Home Actualitate Biserica Catolică: Paleologu – agentul distrugătorilor patrimoniului național

Biserica Catolică: Paleologu – agentul distrugătorilor patrimoniului național

DISTRIBUIŢI

Reprezentanții Catedralei Sf Iosif îl acuză pe ministrul-pleașcă că este purtătorul de cuvânt neoficial al Millenium Building SRL, firmă care distruge patrimoniul național în București și Constanța

Catedrala Sfântul Iosif din București, monument istoric și de arhitectură de peste 125 de ani, evocat și de Eminescu în scrierile sale, este pusă în pericol de construirea unei clădiri de 75 metri înălțime la mai puțin de 10 metri distanță. Un proiect dezastruos: 24 de niveluri, dintre care patru subterane, ce schimbă radical ambientul arhitectural în centrul Bucureștiului și afectează grav Catedrala Sfântul Iosif. Începånd cu 2006, reprezentanții Bisericii Catolice și asociațiile civice ale bucureștenilor și, ulterior, academicieni și politicieni, au încercat să stopeze proiectul-mamut, luptåndu-se cu corupția instituționalizată și afaceriști trans-frontalieri. Pånă acum, autoritățile statului, cele care ar trebui să vegheze la apărarea patrimoniului național, s-au situat, cu foarte puține excepții, de partea violatorilor legii și a arhitecturii Bucureștiului. Regula e definită azi prin poziția întunecată a ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Aduși la exasperare, împuterniciții Arhiepiscopiei i-au trimis ministrului-pleașcă o Scrisoare Deschisă de protest, în care își exprimă revolta față de atitudinea acestuia în favoarea „investitorului“, emisă public cu puțin timp înaintea procesului de revizuire a cazului, care va avea loc pe 2 noiembrie a.c.
Contactat de „Curentul“ pentru detalii, purtătorul de cuvånt al Arhiepiscopiei, părintele Ieronim, nu și-a ascuns „crunta dezamăgire“: „Dle Roncea, Paleologu minte cu nerușinare. Este un dispreț total față de valorile naționale și o lipsă crasă de bun simț, în contrast frapant, strigător la cer, cu rolul pe care și-l arogă, de «apostol» al patrimoniului cultural al Romåniei, cu toiagul în månă“.
Care sunt acuzele? Conform Scrisorii Deschise, Paleologu afirmă „în mod calomnios“, că Arhiepiscopul Ioan Robu a avut un rol activ în proiectul „Cathedral Plaza“. „Demersurile pe care le faceți, de cåteva săptămåni, sunt neîntemeiate și incorecte, cunoscånd faptul că Înalt Preasfințitul Ioan Robu a trimis o singură scrisoare (către trei instituții), în data de 19.11.1999, prin care își dădea acordul de principiu pentru o clădire diferită de ceea ce se vede astăzi – cu doar cåteva niveluri (notă red.) – pentru ca, începånd din 3.07.2001, să transmită zeci de scrisori către toate instituțiile responsabile cu avizarea și aprobarea viitorului mastodont în care era exprimată retragerea expresă a acordului. De asemenea, cunoașteți din stenogramele ministerului din 17.07.2001 faptul că retragerea acestui acord de principiu a intervenit cu 2 săptămåni de zile anterior emiterii de către MCC a primului său aviz pe proiectul de autorizație prin care condamnă Catedrala Sf. Iosif la dispariție“, se afirmă în Protestul oficial al Bisericii Catolice. Conform documentelor furnizate de Arhiepiscopie, avizul pentru autorizația de construire a molohului a fost dată și la solicitarea istoricului Andrei Pippidi, membru al Comisiei de patrimoniu la acea dată.

Proteste în lanț versus corupție pe linie

Situația gravă în care s-a ajuns a cunoscut o evoluție spectaculoasă de la momentul obținerii autorizației de către firma constructoare, Millenium Building SRL, pe vremea mandatului lui Adriean Videanu. Începånd cu aprilie 2006, protestele publice și internaționale nu au determinat autoritățile – Primarul Capitalei, Ministrul Culturii, Prefectul Municipiului București – să găsească o soluție. Academia Romånă a intervenit la råndul ei, cu responsabilitate, și a condamnat în repetate rånduri agresiunea arhitectonică exercitată asupra Catedralei și Bucureștiului. Lucrările au continuat, într-o cvasi-ilegalitate, chiar și în pofida unei Note Verbale trimise de Sfåntul Scaun prin care acesta solicita rezolvarea situației. Ajunsă la MAE pe cånd era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, aceasta a fost ascunsă opiniei publice și a rămas fără un răspuns oficial mai bine de 30 de zile. PR-ul firmei Millenium a fost, de asemenea, foarte agresiv, multe anchete pe acest subiect fiind îngropate rapid ori prin „munca de la om la om“, respectiv de la piarist sau piaristă, la ziarist și ziaristă, ori direct sau prin interpuși la patronatul media. Arhiepiscopia relatează pe site-ul său, www.arcb.ro, un astfel de caz. Este vorba de jurnalistul-guvernator Liviu Georgică Mihaiu din Trustul SOV Realitatea-Cațavencu care, folosindu-se de instrumentul de deontologie Robert Turcescu, a atacat constant campania de salvare a Capitalei. În ieșirile sale animate de etică profesională, consemnează arcb.ro, ziaristul „Cațavencu“ a uitat însă să spună că este nașul de cununie al Dianei-Daiana Voicu, reprezentantul Millenium Building, fapt ce alterează posibilitatea de a fi echidistant și nepărtinitor. Gurile rele spun că, după această contra-campanie, Georgică s-a mutat din aglomerația urbană de pe Calea Victoriei într-un „penthouse“ aerisit, cu vedere la lacul Herăstrău și sediul LukOil.

Millenium crește lângă biserici

Aceeași firmă, Millenium Building SRL, a construit în același stil excesiv – care amintește, ce coincidență!, și de turnul Millenium care primejduiește în continuare Biserica Armenească – și la Constanța, långă Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, un monument istoric și de arhitectură bisericească ortodoxă. Conducerea Tomis, una și aceeași cu Millenium Building, a obținut aprobări pentru extinderea magazinului Tomis și transformarea lui în Mall, se afirmă pe arcb.ro. Chiar dacă s-au găsit vestigii arheologice inestimabile, după o scurtă pauză, lucrările au continuat. În prezent, clădirea a acoperit total Biserica cu o valoare arhitecturală de patrimoniu național. De altfel, tot la Constanța a fost strămutat la început procesul pentru Catedrala Sf Iosif, unde, „întåmplător“, fusese președinte al Curții de Apel și magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție Marin Voicu, chiar tatăl Dianei-Daiana Voicu. Conform unor informații serioase de pe piața imobiliară, în spatele Milennium Building SRL se află o firmă care își are sediul în centrul cu același nume aflat în Tomis Mall: Millennium Business Center din Constanța. Este vorba de celebrii frați Ofer – Herscovici, originari din Romånia și care, potrivit „Jurnalului Național“, sunt „singurii romåni în Forbes“. Ei au ocupat anul trecut locul 184 în topul bogătașilor lumii, care ia în calcul numai miliardarii în dolari.

Cu cine se luptă Biserica Catolică

Istoria familiei „Ofer“ începe în Romånia, la Galați, de unde Josef Herschovici a emigrat în Israel, înființånd un birou comercial în portul Haifa. Ulterior, Josef și-a extins mica afacere, achiziționånd mai multe nave comerciale. După căsătorie a avut trei fii, în ordinea următoare: David, Sammy (foto) și Yuli. Mult mai tårziu, după plecarea în Israel, Sammy și Yuli au schimbat numele familiei cu unul mai comercial – Ofer (offer, în engleză: ofertă). Pe rånd, cei trei fii au condus și dezvoltat afacerile tatălui, transformånd micul birou într-o corporație internațională, informează www.dezvăluiri.ro.
Născut pe 22 februarie 1922 în Romånia, avånd astăzi cetățenie israeliană, Sammy Ofer, împreună cu familia sa, controlează un vast imperiu corporatist, de la Israel Corporation – companie de investiții de tip holding (cu o valoare de piață de 1,1 miliarde de dolari) – la „South Korea's Hanjin Shipping“ și „Zodiac Maritime Agency“ ce operează și pe teritoriul Romåniei, în portul Constanța. Yuli Ofer are cetățenie și pașaport romånesc și este consul onorific al Romåniei în Israel, iar de afacerile familiei din țară se ocupă nepotul sau, Eyal.
După ce a absolvit Atlantic College în Anglia, obținånd o diplomă în arhitectură și inginerie, fiul cel mare al lui Sammy, Eyal, devine ofițer de informații în cadrul forțelor aeriene israeliene (IAF – C3). Din mai 1991, este Președinte și CEO al Carlyle M.G. Limited – Florida, iar din mai 1995 i-a urmat tatălui său în consiliul director al companiei de vase de croazieră Royal Caribbean Cruises Ltd, devenind totodată și Co-Președinte al companiei Miller Global Properties – specializată în investiții imobiliare pe plan internațional. Prin intermediul Miller Global Properties, Ofer deține primul mall construit la Budapesta, la mijlocul anilor 1990, respectiv Duna Plaza și un hotel. Prin intermediul societății Ptelia Company Limited – Cyprus, în 1997, Eyal Ofer preia de la Fondul Proprietății de Stat – Constanța, participația de 51% la SC Tomis SA, achiziționånd astfel magazinul Tomis și rețeaua de retail „Conex Plus“. Sediul companiei este în Millennium Business Center din Constanța, mai informează www.dezvaluiri.ro.
Arhiepiscopia Romano Catolică de la București susține că nici Primăria, și nici Ministerul Culturii, plătit cu bani publici și însărcinat prin lege să protejeze monumentele și patrimoniul cultural, nu ar fi trebuit să permită construirea unui asemenea gigant långă catedrală, avånd deja pe conștiință drama Bisericii Armenești din București. „Măcar în ceasul al 13-lea ar trebui să vă reîncepeți studiile, pornind de la avizul dat de Ministerul Culturii, în 2001, în lipsă de cvorum,  în ciuda demersurilor repetate făcute de Arhiepiscopie pentru a nu se aviza și autoriza înșelătoria numită Cathedral Plaza“, îi transmite Biserica Catolică urmașului „cacarisit“ al conului Alecu Paleologu, care pune azi umărul la distrugerea patrimoniului național al Romåniei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.