Home Economic-Financiar Bucureștiul – cel mai atractiv oraș din Europa de Est pentru investitori

Bucureștiul – cel mai atractiv oraș din Europa de Est pentru investitori

DISTRIBUIŢI

Orașele românești, în topul eficienței costurilor

Bucureștiul este cel mai atractiv oraș din Europa de Est pentru investitori, dar ocupă doar locul 18 într-un top format din 25 de mari orașe europene și realizat de revista britanică „fDi Magazine“, editată de „Financial Times.“
Capitala României ocupă prima poziție între cele mai atractive zece mari orașe din Europa de Est, fiind urmat de Varșovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia), Cracovia (Polonia), Kiev (Ucraina), Pilsen (Cehia), Brno (Cehia) și Wroclaw (Polonia). În timp ce Polonia și Cehia sunt prezente fiecare cu câte trei orașe, România, Ungaria, Slovacia și Ucraina sunt reprezentate doar prin intermediul capitalelor.
În funcție de eficiența costurilor pentru investitori, Bucureștiul conduce topul marilor orașe europene, urmat de Sofia (Bulgaria), Harkov (Ucraina), Tbilisi (Georgia) și Dnepropetrovsk (Ucraina).
România domină clasamentul orașelor mici în funcție de eficiența costurilor, cu patru prezențe în top cinci. Astfel, Brașovul oferă investitorilor cea mai bună eficiență a cheltuielilor, urmat de Iași și Timișoara, iar Constanța (locul cinci) a fost devansată de Kaunas (Lituania).
În rândul orașelor foarte mici, România este reprezentată doar de Ploiești, plasat pe locul cinci în funcție de atractivitatea costurilor.

Punctaj maxim la megaproiecte

București a obținut zece puncte (maxim posibil) în privința investițiilor străine totale în megaproiecte. Următoarele clasate sunt Moscova și San Petersburg, ambele puțin peste opt puncte, respectiv Londra, cu 6,5 puncte, și Varșovia, peste patru puncte.
Capitala României a fost desemnată pe poziția a treia între primele cinci mari orașe europene cu cel mai ridicat grad de deschidere față de investitori. Lider în funcție de acest criteriu a fost Moscova, urmată de Sankt Petersburg, ambele din Rusia. Kiev (Ucraina) și Copenhaga (Danemarca) s-au clasat pe locurile patru și cinci.
București-Ilfov a fost inclusă și în clasamentul celor mai atractive zece mici regiuni din Europa, pe locul al șaselea.
Regiunea București este, însă, cea mai interesantă din Europa de Est pentru investitori, fiind urmată de Praga (Cehia), Kozep-Magyarorszag (Ungaria) și Masovia (Polonia).
Publicația britanică a analizat 223 de orașe și 142 de regiuni în funcție de potențialul economic, resurse umane, eficacitatea costurilor pentru investitori, calitatea vieții, infrastructură, deschidere față de mediul de afaceri și strategia de promovare pentru atragerea investițiilor străine directe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.