Home Actualitate Bogdan Chirieac dezvăluie rețeta execuțiilor de presă fabricate de Realitatea TV

Bogdan Chirieac dezvăluie rețeta execuțiilor de presă fabricate de Realitatea TV

DISTRIBUIŢI

Înregistrarea discuțiilor purtate de șantajiștii Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac cu șeful ANI, Cătălin Macovei, este încă plină de surprize. Dacă inițial anumite pasaje nu ne-au părut relevante pentru interesul public, iată că evoluția războiului murdar declarat de moguli lui Traian Băsescu transformă o discuție ce părea într-o primă fază banală într-un element-cheie de înțelegere a campaniei anti-Băsescu. Atacul realizat de mogulul  Dinu Patriciu, printr-un clip trucat și difuzat prin intermediul Trustului lui Sorin Ovidiu Vîntu, pare să fi fost deja perfectat încă din luna septembrie, cånd a avut loc înregistrarea șantajului la șeful ANI. Bogdan Chirieac i se confesează lui Cătălin Macovei asupra tsunami-ului mediatic care se va abate asupra președintelui Traian Băsescu. Zilele trecute am fost martori vii ai execuțiilor mediatice practicate de trusturile mogulilor, odată cu difuzarea de sute de mii de ori a unei casete trucate, conform experților, în care ni se arăta la nesfårșit imaginea unui Traian Băsescu bătăuș de copii. Deși au prezentat imaginea de mii de ori într-o zi, multă vreme deontologii de la Realitatea nici măcar nu au pus sub semnul întrebării credibilitatea casetei, ca și cum cuvåntul lui Patriciu ar fi literă de lege și expertiză în Romånia.

Simțind însă că li se clatină pămåntul și credibilitatea după ce numeroși experți au afirmat că această casetă este trucată, trustul lui Vîntu vrea mai nou certificat de bună practică jurnalistică de la Federația Europeană a Jurnaliștilor, căreia i-a cerut un punct de vedere din care să reiasă dacă a acționat corect sau nu difuzånd caseta fără să verifice veridicitatea imaginilor aflate pe ea.

La vremea în care am prezentat cazul șantajului la șeful ANI, am trecut cu vederea unele aspecte care dezvăluie însă, acum, într-o lumină clară rețeta execuțiilor de presă fabricate de trusturile mogulilor. Aceasta ne obligă să prezentăm un extras mai larg al înregistrării audio, în care Chirieac, tovarășul de șantaj al lui Roșca Stănescu și un apropiat al mogulilor Patriciu și Vîntu, se scapă, „prietenește“, asupra MO-ului – Modus Operandi – metoda de operare a loviturilor murdare de presă „Made in Realitatea TV“. După ce îl anunță pe Macovei că va începe o campanie dură anti-Băsescu, concepută de Vîntu, Patriciu și Roșca Stănescu, Chirieac îi prezintă șefului ANI tartorii „adevărului“: mogulii. Este întrerupt însă de un apel telefonic, prin care Marius Pieleanu, un apropiat al PSD, îi spune că îl așteaptă la masă cu Alecu Racoviceanu și Răzvan Dumitrescu, instrumente prin care, „întåmplător“, s-a pus în scenă și execuția în direct, nereușită, a lui Traian Băsescu. După care, „maestrul“ Chirieac revine: „O campanie de presă trebuie ridicată la putere“. Întåi într-un ziar al Trustului SOV, „Ziua“ sau, după caz, „Gardianul“, dar apoi, pentru amplificare și finalizare, ea este preluată de Realitatea, caz în care, explică Chirieac, „se soldează cu demiterea ta“. „Maestrul“ Chirieac este ferm convins că adevărul nu mai are nicio relevanță: „Nu trebuie dovedit nimic“. Protestele lui Macovei la adresa unor asemenea practici nedeontologice și acuze nedovedite, ca și în cazul atacului la președinte, sunt clasate cu o replică specifică limbajului mogulilor care vor să-l dăråme pe Băsescu și să confiște statul român: „Mi se rupe pula. Chiar mi se rupe pula. Unde, cånd a mai dovedit presa din Romånia ceva?!“. Fără comentarii. Citiți stenograma mai jos și ascultați înregistrarea audio pe site-ul ziarului „Curentul“.
Victor Roncea

Campania mogulilor anti-Băsescu

{mp3}02-12-2009-FINAL{/mp3}

Bogdan Chirieac: Începe o campanie anti-Băsescu… Vîntu, Patriciu, Roșca Stănescu, pula mea… (mașina rulează; Chirieac revine la problema lui Macovei) Știi cine îl poate bloca pe Roșca?
CM: Mm?
BC: Dar scapi de dracu, dai de fra-su: Vîntu!
CM: Și Vîntu o să vrea același lucru.
BC: Vezi? Pula mea! Ei nici de șantaj nu poți să-i acuzi. Nu ți-au cerut nimic. Ți-au cerut să-ți faci datoria.
CM: (råde) Păi da, dar mi-a cerut să-i dau lui cum ar veni.
BC: Ca ziarist, să-i dai lui ca să publice, că neavånd raportul ăsta ți-a cerut să-i dai informații ca să le publice. Acum, ca să le publice sau să-i șantajeze pe Videanu, Berceanu…
CM: Asta nu mai știu.
BC: Dar oficial (oficial însemnånd la EL CAPITANO – n.r.) ți-a cerut ca să dai acte să le publice. Pentru „interesul public“, pentru „a salva țara“.

CM pufnește

Bogdan Chirieac este sunat de la restaurantul Hotelului Parc, unde îl invitase anterior și pe Cătălin Macovei și unde urma să se întålnească printre alții cu Marius Pieleanu (PSD), Alecu Racoviceanu („Gardianul“) și Răzvan Dumitrescu (Realitatea TV).

BC: Da, frate, sunt în Otopeni
Marius Pieleanu: Mai vii astăzi?
BC: Pai ți-am spus două jumate, că ajung eu… Sunt în Otopeni.
MP: Dacă ești în Otopeni, ajungi fix pula la două jumate.
BC: Pula mea, dacă ne-ai pus pe toți în funcție de pula domniei tale: că ai tu emisiune ne-ai tras pe toți.
MP: Nu-i adevărat de loc. Răzvan a pus ziua de vineri. El a vrut astăzi.
BC: A zis la două. Răzvan a venit?
MP: Răzvan a venit, Alecu a venit, suntem la ciorbe acuma. Ia o ciorbă că ești comunist de bine…
BC: Bine, păi o să iau și eu o ciorbă de văcuță… Pa, pa!
BC (către Cătălin Macovei): Vrei să mănånci cu noi?

(E a doua oară cånd îl invită să vină la această masă de prånz, la Hotel Parc, și să se întålnească cu Alecu Racoviceanu și cu Răzvan Dumitrescu – n.r.)

CM: Nu, nu, că am o întålnire acuma.
BC: Fi-ți-ar întålnirea să-ți fie…
CM (revine la subiectul șantajului): Bogdane, să știi că eu nu sunt atåt de îngrijorat. Am curu' tare, ca să zic așa… Evident că-i o chestie absolut neplăcută, dar, băi frate, dacă ciordeam ceva, dacă aveam vreo implicare, atuncea tremuram.
BC: Bătråne, Cătălin: eu te apăr! Deci eu o să spun așa: domnul Macovei era avocat.
CM: Eram consultant, nu eram avocat. Dar eram în domeniul privat.
BC: Așa. În domeniul privat. Și, ca martor, a girat un împrumut. Ca martor.
CM: N-am girat. Am fost de față. Nici măcar n-am girat. C-altfel mă trecea girant, garant.
BC: Un împrumut între două persoane private.
CM: Exact!
BC: Ce i se poate reproșa, mai ales că le cunoștea pe-amåndouă?
CM: Da.
BC: Deci, asta nu-i o problemă. Dar o campanie de presă ridicată la putere… că dacă apare în „Ziua“, „it doesn't make sense“…
CM: Da.
BC: Adică „Ziua“ singură n-are putere. Dacă o preia Realitatea, se finalizează cu demiterea ta. Demisie sau demitere, cum vrei.

(Cazul cu trucajul forțat de „Gardianul“ și Realitatea cu Băsescu – n.r.)

CM: Nu-s foarte convins. Adică Realitatea!, bun, și ce: „Președintele ANI e în mafie!“? Eu habar n-am; adică arătați-mi mafia imobiliară. Dacă era Popoviciu, dacă era vreun magnat de-ăsta. Dar sunt două persoane fizice, Bogdane. Unde-s mafioți? Pånă la urmă, hai, trebuie să dovedești…
BC: NU, nu! Chiar nu trebuie să dovedești.
CM: Ca ăia-s mafioți? Păi n-au cazier, n-au dosare penale, unu-i avocat!
BC: Mi se rupe pula. Chiar mi se rupe pula. Unde, cånd a mai dovedit presa din Romånia ceva?!
CM: Acu' zece ani poate…
BC: Așa, cam așa ceva… Să fim serioși!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.