Home Monden Cele mai neobișnuite încălțări din istorie (I)

Cele mai neobișnuite încălțări din istorie (I)

DISTRIBUIŢI

Încălțămintea nu este o noutate a secolului XXI, ea datând încă din anii 8000 î.Hr., iar până în prezent a avut o evoluție spectaculoasă și complexă, adaptată vremurilor, dar și din punct de vedere geografic și cultural. O mulțime de modele de încălțări s-au născut și au dispărut de-a lungul vremii, iar designerii de astăzi se inspiră încă din secolele trecute, tendințe apuse ajungând să fie din nou în vogă.
În cele ce urmează, vă prezentăm cinci dintre cele mai bizare zece stiluri de încălțăminte care au existat de-a lungul istoriei, urmând ca restul de cinci să fie publicate săptămâna viitoare.
10. Okobo (Japonia, sec. XVIII și până astăzi)
Maiko, japonezele care învățau să devină gheișe, purtau okobo cu mult înainte ca platformele să devină o modă. Ele alegeau acest tip de încălțăminte nu doar pentru a fi la modă, ci și pentru că le era practic: când poartă un chimono scump nu vor să îl murdărească de noroi.
9. Pantofi cu toc pentru bărbați (Europa, anii 1700)
Ciorapii și pantofii deveniseră foarte importanți în anii 1700, mai ales la bărbați, iar moda punea accent și pe forma cât mai zveltă a piciorului. Când Ludovic al XIV-lea și-a procurat prima pereche de pantofi cu toc, toată lumea de la Curte a copiat modelul.
8. Kabkab (Liban, sec. XIV-XVII)
Aceste încălțări erau din lemn placat în modele cu argint. Femeile din Orientul Mijlociu se protejau astfel de noroiul și de umezeala de pe străzi și din băile publice. Baretele erau din mătase sau catifea, brodate.
7. Coaja de mesteacăn împletită (Finlanda, sec. XX)
În prima parte a secolulului XX, femeile purtau adesea încălțăminte din coajă de mesteacăn împletită, tapetată cu material textil în interior. Aceasta era folosită pentru a proteja încălțările scumpe de noroi și de ploaie. Ele au o durată de viață de maximum o săptămână.
6. Chopine (Italia, 1580-1620)
Doar câteva muzee din lume dețin în prezent exemplare originale de astfel de modele apărute în perioada renascentistă. Înalte de 18 cm, extrem de scumpe și extravagante, erau făcute din lemn și acoperite cu mătase și catifea. Ele nu se vedeau însă aproape deloc, deoarece femeile purtau rochii foarte lungi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.