Home Actualitate Președintele CJ Dâmbovița, Florin Popescu, împarte banii publici cu Vîntu

Președintele CJ Dâmbovița, Florin Popescu, împarte banii publici cu Vîntu

DISTRIBUIŢI

Degeaba s-a supărat premierul Emil Boc pe dezinformările pe bandă rulantă date zilnic la  Realitatea TV, atåta vreme cåt pedeliști de frunte finanțează generos afacerile lui Vîntu. La acest capitol se detașează vizibil președintele CJ Dåmbovița, Florin Popescu, care deține și funcția de vicepreședinte PD-L. Generos din fire, mai ales cu propria clientelă și cu SOV&co.,  Florin Popescu a dat, la începutul anului, nu mai puțin de un milion de euro, din banii contribuabililor să ne înțelegem, către SC The Money Channel Consulting SRL, o firmă ce gravitează în constelația controversată a lui Vîntu. Milionul de euro reprezintă contravaloarea a trei contracte încheiate de CJ Dåmbovița în 16 februarie 2010 cu SC The Money Channel Consulting SRL, pentru „reconstrucție ecologică forestieră“ la Bezdead, Conțești și Runcu, după cum dezvăluie cotidianul local „Jurnal de Dåmbovița“. Acestea nu sunt însă primele afaceri derulate de Florin Popescu și firmele lui Vîntu. Contractele din 2010 se adaugă la lista contractelor de peste 12 miliarde lei vechi încheiate de președintele CJ din decembrie 2008 și pånă în prezent, semn că la mijloc e vorba de o relație de durată, trainică, bazată pe frăția banilor. De altfel, potrivit „Jurnal de Dåmbovița“, SC The Money Channel Consulting SRL a primit botezul în afaceri chiar  în Dåmbovița de la „Nașul“ Florin Popescu, iar cu „cifra de afaceri de 4 miliarde lei din 2008“ s-a plimbat apoi pe la toate licitațiile din Romånia, invocånd bineînțeles experiența în afaceri. Despre afacerile firmelor lui SOV cu pedelistul Florin Popescu ziarul „Curentul“ a scris în urmă cu un an. „Efectele perverse ale crizei: Vîntu vinde… felicitări și calendare“ este titlul materialului publicat pe 1 aprilie 2009 în „Curentul“, în care dezvăluiam cum în plină criză financiară Consiliul Județean, condus de pedelistul Florin Popescu, a încheiat un contract de achiziție a 2.000 de agende, 2.000 de calendare și 1.000 de felicitări personalizate, în valoare de 196.000 RON (fără TVA), chiar cu The Money Channel Consulting SRL, o firmă cu un capital social de 25.000 RON, administrată de Sorin Ovidiu Freciu (SOF), omul de încredere al mogulului Sorin Ovidiu Våntu (SOV).

Sub titlul „Codrul, frate cu Popescu pe 1 milion de euro“, cotidianul local „Jurnal de Dâmbovița“ a publicat un amplu material în care dezvăluie dedesubturile afacerilor președintelui CJ Florin Popescu cu firmele lui Vîntu, abonate la banii publici.       
(M. Dobrescu)

„Afacerile dâmbovițene cu bani publici derulate prin SC The Money Channel Consulting SRL i-au dat ocazia președintelui CJD Florin Popescu să aibă «acțiuni reușite» pe posturile Realitatea TV și Money Channel. Noi l-am văzut întâmplător de câteva ori pe Florin Popescu pe postul Realitatea TV în două emisiuni de dezbatere politică. Era prezentat ca fiind vicepreședinte PDL. L-am mai văzut o dată și pe la TV Money Channel într-o «dezbatere culturală» care a adus, în opinia mea, mari deservicii culturii dâmbovițene. Astea să fi fost «acțiunile reușite» ale lui Popescu susținute, probabil, pe bani publici? Apoi am aflat pe surse de o acțiune cu adevărat reușită, dar nu pentru județul Dâmbovița, ci pentru Florin Popescu personal. A reușit să oprească niște anchete de presă despre isprăvile sale, care urmau să fie publicate în ziarul «Gardianul», publicație care aparținea, evident, Trustului Realitatea. Niște directori de pe la firmele lui S.O. Vîntu cică au fost impresionați până la lacrimi de tipăriturile plătite pe drepturi de autor (?) la The Money Channel, cu vreo 4 miliarde de lei, semnate cu mare dărnicie de Nașul Popescu și Finul Boriga. Din bani publici! Pe directorii de la firmele lui Vîntu i-or fi copleșit urările transmise și semnate cu mânuța lui de lect. univ. drd. Florin Popescu în mii de felicitări tipărite, evident, la The Money Channel: «Dragostea și prețuirea POATE FI EXPRIMATĂ în multe feluri». O asemenea urare nu se uită niciodată, cu atât mai mult cu cât firma The Money Channel Consulting SRL și-a primit botezul în afaceri absolut din întâmplare de la… NAȘUL PDL Florin Popescu. Județul nostru, după cum vedeți, este plin de roade din bani publici. De-aia le doboară… vântu’ și vine câte o firmuliță d-asta din București să le culeagă. De-atâta prețuire pentru Popescu și Boriga, The Money Channel a încasat dintr-un foc cele 4 miliarde și le-a pus în brațe celor doi produse promoționale, unele ca pentru analfabeți, dar toate la prețuri de câteva ori mai mari decât sunt pe piață. Cred și eu că «se consumă ca o lumânare» Florin Popescu în afacerea asta. Nu i-a fost ușor să încheie într-un an și jumătate contracte de peste 55 miliarde lei cu The Money Channel. Și cu siguranță că-i va fi destul de greu să explice și oportunitatea acestor contracte încheiate într-un an de cumplită criză economică.

Nu simțiți cum bate vântu’ prin bugetul Consiliului Județean?

SC The Money Channel SRL a căscat ochii în lumea afacerilor în iunie 2008. Nici nu i se uscase bine certificatul de naștere și a făcut imediat primii pași la Târgoviște. Nașul Popescu, că d-aia e naș de profesie, a umplut-o de parale publice, încă de la primul scâncet, pe mezina Trustului media Realitatea. Asta mică se născuse cu foamea în gât, așa că nașul Popescu i-a băgat imediat țâța bugetului în gură. A supt mititica în 2008 vreo 4 miliarde de lei: 2,35 miliarde lei de la CJD și aproape 2 miliarde lei de la Primăria Târgoviște! Vorba românului: «a făcut în scăldătoare, maică, la botez, d-aia are noroc!». Firmuliței ăsteia, botezată anume «The Money Channel» (canalul de bani, în traducere), i-a plăcut și i-a priit în scăldătoarea lui Florin Popescu de la Consiliul Județean Dâmbovița. Doar că norocul care a dat peste firma lui Vîntu pute acum de la o poștă a achiziție aranjată, care nu are, în opinia mea, nicio legătură cu interesul public. Insist și vă rog să nu uitați că «The Money Channel» a dat primul tun de 4 miliarde de lei în 2008 în Dâmbovița. De-aia spuneam că aici pare să-și fi primit botezul în afaceri firmulița asta, care, abia născută în 2008, a trecut de la tipărituri, unele analfabete, prin publicitate media, direct la silvicultură. Și… de la contracte de 4 miliarde lei la contracte de peste 40 miliarde lei. Asta într-un an de profundă criză economică și financiară în România.

Copăcel-copăcel, «The Money Channel» a prins rădăcini în Dâmbovița

Publicam zilele trecute, pe larg, situația contractelor încheiate într-un an și jumătate de SC The Money Channel Consulting SRL cu CJ Dâmbovița și Primăria din Târgoviște. Am contabilizat, la o primă strigare, contracte de peste 55 miliarde lei, și se pare că asta nu e tot. Prospătura în ancheta noastră o reprezintă cele 3 contracte încheiate de CJ Dâmbovița în 16.02.2010 cu aceeași și aceeași și aceeași The Money Channel. Dacă s-or fi făcut caietele de sarcini ale celor 3 licitații după chipul și asemănarea felicitărilor tipărite în 2008 de The Money Channel, atunci nu este de mirare că «dragostea și prețuirea POATE FI EXPRIMATĂ în multe feluri» de Nașul PDL, Florin Popescu. Primul fel a fost reprezentat de contractele din decembrie 2008 de 4 miliarde lei, pentru calendare, agende și felicitări. Al doilea fel, contractele de publicitate și promovare, de 6 miliarde lei, din mai 2009. Al treilea fel, contractele din decembrie 2009, tot pentru tipărituri de alte câteva zeci de mii de euro. Din primele trei feluri s-au adunat vreo 12 miliarde lei, fără ca primarul Boriga să ne fi comunicat, la solicitările noastre oficiale, câte miliarde de lei a cheltuit el, din banii publici, pentru tipărituri în decembrie 2009. Apoi, copăcel-copăcel, SC The Money Channel Consulting SRL a prins rădăcini în Dâmbovița și a câștigat cele 3 contracte de 1 MILION DE EURO pentru reconstrucție ecologică forestieră la Bezdead, Conțești și Runcu! Contractul nr. 50/16.02.2010, pentru Măgura Bezdead, este de 12,75 miliarde lei. Contractul 60/16.02.2010, pentru Călugăreni-Conțești, este de 14,82 miliarde lei, iar contractul nr. 61/16.02.2010 pentru Runcu este de 15,49 miliarde lei. Abia așteptăm să aflăm de la Direcția de achiziții a CJ Dâmbovița, condusă cu talent de Traian Icobeț, cum și în ce fel au fost organizate și, mai ales, cum s-au derulat cele trei licitații? Câți concureți a avut The Money Channel, cine sunt aceștia, ce criterii au fost stabilite în caietele de sarcini, dacă au fost contestații ș.a.m.d. Afacerile cu bani publici de peste 55 miliarde lei intrate pe filiera firmelor lui Vîntu au șocat opinia publică din Dâmbovița, atât prin amploarea lor, cât și prin explicațiile formulate ulterior de președintele Florin Popescu.

Dormi liniștit, Vîntu s-a apucat de împăduriri!

Președintele CJD a încercat să bâiguie o explicație pentru aceste afaceri făcute pe bandă rulantă cu SC The Money Channel Consulting SRL. Cică a vrut să aibă, pe această filieră, «acțiuni reușite pe posturile naționale TV» ale Trustului Realitatea. Acum porumbelul ăsta pe care l-a scăpat Popescu ne duce cu gândul că cele 3 licitații pe care le-a câștigat The Money Channel SRL au fost parcă anume pregătite de oamenii lui Popescu din Consiliul Județean Dâmbovița pentru a fi câștigate de firmulița «alăptată» un an și jumătate din bugetele CJ Dâmbovița și Primăriei Târgoviște cu peste 12 miliarde lei. Este o opinie îndreptățită. Oamenii lui Vîntu au vrut, cu firmulița The Money Channel, mai mult decât niște comenzi de tipărituri și publicitate de la Florin Popescu & Co. din Dâmbovița. Au vrut ceva răsunător, ceva în stilul SOV: «Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!». Cam așa și cu noua afacere, intrată de curând în portofoliul firmei The Money Channel Consulting: «Dormi liniștit, Vîntu s-a apucat de împăduriri!» în opinia mea, nu este exclus să ne trezim cu niște contracte date în subantrepriză unor societăți dâmbovițene (de ce nu!), iar firmei lui Vîntu să-i rămână comisionul cel gras fără niciun fel de efort!

Bate vântu’ în toată țara!

Internetul a explodat de informații pe tema asta. Administrația Fondului de Mediu a băgat vreo 30 de milioane de euro (bani din taxa de înmatriculare auto!) în această afacere dirijată spre 30 de consilii județene din țară. Nu știm cine a făcut proiectul în Dâmbovița și ce experiență are în domeniu firma de consultanță agreată de Popescu. Vom afla. V-am spus că nu știm încă nici criteriile stabilite în caietele de sarcini care au stat la baza licitațiilor organizate de CJ Dâmbovița. Am aflat însă că prin țară, scandalul a luat amploare. Licitațiile câștigate de SC The Money Channel Consulting SRL au fost contestate aprig, firma lui Vîntu fiind acuzată în repetate rânduri de lipsa de experiență în domeniul reconstrucției forestiere. Specialiștii au declarat că The Money Channel a câștigat licitațiile cu prețuri de 4 ori mai mari decât cele practicate de Romsilva. Licitațiile din Timiș, Mehedinți și Teleorman au ieșit cu scandalul la drumul mare, acuzațiile fiind nu doar de natură morală, ci și de ilegalitate. Contestatarii au invocat nerespectarea caietului de sarcini al licitației organizate de CJ Teleorman. Una dintre condițiile de participare la această licitație din noiembrie 2009 a fost aceea ca societățile intrate în competiție să aibă în ultimii 3 (trei) ani o cifră de afaceri de minim 5,5 milioane RON. Firma The Money Channel, care a câștigat această licitație în Teleorman, fusese înființată abia în 2008 (deci nu cu trei ani în urmă) și avea o cifră de afaceri în 2008 de doar 400.000 RON. Adică 4 miliarde lei. Ați ghicit? Este vorba despre cele 4 miliarde lei încasate de la CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște. Ăsta a fost darul de botez al Nașului PDL la intrarea în afaceri a firmei The Money Channel SRL. Aceasta a fost cifra de afaceri din 2008 a firmuliței abia născute de Trustul media al lui S.O. Vîntu și v-am spus că, imediat după naștere, a fost trimisă la îngrășat în brațele bugetului din Dâmbovița. Licitațiile astea de împăduriri au fost precedate de niște «acțiuni reușite», cum ar zice Popescu, menite «să scoată din izolare» firma The Money Channel, care «gravitează în jurul canalului național Realitatea TV». L-am citat pe Florin Popescu. Postul Realitatea TV a pornit poetic, cu acțiuni de voluntariat, în Suceava, ale cărei păduri au fost masacrate de mogulii politici ai afacerilor cu cherestea. Acum, culmea, pagubele sunt plătite tot de la bugetul statului, iar voluntarii cu șepcuțe verzi trăiesc sentimentul utilității indus subtil prin metodele vechii propagande. Cei de la Realitatea TV trebuie să fi fost bine primiți la Suceava de fostul ministru Gheorghe Flutur – actualul președinte al CJ Suceava. Campania poetică, bazată inițial pe voluntariat, a fost transformată de politicienii pragmatici într-o mare afacere din banii Administrației Fondului de Mediu. Întrebat, Vlad Marcoci, președintele AFM, a declarat că nu este responsabilitatea sa să gestioneze banii destinați împăduririlor, ci doar să-i vireze celor 30 de consilii județene, în sarcina cărora au picat licitațiile pentru împăduriri. (…)
În Dâmbovița cel puțin, în opinia gazetarului, coincidențele au tentă penală, fiindcă Trustul Artpress nu a primit nici până astăzi răspuns la adresele trimise în mai 2009 la CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, adrese prin care solicitam informații de interes public despre afacerile cu SC The Money Channel Consulting SRL. Este vorba despre acele prime contracte de 4 miliarde lei încheiate în decembrie 2008 de CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște cu SC The Money Channel pe «drepturi de autor» și pe «criterii artistice»! Vedeți ce bune au fost contractele astea de 4 miliarde lei făcute la Târgoviște de The Money Channel SRL? Fără ele, mai avea firmulița asta 4 miliarde de lei cifră de afaceri în 2008, ca să meargă și să câștige licitația de 1 milion de euro la Teleorman? N-o să știm niciodată. Dar nu putem să nu constatăm ce scăldătoare bună a găsit firmulița lui Vîntu, la botezul în afaceri, în birourile din Consiliul Județean Dâmbovița.

Alina Mavrodin Vasiliu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.