Home Life Trucuri pentru menținerea sănătății în fața calculatorului

Trucuri pentru menținerea sănătății în fața calculatorului

DISTRIBUIŢI

Lucrul la calculator poate dăuna grav sănătății. Pauzele dese sunt necesare pentru ca vederea să nu fie afectată, iar poziția corectă în fața calculatorului vă va proteja coloana vertebrală de eventualele deformări.
Persoanele care lucrează numai la calculator trebuie să respecte cåteva reguli clare pentru păstrarea sănătății. Lipsa mișcării, måncatul în fața monitorului sau orele înaintate petrecute la birou afectează grav sănătatea, informează healthy.net, citat de ziare.com.

Poziție confortabilă

Pentru a evita durerile de cap sau de gåt, monitorul va fi așezat la nivelul privirii, nu mai jos sau mai sus, pentru ca gåtul să nu fie obligat să se încline inutil.
Atunci cånd lucrăm la calculator, capul va fi drept și privirea înainte. Poziția pe scaun este cu spatele drept, cu trupul perpendicular pe podea și sprijinit de spătarul fix al scaunului.
Umerii și trunchiul vor fi pe aceeași linie, iar coatele vor fi apropiate de corp. Brațul și antebrațul vor forma un unghi de 90 de grade sau puțin obtuz. Cu cåt unghiul dintre ele va fi mai mare, cu atåt spatele va fi mai puțin drept, iar coloana vertebrală va fi afectată.
Picioarele se vor odih-ni pe un suport special pentru cei care lucrează la birou. În pauzele de relaxare, puteți întinde picioarele pe acest suport, de minim 20 de centimetri înălțime. Circulația periferică va fi astfel protejată, iar mușchii se vor relaxa.

Dotările unui birou

Persoanele care lucrează numai la calculator trebuie să beneficieze de cåteva facilități obligatorii, astfel încåt cele opt ore pe zi să nu le afecteze sănătatea.
Biroul este dotat cu blat de tastatură astfel încåt între coapsă și blat să existe un spațiu necesar libertății de mișcare. Sub birou trebuie să existe un spațiu liber, pentru ca angajatul să se poată relaxa în orele de pauză.
Actele și documentele cu care lucrează zilnic vor fi așezate în bibliorafturi, pentru a nu îngreuna lucrul angajatului. Stresul la birou este mult mai mare atunci cånd nu există o ordine în acte, iar planificările zilnice nu pot fi făcute expeditiv.
Telefonul de pe birou trebuie să fie așezat la o înălțime corespunzătoare pentru evitarea aplecărilor sau a ridicărilor frecvente, care, în timp, pot dăuna coloanei vertebrale.
Scaunul biroului va fi unul moale, cu spătar și cotiere. Spătarul va fi fix, pentru a nu permite adoptarea pozițiilor dăunătoare coloanei vertebrale.
De asemenea, scaunul va fi reglabil, pentru ca angajatul să poată stabili înălțimea corespunzătoare de la care poate lucra în condiții optime.
Monitorul ales nu va afecta vederea, va avea ecran de protecție și va fi reglabil. Tastatura trebuie să fie silențioasă, comodă, fără spații mari între taste, pentru ca, după un timp, să nu fie un focar de infecție pentru angajat, acumulånd diverse resturi.
Pentru îmbunătățirea aerului din birou, cåteva flori sunt obligatorii. Aerul condiționat și ferestrele mari care pot fi deschise ameliorează calitatea aerului și ajută la oxigenarea creierului. Angajații vor lucra astfel în condiții optime și vor fi și eficienți. (D.L.)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.