Home Economic-Financiar Suntem campioni la cheltuieli cu pensiile

Suntem campioni la cheltuieli cu pensiile

DISTRIBUIŢI

Rezolvarea problemei pensiilor ar trebui să reprezinte „prioritatea zero“ a Romåniei în procesul de reducere a deficitului bugetar, apreciază Consiliul Fiscal (CF), care recomandă în această perioadă concentrarea pe limitarea cheltuielilor publice și mai puțin pe majorarea veniturilor.
„La cheltuielile cu pensiile, Romånia ocupă locul 6 în UE și este pe primul loc în råndul noilor state membre. Dacă se are în vedere raportul dintre cheltuielile cu pensiile și veniturile bugetare, Romånia se plasează pe locul doi, după Grecia (…) Pensiile reprezintă prioritatea zero pentru Romånia, pentru că nu putem finanța la nesfårșit plata pensiilor de la bugetul de stat“, a declarat, ieri, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la prima prezentare publică a instituției.
Potrivit datelor CF, cheltuielile cu pensiile în Romånia au reprezentat 36,8% din veniturile bugetare în 2009, raport devansat numai de Grecia, cu 40,5% (date aferente anului 2008). Dumitru a arătat că din cei 4,72 milioane de pensionari plătiți de la bugetul asigurărilor sociale de stat la finele anului 2009, peste un milion de persoane au pensie de invaliditate sau pensie anticipată, iar 577.000 beneficiază de pensie de urmaș.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.