Home Economic-Financiar Produsele organice revitalizează piața cosmeticelor

Produsele organice revitalizează piața cosmeticelor

DISTRIBUIŢI

Piața românească de produse cosmetice este una dintre cele mai vånate de investitori, datorită potențialului mai mare de creștere față de piețele similare din Europa. Dacă în aceste țări s-a atins un prag ridicat de consum, iar creșterile anuale sunt între 1% și 4%, nivelul mediu anual estimat pentru anii următori în România este de două cifre. Creșterile sunt motivate de apariția de noi magazine, intrarea unor branduri noi pe piață, dar și o mai bună informare a consumatorilor.
Criza le-a făcut pe romånce mai atente la produsele pe care dau banii, iar cosmeticele organice cåștigă din ce în ce mai mult teren.
„Și piața cosmeticelor din Romånia a fost afectată de situația economică, unele segmente fiind mai mult afectate, consumatorul orientåndu-se către produsele cu adevărat necesare, de bază. În general însă, în Romånia, piața a fost afectată mai puțin și nu a înregistrat o scădere, iar dacă în 2009 a crescut cu aproximativ 10%, anul acesta se așteaptă o creștere mult mai mică sau chiar o stagnare“, spune Ana-Maria Murariu, Marketing Manager Weleda Romania.

Moda bio

Piața cosmeticelor din țara noastră se situează în jurul valorii de 550 milioane de euro în 2009, iar analiștii estimează o stabilizare a acesteia în 2010.
„În Romånia nu există încă o monitorizare a cosmeticelor naturale și cu atåt mai puțin a celor organice, însă valoarea cosmeticelor naturale este estimată la aproximativ 1% din totalul pieței de cosmetice. Puțin, comparativ cu țările din vest, unde procentul se ridică la peste 5% din totalul pieței de cosmetice“, spune Ana-Maria Murariu.
Moda bio a început în Statele Unite și este foarte răspåndită în Germania, Anglia și Franța, unde se preconizează că se va ajunge la o cotă de piață de circa 10% a cosmeticelor organice.
Un studiu efectuat în 2009 de compania Mintel arată că, deși costul este un factor determinat în decizia de cumpărare, nouă din zece femei s-au arătat dispuse să plătească ceva mai mult pentru produsele organice, care nu conțin ingrediente periculoase, cum ar fi plumbul sau parabenii, și să se apropie mai mult de soluțiile naturale.
„Dacă în Vest ritmul de creștere al cosmeticelor atinge procente de o cifră, în Romånia încă există un potențial de creștere al cosmeticelor ce depășește 10%. În ultimii doi ani, cererea de produse cu adevărat naturale și organice este tot mai mare, acest fapt fiind confirmat de toți partenerii noștri, farmacii sau magazine bio. Explicația constă în faptul că din ce în ce mai mulți consumatori devin informați și conștienți de importanța folosirii unor produse sigure, naturale, ecologice, iar datorită situației economice sunt și foarte atenți la calitatea produselor pentru care plătesc“, explică Ana-Maria Murariu.
Astfel, potențialul de creștere a segmentului de produse naturale în Romånia este foarte ridicat, avånd în vedere ponderea foarte mică pe care o au în acest moment cosmeticele bio.

Îngrijirea feței – prioritară

Romånii preferă produsele de îngrijire de bază atåt pentru față cåt și pentru corp, ce aduc cåt mai multe beneficii la prețul corect.
Piața de cosmetice organice este segmentată aproximativ în același fel în care este segmentată și piața de cosmetice convenționale. Cea mai mare categorie este cea de îngrijire a feței – aproximativ 40%, urmată de îngrijirea corpului – 20%, îngrijirea părului – 15%, îngrijire pentru bebeluși – 12%, îngrijire orală – 10%.  Produsele de îngijire pentru bărbați reprezintă mai puțin de 1% din piață, la fel și în cazul produselor pentru protecție solară.
Dintre aceste categorii, cel mai mare potențial de creștere îl înregistrează segmentul de produse de îngrijire pentru bebeluși.
„Sezonalitatea influențează opțiunile de cumpărare. În timpul verii, spre exemplu, sunt mai accentuate vånzările produselor de îngrijire și modelare a corpului – gama anticelulită cu mesteacăn, balsamul pentru picioare, deodorantele“, spune Ana-Maria Murariu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.