Home Actualitate Roșca se afundă singur în minciună

Roșca se afundă singur în minciună

DISTRIBUIŢI

Sorin Roșca Stănescu a confirmat, pe blogul său, stenograma publicată ieri de ziarul „Curentul“ și într-o palidă încercare de a se disculpa face niște erori nepermise unui fost agent al Securității.
„Ziarul «Curentul» a publicat un amplu material referitor la ultima întålnire pe care am avut-o, la restaurantul El Capitan de la Snagov, cu Cătălin Macovei, șeful Agenției Naționale de Integritate“.
Fals. Este evident din înregistrare că e prima lor întålnire. Roșca îi spune lui Macovei că n-are niciun fel de simpatie față de el. Înainte de apariția lui Roșca, intermediarul întålnirii, Bogdan Chirieac, îi dă sfaturi lui Macovei cum să-l abordeze la discuție pe Roșca. Ulterior, pe parcursul discuției, Roșca îi spune: „dacă tot am făcut cunoștință“
„Însoțit de o valoroasa stenogramă a discuției pe care am avut-o cu acesta, precum și de cuvenita înregistrare“.
Deci, Roșca Stănescu confirmă conținutul discuției.
„A fost a doua întålnire pe care am avut-o cu Macovei. În același loc“.
Fals. Vezi mai sus. Argumentele sunt oferite chiar de discuțiile în trei purtate la Snagov.
„În cursul primei întålniri, a cărei înregistrare încă nu a apărut – dar mi-aș dori să apară – șeful ANI mi-a vorbit despre trei lucrări importante pe care le fac inspectorii de acolo. Era vorba de conturi în străinătate nedeclarate ale celor trei magi din PD-L. Blaga, Videanu, Berceanu. Urma să-mi comunice rezultatele, pentru ca adevărul să nu mai poată fi ascuns, iar opinia publică să afle ce pun la cale, în perspectiva alegerilor și beneficiind de statutul de miniștri, cei trei demnitari“.
Fals. În cursul înregistrării prezentate de noi, SRS spune că la discuția precedentă, care nu a fost în cadrul unei întålniri private, ci a avut loc la o emisiune la Realitatea TV pe 9 iulie 2009, nu a fost vorba de Blaga.
SRS: N-am amestecat la vremea aceea și numele de Blaga.
CM: Da
SRS: La data aceea. Pentru ca poporul să afle adevărul, pentru a se face puțină dreptate, m-ar interesa unde v-ați dus cu investigațiile. Pånă unde au ajuns aceste investigații.
CM: Păi la Blaga s-a terminat. Asta știți.
SRS: Nu știu. Și l-ați găsit curat.
CM: Păi am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.
SRS: Nu i-ați găsit conturile de afară.
CM: Suntem în procedură. Lui Blaga?
SRS: Da.
CM: Sincer, nu le-am căutat.
SRS: Uråt.
CM: Uråt, dar nu am știut.
SRS: Dar ceilalți doi?
CM: La ceilalți doi sunt procedurile în curs. Durează. Știți cum v-am zis și la televiziune. Elveția nu mai e ce-a fost. Elveția dă tot acuma, dar e o procedură mai complicată“

Deci, în mod evident, Macovei pånă la această întålnire nici nu investigase conturi ale lui Blaga în străinătate, prin urmare nu avea cum să-i promită așa ceva. Despre conturile lui Berceanu și Videanu nici în momentul discuției celor trei, în septembrie,  Macovei nu primise niciun răspuns din Elveția. Quad erat demonstrandum…

Adriean Videanu îi arată cu degetul pe ziariștii-șantajiști

Contactat telefonic, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat: „E de notorietate cum anumiți ziariști își fac meseria încercând să șantajeze. Tot ce declară ei acolo sunt numai aberații, în ceea ce mă privește. N-am avut și n-am niciun cont în Elveția sau în altă țară. Toate conturile mele sunt în România. Consider că ei trebuie să dea explicații, nu eu“.

Berceanu vorbește de manipulare

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, amintit și el în discuția de la restaurantul din Snagov, a declarat că „se pot întâmpla sau discuta astfel de lucruri. Doi, cum să le spun, hai să le zicem ziariști, cu un om care ar fi trebuit să aibă respectul tuturor poartă o discuție în care se manipulează tot felul de informații: că ăla e tare, că ăla e moale… Prin această discuție se ridică un colț al unei cuverturi care acoperă niște lucruri despre care se știe că se practică. Acum avem și dovada“. În sprijinul declarațiilor sale, Berceanu a amintit și un episod din campania electorală când s-a vehiculat informația că ar deține niște mine de diamant în Africa de Sud, despre care nimeni nu a putut prezenta vreodată o dovadă.

Blaga nu comentează

Ministrul de Interne interimar, Vasile Blaga, al cărui nume apare în înregistrare, Roșca fiind foarte interesat de conturile sale, nu a dorit să facă niciun fel de comentariu în legătură cu conținutul discuțiilor de la restaurantul El Capitano din Snagov.
De altfel, în momentul în care a avut loc această discuție, 25 septembrie 2009, Blaga nu ocupa încă funcția de ministru de Interne interimar, el fiind numit în această funcție pe 1 octombrie.

DGIPI neagă orice implicare

În urma apariției în ziarul „Curentul“ a unei înregistrări ai căror protagoniști erau Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac și șeful ANI, Cătălin Macovei, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne ne-a trimis un comunicat în care se precizează că „Aspectele prezentate în cuprinsul articolului cu privire la implicarea Direcția Generală de Informații și Protecție Internă nu se confirmă“.

Chirieac se ascunde în spatele „întâmplării“

Ușor speriat de amploarea scandalului iscat în urma publicării înregistrării discuțiilor de la restaurantul din Snagov, deontologul Bogdan Chirieac s-a ascuns în spatele „întâmplării“. „M-am nimerit întâmplător la acea discuție“, s-a apărat inabil Chirieac. „N-am nimic de-a face cu ceea ce s-a discutat acolo“, a declarat Chirieac la B1 TV.
Înregistrarea discuției îl contrazice însă pe Chirieac, acesta fiind chiar cel care a înlesnit legătura dintre Cătălin Macovei și Sorin Roșca Stănescu și prin care urma să se desfășoare și un eventual schimb de informații care se pare că nu a mai avut loc.
De altfel, e greu să fii întâmplător la o discuție care se desfășoară într-un loc izolat, la un restaurant pe malul lacului Snagov, frecventat de Roșca &comp.

TVR i-a suspendat emisiunea lui Chirieac

„Contractul cu dl Bogdan Chirieac a fost realizat pentru o emisiune de politică externă („De la Vest la Est“ – n. red.). În acest moment, emisiunea este suspendată“, ne-a declarat, ieri, la solicitarea ziarului „Curentul“, Cătălin Dumitru, consilier pe probleme de comunicare al președintelui Director General al TVR, Alexandru Sassu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.