Home Actualitate Forumul Civic al Românilor cere informații despre fondurile Fundației Communitas

Forumul Civic al Românilor cere informații despre fondurile Fundației Communitas

DISTRIBUIŢI

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș cere Departamentului Relații Interetnice al Guvernului date despre modul în care Fundația Communitas a cheltuit fondurile alocate, transmite corespondentul Mediafax.
Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Ioan Lăcătușu, a declarat ieri că, în baza legii privind accesul la informații publice, Forumul va cere Departamentului Relații Interetnice al Guvernului date despre fondurile alocate Fundației Communitas, precum și despre modul în care acestea au fost cheltuite.
De asemenea, Lăcătușu a spus că Forumul intenționează să solicite o finanțare după modelul Fundației Communitas.
Potrivit președintelui Forumului, una dintre cele mai mari discriminări de care au parte românii din județele Covasna și Harghita este „diferența exorbitantă existentă în finanțarea proiectelor culturale ale comunității românești și ale celei maghiare“.

Bani din două surse

Conform lui Lăcătușu, UDMR primește bani din fonduri publice în calitate de uniune culturală și de formațiune politică, dar, în același timp, primește fonduri de la bugetul central de stat, prin Fundația Communitas, „asociație condusă de aceiași lideri ai UDMR“.
„Să adăugăm la aceasta fondurile gestionate la nivelul celor două județe și al majorității municipiilor, orașelor și comunelor, de care dispun discreționar, în virtutea prezenței lor perpetue la guvernarea locală, ca să nu mai vorbim de fondurile primite de la Guvernul de la Budapesta, prin puzderia de instituții și fundații“, a afirmat Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, diferența între această finanțare și „firimiturile“ primite de asociațiile românești este „enormă“, motiv pentru care Forumul va solicita date despre modul în care sunt cheltuite fondurile publice, inclusiv despre titlurile cărților care s-au tipărit din aceste fonduri.
Fundația Communitas a fost înființată în 12 martie 1998 și are ca fondator unic UDMR. Communitas derulează o serie de proiecte pentru comunitatea maghiară – care sunt finanțate atât din bani publici primiți de la Guvernul României, cât și de la Guvernul Ungariei -, cum sunt editarea de cărți și reviste în limba maghiară, sprijin pentru tineret sau pentru profesorii și elevii maghiari care fac naveta sau acțiuni de protecție socială.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.