Home Economic-Financiar Eliminarea comisionului de rambursare anticipată va ieftini creditele

Eliminarea comisionului de rambursare anticipată va ieftini creditele

DISTRIBUIŢI

Modificarea legislației privind comisioanele de rambursare anticipată a împrumuturilor va conduce la creșterea concurenței între bănci, la reducerea ratelor dobânzilor și repornirea procesului de creditare, a declarat, ieri, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
„Consiliul Concurenței susține aceste propuneri de modificare a legislației în domeniu. Chiar dacă Asociația Română a Băncilor s-a arătat rezervată, cred că vom găsi înțelegere și toți factorii implicați vor fi rezonabili“, a afirmat Chirițoiu.
Consiliul Concurenței a arătat, într-un raport publicat recent, că acest comision limitează mobilitatea unui client de la o bancă la alta. Raportul, elaborat în urma analizei cazurilor pe care le-a investigat de-a lungul timpului, arată că în condițiile în care dobânda este variabilă, și banca poate majora dobânda în funcție de fluctuațiile pieței, și nu preia riscul aferent unei dobânzi fixe, comisionul de rambursare anticipată nu are justificare.
În Uniunea Europeană, băncile practică un comision de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă fixă, pentru că ele se expun riscului ca un client să se refinanțeze la altă bancă atunci când dobânda scade, în România însă, acest comision împiedică trecerea de la o bancă la alta.
Băncile trebuie să modifice, până în septembrie, aproape toate contractele de credit încheiate cu populația pentru a le adapta la noile reglementări ale Uniunii Europene și nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare și de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea și implementarea în legislația națională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
În cazul împrumuturilor cu dobânzi fixe, banca va putea cere pentru rambursări anticipate o compensație de cel mult 0,5% din principalul rămas de plată pentru scadențe de sub un an și maximum 1% la perioade mai mari de un an rămase din maturitatea inițială.
Proiectul de ordonanță de urgență se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare și imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum și contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea condițiilor impuse în prezent de legislația românească în cazul creditelor de consum.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.