Home Actualitate Băsescu învinge candidații mogulilor

Băsescu învinge candidații mogulilor

DISTRIBUIŢI

Potrivit ultimului sondaj CSOP și IRES

Cel mai recent sondaj realizat de CSOP și IRES la cererea posturilor de televiziune Vox News și B1TV confirmă informațiile ziarului „Curentul“ privind preferințele electorale ale romånilor. Potrivit cercetării efectuate pe un eșantion reprezentativ al națiunii romåne, Băsescu va cåștiga primul tur de scrutin cu 37%, la o diferență de 10 procente față de următorul clasat, Mircea Geoană, cotat cu 27%, în timp ce Crin Antonescu se situează doar la 20%. „Curentul“ publica zilele trecute, într-un dialog cu sociologul Sebastian Lăzăroiu, informația conform căreia distanța dintre cei doi principali contracandidați este în jur de 12 procente, în timp ce consilierul prezidențial afirma că este vorba de o diferență cotată între 8 și 12 procente. Cu toate acestea, numai mobilizarea masivă a susținătorilor președintelui va reuși să ducă la victoria absolută a lui Traian Băsescu în turul doi de scrutin, iar lupta va fi strånsă, arăta Lăzăroiu, după cum certifică de altfel și sondajul CSOP-IRES.
Datele culese de cele două institute de sondare a opiniei publice în perioada 15-18 noiembrie ne demonstrează că Traian Băsescu ar câștiga cu circa 51 la 49% în favoarea lui Mircea Geoană, în turul al doilea al alegerilor, pe 6 decembrie, de Moș Nicolae. Important e faptul că pupilul lui Iliescu-KGB, garantat de Vanghelie și Hrebenciuc, nu reușește nici acum să se ridice la scorul partidului său, în ciuda milioanelor de euro investite în campania sa propagandistică. Dacă alianța otrăvită PSD-PC are aproximativ 34% în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare mâine, Geoană, după cum se vede, se ridică doar la 27%, în timp ce, atât pentru PD-L, cât și pentru Băsescu, scorul se menține egal, la 37%.
În cazul în care Traian Băsescu ar ajunge totuși cu Crin Antonescu în turul doi, președintele ar învinge cu 52 la 48%, arată cercetarea CSOP-IRES. Candidatul PNL se ridică cu 1 procent peste nivelul partidului său, cotat la 19 la sută în preferințele electoratului.
Următorii candidați la prezidențiale ieșiți, la rând, din pălăriile lui Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc sunt Sorin Oprescu, primarul Capitalei, cu 6%, Kelemen Hunor cu 4%, Vadim Tudor, 3%, și Gigi Becali, cu 2%. Întrebarea firească care se ridică, ținând cont de faptul că marja de eroare este de plus/minus 2,2%, cum s-ar aplica acestora din urmă dacă luăm în calcul probabilitatea de minus 2,2?
Poate cel mai important aspect este însă că românii se mențin în continuare sceptici față de clasa politică și alegerile prezidențiale, doar 47% exprimându-și intenția de a merge la vot. Polarizarea excesivă a celor pro și anti-Băsescu va ridica probabil acest procent în turul al doilea de scrutin, cu speranța ca matrioșka teleghidată a lui Ion Iliescu nu va reuși să întineze scaunul Cantacuzinilor de la Cotroceni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.