Home Economic-Financiar Criza și forfetarul au băgat în faliment 80% din agențiile imobiliare

Criza și forfetarul au băgat în faliment 80% din agențiile imobiliare

DISTRIBUIŢI

Piața imobiliară este într-o perioadă dificilă. După cåțiva ani de creștere continuă, cu profituri peste așteptări, cele mai multe dintre agențiile imobiliare au fost luate prin surprindere de criza financiară și scăderea drastică a numărului de tranzacții. Potrivit Asociației Romåne a Agențiilor Imobiliare (ARAI), în ultimii doi ani 80% dintre acestea au dat faliment.
„Cele mai multe agenții care au fost închise sunt agențiile mici, cu 1-3 angajați. Este greu de estimat ca număr, deoarece în 2009 s-au închis foarte multe firme mici, inclusiv din cauza impozitului forfetar. Ca și procent, în cursul anilor 2008 și 2009 estimăm că s-au închis cam 75-80% din agențiile imobiliare“, a declarat pentru „Curentul“ Cristian Clenciu, președintele ARAI.
Cele care au fentat criza, n-au reușit să scape de forfetar, pe piață rămånånd doar agențiile care au știut să se adapteze condițiilor dificile.
„Ca mai toate firmele din Romånia, agențiile imobiliare au avut un an greu. Problemele au fost create în special de căderea pieței imobiliare și, în general, de starea precară a economiei. Cele care au supraviețuit și-au adaptat activitatea profesionalizåndu-și serviciile și axåndu-se în special pe piața închirierilor“, explică reprezentantul ARAI.
În ceea ce privește „Prima Casă“, agenții imobiliari spun că rezultatele sunt slabe, aproape nule, dar își pun speranța într-o variantă îmbunătățită a programului.
„Dacă ne referim strict la tranzacții imobiliare putem spune ca au fost orașe în care s-a simțit o oarecare influență a programului. Dacă ne referim la efectul economic pe care acest program trebuia să îl producă, acesta a fost nul. Dar, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice va ține cont de propunerile pe care ARAI le-a făcut, considerăm că acest program va avea un efect multiplicator în economie cu influență directă asupra pieței imobiliare“, spune Cristian Clenciu. ARAI a solicitat Guvernului și Ministerului Finanțelor Publice adoptarea de urgență a unui nou program de stimulare a achizițiilor de locuințe, „program așezat pe baze corecte de interpretare a pieței imobiliare și în special dedicat stimulării sectorului construcțiilor“.
Cåt despre estimările pentru 2010, agenții imobiliari speră într-o revenire a pieței la jumătatea anului.
„Anul trecut prețurile locuințelor au avut un trend ușor descendent pe segmentul locuințelor noi și mai accentuat la cele vechi. Piața va continua cu o scădere ușoară în primul semestru și credem că va da semnale de revenire în partea a doua a anului prin majorarea numărului de tranzacții“, a mai spus Clenciu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.