Home Actualitate Pentru cine bat clopotele în spitale?

Pentru cine bat clopotele în spitale?

DISTRIBUIŢI

Viața bate filmul, fără doar și poate, iar domnul Constantinescu, care a murit plimbat de la o secție la alta a aceluiași spital, l-a "bătut" pe domnul Lăzărescu. După ce o viață întreagă a fost clopotar, Mihai Constantinescu își depusese actele necesare pentru a primi ajutor social. În ultima perioadă acuza o gastrită, însă nu voia să meargă la doctor pentru că, le spunea el vecinilor, "nu s-ar uita nimeni la mine". Ironia a făcut ca domnul Constantinescu să aibă dreptate. A murit plimbat de la o secție la alta, fără ca vreun medic să se uite la el. Însă moartea acestui om a deschis Cutia Pandorei, din care au ieșit la iveală neregulile din spitalul de urgență din Slatina. Medici care se plimbă la bustul gol, amenințând angajații spitalului cu pistolul sau medici care au lăsat copii să moară pentru că erau rromi.  Cazul a activat și solidaritatea dintre medicii care s-au simțit amenințați de ministrul Sănătății, primul care-i destituie rapid pe vinovați.

Joi dimineață, bărbatul a căzut în fața casei, acolo unde l-au găsit vecinii care au chemat salvarea. Bolnavul, în vârstă de 63 de ani, însoțit de asistenta de la ambulanță, a fost dus la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Aici, însă, aceștia doi au fost pasați de la secția de Urgențe la Boli Cronice, la Interne și înapoi la Urgență timp de patru ore fără ca vreun medic să îi acorde primul ajutor. Într-un final, domnul Constantinescu a murit. Potrivit primelor investigații, a suferit un infarct.
Sacrificiul acestuia nu a rămas fără ecou. Pentru prima oară, un ministru al Sănătății ia atitudine și-i destituie pe cei ce s-au făcut vinovați de moartea unui om, șapte la număr. Și nu a doua zi din birou și din auzite, ci în aceeași noapte, în spitalul groazei, după ce au fost audiate în fața unei comisii ore întregi toate persoanele responsabile. Sancțiunile luate de Ion Bazac, ministrul Sănătății, au nemulțumit însă cadrele medicale din spital, dar și pe reprezentanții Colegiului Medicilor, care au anunțat că vor face o anchetă separată. În același spital, mai mulți medici și-au exprimat solidaritatea cu cei demiși, considerând că deciziile au fost luate în pripă.

CMR sesizează organismele internaționale

"Vom sesiza organele în drept și organismele internaționale cu privire la încalcarea drepturilor omului și legile în vigoare în ancheta desfășurată de către organele administrative. Vom trimite materialele tuturor colegiilor medicilor din Uniunea Europeană, pentru a-și exprima opinia. Noi avem aceeași disponibilitate de a colabora cu toate instituțiile pentru a asigura o calitate crescută serviciilor și actelor medicale. Ne asumăm responsabilitatea pentru deficiențele din activitatea Colegiului, dar solicităm ca și celelalte instituții să-și asume responsabilitatea ce le aparține", a anunțat ieri președintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae. În plus, CMR precizează că a început o anchetă dublă în cazul bărbatului care a murit la Spitalul Județean de Urgență din Slatina. "Ancheta va fi dublă, atât cu privire la greșeli, dar și referitor la cum s-au respectat drepturile în ancheta realizată de Ministerul Sănătății. O astfel de anchetă nu se poate face în două ore", a mai spus Astărăstoae.

"Meritul Sanitar" pentru asistenta de pe ambulanță

Asistenta de la Salvare, la fel ca medicul coordonator al Serviciului de Ambulanță au depus toate eforturile posibile pentru a-l ajuta pe bărbat. Iar eforturile lor ar putea fi răsplătite. Ministrul Sănătății va propune președintelui Băsescu acordarea Ordinului "Meritul Sanitar" asistentei medicale Mihaela Ioniță de la Serviciul de Ambulanță Olt, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în cazul de la Slatina, potrivit subsecretarului de stat, Raed Arafat. Ministrul Sănătății, Ion Bazac, a felicitat-o personal pe asistenta medicală Mihaela Ioniță pentru profesionalismul său, în condițiile în care aceasta a insistat timp de patru ore ca bolnavul să fie internat și tratat în Spitalul Județean de Urgență.

În spital, mai rău ca-n Vestul Sălbatic!

Moartea domnului Constantinescu a scos la iveală un sistem bolnav, nenumărate nereguli petrecute zilnic sub ochii pacienților și ai angajaților. Una dintre asistentele medicale din acest spital a povestit că șeful secției de cardiologie, dr. Mircea Andrițoiu, și-ar amenința angajații cu pistolul și le-ar vorbi urât pacienților. Mai mult, nopțile de gardă și le petrece în pijamale sau chiar în bustul gol, lucru recunoscut chiar de medic. Motivația acestuia a fost însă că își creează "un microclimat" și, în acest mod, e mai puțin stresat. De altfel, dr. Mircea Andrițoiu a mai fost implicat și în alte scandaluri. Potrivit presei locale, în primăvara anului trecut Andrițoiu a refuzat să-și facă garda, motivând că se află în concediu medical. În același timp însă, medicul semna concedii medicale și externări ale pacienților. Atunci, Andrițoiu a fost vizat de o anchetă a Colegiului Medicilor, care a verificat atât comportamentul său din timpul activității în Spitalul Județean de Urgență, cât și la încălcarea normelor legale la înființarea unui cabinet particular. Rezultatele anchetei nu au fost făcute publice nici până astăzi.

Cornel Fulga, medic cu "antecedente"

Cornel Fulga, medicul de gardă al Spitalului Județean din Slatina demis de ministrul Bazac, nu este la prima abatere. Anul trecut, el a fost subiectul principal în două anchete interne ale spitalului unde lucrează. În martie anul trecut, medicul Cornel Fulga a fost anchetat de conducerea Spitalului Județean din Slatina, după ce a refuzat să interneze un copil, pe motiv că acesta era rrom. Copilul a murit. În vârstă de numai doi ani, era singurul supraviețuitor al unui incendiu devastator, în care muriseră mama și cei cinci frați ai săi. Fulga a scăpat cu mustrări ușoare și și-a văzut în continuare de treabă. Două luni mai târziu, medicul a provocat un alt scandal. Un bărbat s-a plâns conducerii spitalului că a fost bruscat de medic și că acesta a refuzat să-i consulte soția. Altă anchetă, aceleași sancțiuni lejere.

Bebeluș cu fractură, tratat cu comprese reci

Din nefericire, greșelile din sistemul sanitar nu țin cont de vârsta pacientului.
Un alt astfel de exemplu este ce al unui bebeluș născut la Spitalul "Sfântul Andrei" din Galați, al cărui tată susține că medicii gălățeni au ascuns faptul că acesta avea o fractură de femur, spunând doar că este vorba despre o reacție adversă la o injecție făcută copilului după naștere. Vreme de șapte zile, medicii au tratat cu comprese reci o fractură de femur a unui nou-născut spunând că umflătura de pe picioruș e doar o urmă lăsată de o injecție. Exasperați că bebelușul plângea fără încetare, iar când îi schimbau scutecele "urla", părinții l-au dus pe micuț din spital în spital, până au ajuns la București. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Aurel Nechita, este posibil ca fractura de femur a bebelușului să se fi produs după naștere, în perioada în care copilul a fost internat la Spitalul "Sfântul Andrei" din Galați. "Există trei posibilități în ceea ce privește diagnosticul, și anume că fractura s-a produs în momentul extracției, în timpul spitalizării, din cauza unor manevre greșite sau mai există și posibilitatea ca acea fractură să fi apărut la domiciliu, după externare", a declarat Nechita.

Mulțumiri

"Asistenta de pe ambulanță, Mihaela Ioniță, s-a purtat exemplar cu pacientul, am fost extrem de impresionat de ceea ce a făcut în plus față de atribuțiile sale, am felicitat-o și sunt extrem de fericit că întâlnim și cadre medicale de asemenea nivel. În afară de competență, a pus extrem de mult suflet și a încercat pe cât posibil să stimuleze și să mobilizeze personalul medical pentru ca acest om să trăiască", a spus ministrul Bazac.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.