Home Actualitate Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac, excluși din breasla jurnaliștilor

Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac, excluși din breasla jurnaliștilor

DISTRIBUIŢI

În urma dezvăluirilor ziarului „Curentul“

Cei doi așa-ziși jurnaliști, Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu, care, potrivit stenogramelor prezentate de ziarul „Curentul“, au participat la o acțiune de șantaj a șefului ANI, Cătălin Macovei, au primit un vot de blam din partea organizațiilor media, care au considerat  că cei doi au încălcat Codurile Deontologice ale CRP și AJR.
Comisia Media CRP-AJR recomandă instituțiilor de presă și jurnaliștilor să nu îi mai prezinte pe Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac ca „jurnaliști“ sau cu orice altă titulatură care face trimitere la această meserie. Această recomandare, unică după știința noastră în presa postdecembristă, echivalează practic cu excluderea celor doi jurnaliști din breasla jurnaliștilor.
Comisia Media a ajuns la concluzia că Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac au încălcat articolele 1, 7, 8 și 9 din Codurile Deontologice ale CRP și AJR.
Prin urmare, Comisia Media „recomandă instituțiilor de presă și jurnaliștilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac drept jurnaliști sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie“.
Totodată, Comisia Media consideră că „instituțiile de presă care colaborează cu Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac pentru prestații jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci și credibilitatea profesiei“.

Roșca și Chirieac au încălcat regulile profesiei

De asemenea, în urma analizării stenogramelor apărute în presă, a unui punct de vedere remis de Cătălin Macovei și a codurilor deontologie al CRP și AJR, Comisia Media a mai constatat că „Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informații de interes public. Mai mult, Sorin Roșca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecție mediatică“.
„Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac ajung la o înțelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înțelegeri, Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac își pierd imparțialitatea și independența“, mai precizează Comisia.
Conform Comisiei, „Bogdan Chirieac oferă servicii de influență, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice“.
„Comisia Media precizează că analiza sa privește strict exercitarea profesiei de ziarist. Membrii Comisiei Media cer ca acest caz, asupra căruia ne pronunțăm clar și unanim, să nu mai fie folosit pentru a blama comunitatea jurnalistică, iar deciziile noastre să nu fie utilizate în competiția politică“, concluzionează Comisia Media în documentul emis joi.

Un vot de blam

„Din punct de vedere juridic, nu pot exista consecințe în urma acestei discuții de astăzi, deliberări sau acestui comunicat pe care l-am făcut public, întrucât Comisia Media, Clubul Român de Presă, Asociația Jurnaliștilor din România, ca orice asociație profesională sau organizație nonguvernamentală, nu au jurisdicție asupra colegilor de breaslă sau asupra instituțiilor membre. Este doar o recomandare pe care noi o facem prin intermediul colegilor de breaslă, prin intermediul dumneavoastră, tuturor celorlalți colegi ai noștri și instituțiilor de presă. Evident, fiecare decide după propria lui conștiință. Asta este. Nu putem să impunem cu forța și, din câte îmi aduc eu aminte, nu ne-am dorit încă o lege a presei. Este singura formă de sancționare, cu un vot de blam. Asta am făcut astăzi: le-am dat un vot de blam, analizând ceea ce reiese din conținutul acelor stenograme. Mai mult de atât nu se pot pronunța decât alte instituții abilitate. Dacă este ceva de altă natură, penală sau din domeniul civil, este treaba instituțiilor abilitate ale statului să-și facă datoria“, a declarat, ieri, Cezar Ion, după prezentarea punctului de vedere al Comisiei.
„Deciziile pe care noi le luăm se transmit membrilor și, în mod evident, ne așteptăm ca membrii acestor două asociații (CRP și AJR, n.r.) să țină cont de aceste decizii“, a spus și Ciprian Stoianovici, prezent la ședința Comisiei.
„Noi i-am invitat cu onestitate pe cei doi oameni de presă la Comisie. Fapul că au acceptat această invitație înseamnă și recunoașterea comisiei. Atitudinea lor este cea pe care ați văzut-o. Pentru mine este de necomentat“, a spus Indira Crasnea, președintele CRP.

Chirieac și Roșca i-au sfidat pe reprezentanții organizațiilor de media

La ședința de ieri, care a avut loc la sediul Clubului Român de Presă, au venit Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac și membrii CRP – Indira Crasnea, președintele Clubului, Cătălin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Ședința a fost prezidată de Cezar Ion.
Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac au părăsit însă ședința după circa 30 de minute, cerându-le membrilor Clubului Român de Presă și lui Cezar Ion să își retragă declarațiile publice la adresa lor.
La începutul audierilor, Sorin Roșca Stănescu i-a întrebat pe membrii Comisiei Media dacă își asumă declarațiile anterioare ședinței, care îl acuză pe el și pe Bogdan Chirieac fără să le ceară un punct de vedere.
Membrii Clubului Român de Presă prezenți la ședință au declarat că își asumă declarațiile din comunicatul CRP.
Pe de altă parte, Cezar Ion, președintele AJR, a precizat că el a făcut o declarație în nume propriu, aceasta nefiind un punct de vedere al organizației pe care o reprezintă.
CRP și AJR au decis să convoace Comisia Media pentru discutarea cazului Sorin Roșca Stănescu – Bogdan Chirieac – Cătălin Macovei. Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac au fost invitați să își exprime un punct de vedere în cadrul ședinței sau să remită Comisiei Media o opinie scrisă. De asemenea, Comisia Media i-a solicitat președintelui ANI, Cătălin Macovei, să-și prezinte oficial poziția față de cele semnalate în presă.

Stenogramele șantajului

Ziarul „Curentul“ a publicat, săptămåna trecută, mai multe stenograme ale unor discuții purtate de șeful Agenției Naționale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariștii Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu. Potrivit discuțiilor din stenograme,  Macovei a fost supus unui șantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro. „Ținta încercării de șantaj“ ar fi fost miniștrii PD-L Adriean Videanu, Vasile Blaga și Radu Berceanu, care, potrivit declarațiilor lui Roșca Stănescu, ar avea conturi nedeclarate în străinătate.
Tot din stenograme reiese că Bogdan Chirieac i-a spus lui Macovei că a vorbit în seara precedentă întâlnirii cu Roșca Stănescu, care ar fi declarat că are două înscrisuri, „chestii olografe“, care i-ar fi fost date de o fostă secretară de la ANI.
Tot Chirieac este cel care spune că, pentru a nu face publice documentele, Roșca Stănescu „vrea ceva la schimb“, respectiv să se avanseze cu dosarele lui Radu Berceanu și Adriean Videanu.
Scandalul provocat de publicarea stenogramelor, în urmă cu o săptămână, l-a determinat pe președintele ANI, Cătălin Macovei, să depună o completare la o plângere pe care a făcuse anterior la DIICOT, care îl vizează pe Sorin Roșca Stănescu.

Macovei: Comportamentul lui Roșca Stănescu generează teamă față de orice demers jurnalistic onest

Comportamentul lui Sorin Roșca Stănescu, dezvăluit după apariția în presă a stenogramelor discuțiilor de la Snagov, generează teamă și reticență față de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public, apreciază președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI).
Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), șeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuțiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac și Sorin Roșca Stănescu, „exercitarea onestă a activității jurnalistice“, dar și întâlnirile – formale sau informale – între reprezentanți ai instituțiilor publice și jurnaliști „vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potențial de risc“, având în vedere faptul că „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigație“.
Macovei critică modalitatea în care Roșca Stănescu a ales să abordeze discuția de la Snagov, aceasta fiind, în opinia șefului ANI, o dovadă a faptului că Roșca Stănescu nu intenționa să afle adevărul, ci să obțină informații compromițătoare despre anumite persoane.
„Invocarea faptului că se află în posesia unor informații compromițătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigație» ale lui Sorin Roșca Stănescu“, scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.
În același document, Macovei apreciază că, „deși discutabil din punct de vedere moral“, comportamentul lui Bogdan Chirieac nu a fost de natură să-l pună într-o postură dificilă. Președintele ANI afirmă chiar că atitudinea lui Chirieac a fost „mai degrabă, în mare parte, echidistantă“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.