Home Economic-Financiar Problemele companiilor se vor transfera asupra băncilor

Problemele companiilor se vor transfera asupra băncilor

DISTRIBUIŢI

„Băncile au greșit în trecut pentru că au dat prea ușor credite, iar oamenii le reproșează acest lucru întrucât nu au anticipat că nu vor mai putea plăti ratele, iar în prezent ambele părți au probleme“
Mișu Negrițoiu

Impactul negativ al crizei asupra companiilor se va transfera în curånd băncilor, iar 2010 va arăta „o oglindă mai clară“ a ceea ce s-a întåmplat în economie pe perioada crizei, consideră Mișu Negrițoiu, directorul general al ING Bank Romånia.
„Criza se va reflecta în situațiile financiare ale întreprinderilor, ale băncilor și ale societăților. Anul 2009 este un an de acumulare, în care am văzut că PIB-ul a luat-o în jos, că vånzările au scăzut foarte mult, că multe societăți se luptă pentru supraviețuire, iar multe dintre acestea sunt angrenate în sistemul bancar, au legătură cu situația financiară și bilanțurile băncilor. Cred că impactul negativ suportat de către societățile comerciale se va transfera în curånd asupra băncilor și că 2010 ne va arăta o oglindă mai clară a ceea ce s-a întåmplat în economie, cum s-a reflectat criza“, a afirmat Negrițoiu. El consideră că proprietarii de companii au învățat o lecție din anul acesta și se vor concentra mai mult pe eficiență, pe dezvoltare sustenabilă și pe perspective pe termen mediu și lung.
„Economia cred că este acum la momentul adevărului. Nimeni nu și-ar fi dorit criza. Trebuie însă să ne uităm și la partea bună, și anume că se intrase într-un model de dezvoltare economică clar nesustenabil, care rămånea numai la nivelul dezbaterilor de idei. Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realiști și să vedem că au fost multe erori, inclusiv în modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au făcut ușor bani, poate s-au făcut bani conjuctural, etc.“, a mai spus bancherul.
Totodată, Negrițoiu a precizat că băncile au greșit că au dat credite prea ușor, iar oamenii le reproșează acum acest lucru. El consideră că în momentul în care există condiții de piață, oportunitățile trebuie în mod sigur valorificate, dar „cu măsură“ și anticipează că romånii vor avea în continuare curajul să contracteze credite. El a precizat că în prezent băncile iau în calcul chiar și bonitatea angajatorului, pentru a putea determina stabilitatea veniturilor unor persoane. „Nu dăm bani pentru că vrem să luăm casa cuiva. Trebuie să te asiguri, pentru protecția lui și a ta, că are venituri suficiente pentru a le înapoia“, a mai spus Negrițoiu, care a precizat că în prezent cele mai mari probleme există în cazul creditelor de consum.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.