Home Economic-Financiar Piața construcțiilor depinde de „Prima Casă” și de reabilitarea energetică

Piața construcțiilor depinde de „Prima Casă” și de reabilitarea energetică

DISTRIBUIŢI

ARACO: O companie din cinci a capotat în 2009

2009 a fost an greu pentru constructori, iar 2010 se anunță la fel de dificil. Piața construcțiilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 12,2 miliarde de euro, anul acesta scăderea estimată fiind de 8-9%.
„Cu datele pe care care le avem acum, comprimarea la 11 luni este de 16,7%. Reducerea la nivel de an o estimăm aproape de 17%, cu alte cuvinte cifra cu care ar urma să fie închis 2009 este undeva la 12-12,2 miliarde de euro. Sunt scăderi cam pe toate categoriile de lucrări, mai puțin infrastructura, unde au fost fonduri poate mai mari investite în cursul anului 2009“, a declarat președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu.
Numărul angajaților din acest sector a scăzut de la 420.000, la începutul anului trecut, la circa 350.000, la finalul lui 2009, și circa 19.500 de firme care au avut ca obiect principal de activitate construcțiile și-au suspendat activitatea sau au intrat în insolvență și faliment în primele 11 luni. „Din evaluările pe care le avem, o companie din cinci a capotat. Probabil că cifra la sfârșitul anului 2009 va depăși 20.000. Ceea ce ne îngrijorează acum este tendința de reducere în continuare a personalului, de comprimare în continuare a activității și de extindere a numărului de insolvențe, suspendări și falimente“, a spus Plosceanu.
Șeful ARACO estimează că, într-un scenariu optimist, în acest an piața s-ar putea plasa la nivelul din 2009, dar, în varianta realistă, piața s-ar putea comprima cu 8-9%. El a adăugat că piața nu va reveni pe creștere mai devreme de 2011.
Printre factorii care vor influența evoluția pieței în 2010 se numără, în opinia reprezentantului ARACO, asigurarea finanțărilor pentru proiectele deja începute, accesarea de fonduri comunitare și organizarea de licitații noi.
Totodată, piața construcțiilor ar putea fi susținută de lansarea proiectelor de locuințe sociale, a celor energetice anunțate de Ministerul Economiei, investiții pentru infrastructura ministerelor Sănătății și Învățământului, dar și continuarea programelor „Prima Casă“ și de reabilitare energetică.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.