator al Bigger Creative Services și se descarcă pe el însuși de gestiune, ajutat de angajatul său Ștefan Volonca. Luciana avea însă, la rândul ei, o companie de care voia să scape. Pentru a economisi bani și timp a făcut o greșeală care ar putea-o costa ani de libertate. Ea a ales să scape de firma ei folosind o colegă de școală generală a tinerei folosite de Marcel Străuț. I.T. are tot 20 de ani și s-a născut în aceeași localitate ca și T.R. A venit la Bacău tot cu bursă de studii și a primit tot 200 de euro. A călătorit cu același tren și a trecut pe la aceiași notari și avocați. La final, fata s-a trezit patroană peste firma Fantastik Media. La fel ca și compania lui Străuț, firma Lucianei avea probleme. Una dintre acestea era reprezentată de contractul de credit nr. 019-360/CRD-DT pe care Fantastik Media l-a semnat cu Unicredit România, Sucursala Ștefan cel Mare. Atunci, banca a pus gaj pe contul RO07UNCR0190162855770, dar banii de acolo nu erau de ajuns pentru a garanta că firma își va rambursa datoriile. Practic, prin vânzarea Fantastik Media către I.T., Luciana scăpa și de datorii. De asemenea, cu puțin timp înainte de a scăpa de firmă și probleme, Luciana a trecut mașina de teren BMW de pe numele companiei pe numele soțului cu care se află în divorț. Este greu de crezut că Luciana și Marcel vor putea să explice procurorilor cum au găsit amândoi două „investitoare“ care s-au născut în aceeași comună din Republica Moldova și care acum cumpără merdenele de la același chioșc din Bacău. De asemenea, cei doi vor avea de răspuns și la mai multe întrebări legate de circuitul banilor după vânzarea firmelor.

Străuț – blat cu procurorii?

Marcel Străuț nu pare a fi interesat de ceea ce se întâmplă cu dosarul său. Mai bogat cu o sumă consistentă de bani, afaceristul care a lăsat cu ochii în soare marile agenții de publicitate și televiziunile nu e deloc afectat de faptul că i-am descoperit afacerile. „Nu mă interesează ce scrieți. Am vorbit cu toți procurorii. Scrieți ce vreți că nu mă afectează“, ne-a declarat el pe un ton care ne face să credem că Marcel știe el ce știe. Pe actele depuse la Registrul Comerțului la preluarea firmelor de tinerele moldovence apare un număr de telefon al Irinei Ciobanu, avocat junior la Societatea Civilă de Avocați Pangratie, Alexe și Partenerii. Femeia spune că nu știe care este bucătăria internă a fiecărui client: „Eu doar am atestat ca avocat faptul că persoanele care semnează actele sunt acolo și că actele lor de identitate sunt în regulă. Nu știu cum s-au găsit, cine sunt și nici nu am mai avut vreo legătură cu aceste firme după semnarea actelor“, ne-a spus avocata. Cu toate acestea, Străuț, între două vizite la bănci, și-a direcționat constant creditorii către SCA Pangratie, Alexe și Partenerii, iar amanta sa, Luciana Zamfirescu, este asistată de același cabinet de avocatură în procesul de divorț intentat soțului ei la scurt timp după ce Străuț a fugit cu banii. Acest cerc vicios care se învârte în jurul avocaților i-a determinat pe unii creditori ai Bigger să își direcționeze procesele penale chiar împotriva apărătorilor lui Străuț. De altfel, alegerea proastă a celor două tinere ar putea să îi conducă pe anchetatori spre ideea că atât Străuț, cât și Zamfirescu au constituit un grup criminal organizat cu scopul de a fura 4 milioane de euro. Totodată, tinerele basarabence ar putea să facă plângere împotriva lui Străuț și a amantei acestuia pentru înșelătorie, deoarece le-a făcut să semneze un act inducându-le în eroare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.