Home Economic-Financiar Asigurările profesionale sau cum să te ferești de incompetența managerului

Asigurările profesionale sau cum să te ferești de incompetența managerului

DISTRIBUIŢI

O zicală spune că numai cine nu muncește nu greșește. În cazul unui manager însă, greșelile se transformă în pagube pentru companie, iar concedierea nu rezolvă problema.
Încheierea unei polițe de asigurare de răspundere civilă a managerilor îl poate scuti atåt pe director, cåt și pe acționarii companiei de la plata unor pagube.
Asigurarea de răspundere civilă a Directorilor și Administratorilor (Directors & Officers Liability sau D&O) acoperă pierderile financiare cauzate companiei sau terților de administratori și directori executivi sau în urma erorilor și omisiunilor din procesul de conducere, evident în schimbul unei prime. Spre exemplu, în cazul în care prezentarea cu întårziere a raportului anual a dus la insolvență, administratorul companiei poate scăpa fără să plătescă despăgubiri dacă are asigurare.
„Orice nu merge bine într-o economie, într-o companie mai mare sau mai mică poate avea legatură cu modul în care managerul conduce afacerea. Dintre excluderile standard, cele mai importante ar fi cele legate de necinstea sau frauda comisă de manageri, excluderea actelor comise anterior începerii acoperirii, excluderea vătămărilor corporale sau daunelor materiale cauzate terților. De obicei, aceste excluderi nu se pot negocia, unele din ele putånd fi acoperite prin încheierea altor tipuri de asigurări. Totuși, se pot negocia clauze suplimentare care să ofere o mai bună protecție a asiguratului“, spune Eduard Simionescu, manager departament asigurări profesionale  Marsh Romånia.
Asigurarea se încheie în toate sectoarele economiei, însă companiile din sectoarele mai riscante sunt în general direct interesate de obținerea unei bune asigurări. Spre exemplu, companiile listate la bursă sau cele care lansează un IPO (ofertă publică inițială) prezintă un risc ridicat. De asemenea sunt riscante și sectoarele financiar-bancar, telecomunicații, energetic sau construcții/ dezvoltare imobiliară.
Criza a determinat companiile să fie cåt se poate de precaute și a crescut interesul pentru astfel de asigurări. Deși în străinătate aceste polițe sunt privite ca un beneficiu, în Romånia sunt văzute ca o cheltuială în plus pentru companie.

Obligatorie

„Deși s-au speriat de criză, managerii nu au dat fuga să își încheie asigurări. Din 2006 administratorii societăților pe acțiuni sunt obligați să încheie asigurari de răspundere profesională, dar nu există niciun fel de amendă. Fiecare face ce crede. Unii o fac, alții nu“, a declarat pentru „Curentul“ Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR).
În ceea ce privește costurile, pentru 1 milion de euro – suma asigurată globală pentru toți managerii și pentru un risc satisfăcător, prima medie variază între 4.000-6.000 euro pe an.
„De regulă vorbim de cåțiva factori esențiali în funcție de care variază prețul, cum ar fi: domeniul de activitate, istoricul firmei, mărimea și profitabilitatea afacerii, teritoriul acoperit (de exemplu SUA este un teritoriu cu risc ridicat de procese împotriva directorilor), dacă au existat în trecut reclamații sau procese împotriva firmei sau directorilor asigurați.
În funcție de mărimea sumei asigurate, un factor care influențează prima de asigurare îl constituie costul și condițiile impuse de reasiguratori“, explică Eduard Simionescu.

Profitabil

Asigurările de răspundere profesională dețin o pondere mică în piață dar au șanse mari de cerștere datorită profitabilității. Potrivit asigurătorilor, piața asigurărilor D&O a ajuns anul trecut la circa 2 milioane de euro.
Dacă în alte țări din UE sau în SUA se acordă despăgubiri însemnate datorită nivelului ridicat de cultura economică, în Romånia nu s-au plătit daune. „Din cåte știm, pe această linie de asigurare nu s-au acordat încă despăgubiri importante pentru că fie nu au existat reclamații, fie acestea au fost de valori foarte mici“, spune Simionescu, precizånd însă că sunt litigii în care sunt implicați manageri, astfel că în 1-2 ani vor fi apelate și polițele de asigurare.
„În toate domeniile de răspunderi este un fenomen care ține de cunoaștere. Dacă știi ceri daune, dacă nu, nu ceri. În cazul asigurărilor de răspundere civilă pentru administratori și manageri este o situație mai specială pentru că acționarii companiei sunt cei care ar trebui să ceară despăgubiri. Deocamdată se merge mai mult pe cale amiabilă, dar vor esxista și cereri de daune, mai ales în cazul unor sume mari“, spune Andriescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.