Home Actualitate Soția lui Crin Antonescu s-a mânjit cu cianură pe obraz

Soția lui Crin Antonescu s-a mânjit cu cianură pe obraz

DISTRIBUIŢI

Unde-i politica bunului-simț?

Adina Vălean este expresia în viu a nepotismului de partid, ba chiar mai mult decât atât. Pentru simplul motiv că a fost colaboratoarea ffff apropiată a lui Crin Antonescu, a beneficiat de o ascensiune în partid binemeritată. Deoarece i-a fost asigurat un loc eligibil la europarlamentare, din partea PNL, poziția sa politică a transformat-o azi în vector de influență al unei sinistre combinații de „business“ aurifer, în detrimentul intereselor României. Ieri, doamna Antonecsu-Vălean s-a desfășurat la Parlamentul European împotriva intereselor românești.
Că exploatarea de la Roșia Montană ar fi un dezastru la nivel național este o aserțiune probată de nenumăratele intervenții ale experților în probleme de mediu, ale istoricilor și arheologilor și este întărită de cercetările urmate de luările de poziție publice, răspicate, ale celui mai înalt for de autoritate științifică al țării, Academia Română. Adina Vălean,  consoarta președintelui PNL Crin Antonescu, a știut să puncteze (și) ieri în beneficiul său, ca imagine de vitrină a celor care au ca miză aurul din Roșia Montană. În urma exploatării otrăvite,  miliarde de euro ar urma să fie deversate în conturile unora ca Soros & comp.
„Roșia Montană Gold Corporation, cu sprijinul doamnei Adina Vălean, europarlamentar și vicepreședinte ALDE (n.r. – Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa), vă invită să participați la seminarul «A face din Europa un lider în exploatarea minieră sustenabilă și responsabil㻓 – așa suna invitația, rizibilă, a evenimentului organizat ieri în Bruxelles la Parlamentul European.

Vălean a stârnit indignarea colegilor europarlamentari

Otrava Gold Corporation iese la iveală pe obrazul multora în aceste zile, iar cea care vroia să se ajungă prima-doamnă a Romåniei, ca consoartă a candidatului Crin Antonescu, are acum un strat gros de fond de ten cianurat. Surse de la Bruxelles au declarat, pentru „Curentul“, că acțiunea de lobby la nivelul UE a Adinei Vălean se va deconta în sens negativ asupra imaginii soțului său, liderul PNL Crin Antonescu, care va fi luat la țintă pentru o eventuală susținere financiară a sa din buzunarele RMGC pe durata campaniei electorale pentru prezidențiale. Aceleași surse ne-au declarat că „seminarul“ Adinei Vălean nu a fost văzut cu ochi buni de către europarlamentarii români care nu au primit niciunul invitație la acest eveniment pentru a susține și poziția statului român în cadrul acestei acțiuni. Tot evenimentul a fost organizat destul de discret față de colegii români, fapt ce întărește ideea că scopul seminarului a fost numai o acțiune de lobby la nivelul UE pentru ca Bruxelles-ul să preseze la rândul său Guvernul de la București în sensul acceptării compromisului proiectului de minerit de la Roșia Montană.
Manevra Adinei Vălean a lăsat urme nu numai printre „adversarii politici“, dar și printre colegii de partid. Unul dintre cei mai deranjați europarlamentari români s-a arătat a fi chiar colega sa de grup, Renate Weber. Ea s-a declarat iritată de faptul că sesiunea destinată dezbaterilor pe această problemă s-a scurtat cu 20 de minute, iar celor care au dorit să ia cuvântul le-a fost practic tăiat microfonul. „În felul acesta, mie nu mi-a mai dat cuvântul, deși solicitasem în scris acest lucru, într-o formulă foarte politicoasă, și aș fi vrut să vorbesc și în numele Dacianei Sârbu, care mă rugase să fac acest lucru, pentru că era important nu să intrăm în controverse, dar să venim și cu alte date; eu dețin astfel de date pentru că în ultimii ani am participat la dezbateri și am petrecut ore întregi cu cercetătorii de la Academie consacrate acestui proiect. Raportul Academiei ne spune clar că problema cea mai mare este eliberarea în atmosferă a metalelor grele și radioactive, metale care au timp de înjumătățire câteva mii de ani“, a explicat Weber. Cåt despre seminarul patronat de nevasta șefului său de partid, Renate Weber scria pe Facebook, chiar în timpul desfășurării evenimentului, că „Vicepreședintele pe mediu al RMGC ne-a spus cåt e de OK, cum respectă normele europene, cåt de minunată va fi Roșia după, cu imagini din Noua Zeelandă, unde nu ei au făcut exploatarea minieră, fără o vorbă despre hotărårea judecătorească care le-a anulat o grămadă de avize, motiv pentru care proiectul nu poate continua“.
Modul de prezentare a problemei Roșia Montană de către lobby-iștii RMGC a ofensat-o și pe Daciana Sârbu, eurodeputat PSD, care s-a arătat foarte indignată de faptul că această discuție nu a avut parte de o dezbatere publică corectă pentru a putea fi prezentate și dezavantajele acestui proiect.

O adunătură de gunoaie toxice

Am selectat doar un comentariu dintre sutele apărute pe marginea acțiunii Adinei Vălean, ce aparține sighișoreanului Alexandru Gota, care ni se pare relevant ca atitudine: „Doamna Vălean-Antonescu este pe post de sifon. Prin sifon, RMGC intră și se deșartă spumos în P.E. pentru a convinge parlamentarii europeni că cianura nu este altceva decât zahăr candel, că a rade patru munți (plini de istorie) nu este decât o acțiune de corectare a unor aberații geografice (și istorice), iar haznaua de 600 ha cu nămoluri cu cianuri și metale grele va fi una dintre marile atracții turistice ale României…“. Același comentator face trimitere și la o petiție la adresa unor alți servi ai companiei aurifere, foarte activi în zona societății civile, care și-au schimbat orientarea, ca și madame Vălean, cea care în 2007 organiza conferințe cu caracter critic la adresa Gold Corporation (seminarul intitulat „Pericolele tehnologiei pe bază de cianuri în exploatarea minieră“).

Partidul Verde îi cere lui Antonescu să declare dacă RMGC l-a sprijinit financiar în campanie
În legătură cu același subiect, Partidul Verde îi solicită lui Crin Antonescu să declare public dacă firma Roșia Montană Gold Corporation a sprijinit financiar campaniile electorale ale PNL la alegerile prezidențiale, europarlamentare și parlamentare, că posibila explicație pentru lobby-ul pe care soția sa, europarlamentarul Adina Vălean, îl va face în PE. Adina Vălean este acuzată că nu a invitat la dezbatere niciun europarlamentar din grupul Verzilor Europeni.
„Luările de poziție menționate în programul dezbaterii sunt exclusiv favorabile proiectului exploatării de la Roșia Montană“, se mai arată în comunicatul Partidului Verde, care spune că se opune cu vehemență acestui proiect.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.