Home Actualitate Data Paștelui încurcă socotelile ciobanilor

Data Paștelui încurcă socotelile ciobanilor

DISTRIBUIŢI

Sărbătorirea Paștelui mai devreme în acest an, pe 4 aprilie, dă peste cap afacerile oierilor. Astfel, românii vor găsi în piețe miei mai puțini și mai mici, iar ciobanii nu vor putea onora cererile de export pentru că animalele nu vor depăși greutatea de 6-7 kilograme.
„În acest an, sărbătoarea pascală este prea devreme, ceea ce va fi o problemă pentru oieri pentru a vinde mieii la intern, exportul fiind amânat pentru luna mai și la toamnă. Vom avea miei prea mici de Paște, de doar 6-7 kilograme, probabil care se vor vinde cu greu și în piețele de la noi, cu prețuri între 16 și 18 lei kilogramul. În viu, kilogramul de carne de miel poate fi de 8-9 lei, la fel ca anul trecut“, a declarat ieri Ioan Pențea, purtător de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), după o întâlnire cu ciobanii din Sibiu.
Anul trecut, oierii din Sibiu au exportat 30.000 de miei, în țări precum Italia, Grecia sau Turcia. La export se cer miei de cel puțin 12 kilograme fiecare.
Deși reprezentanții Patronatului Crescătorilor și Exportatorilor de Ovine (PACERO) anunță scumpiri cu până la 20%, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, spune că producătorii comercializează aproximativ la aceleași prețuri ca și în anul 2009. „Procesatorii vor să ia gratis mieii și, eventual, să îi vândă cât mai scump. Noi nu operăm niciun fel de scumpiri speciale pentru perioada Paștelui, vindem miei aproximativ la aceleași prețuri la care îi vindeam și anul trecut, iar dacă apar scumpiri, acestea se datorează în primul rând procesatorilor“, afirmă Marcel Andrei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.