Home Actualitate Niels Schnecker, un PNL-ist vopsit în analist

Niels Schnecker, un PNL-ist vopsit în analist

DISTRIBUIŢI

Zilele trecute, cu ocazia așa-zisului miting sindical al polițiștilor ce și-au dezonorat propriul statut, se afla printre aceștia în månă cu un microfon al Antenei 3 un ciudat personaj, prezentat public drept analist financiar, dar care se întrebuința pe post de reporter de teren, intervievånd un cadru al poliției plin de table pe umeri. „Reporterul“ Antenei era Niels Schnecker, în aparență, la bază, recomandat drept prosper om de afaceri. De cånd prosperii businessmeni varsă o lacrimă pe umărul sindicaliștilor și cum a ajuns un „analist financiar“ să stea în stradă alături de pulimea reportericească a instituțiilor principale de atac mediatic ale Trusturilor din arealul PSD-ist? Cånd mai are timp oare omul de afaceri să afacerească și, de fapt, care sunt afacerile sale și ce-l månă pe domnia sa în luptă, alături de agregatul mediatic al unor personaje de stånga, „capitaliști“ comuniști cu evidente simpatii estice, în timp ce domnia sa se recomandă drept un fel de american, susținător al republicanilor din Statele Unite, grupare politică de dreapta.
Nu suntem singurii care și-au pus această întrebare. În spațiul public, analiști financiari autohtoni și-au pus întrebări similare, în plus demontånd în analize severe așa-sizele competențe financiare al analistului – reporter al Anteneilor lui Voiculescu.
„Cine este Niels Schnecker și ce naiba face el mereu la TV? Mă rog, nu la TV, la Antena 3. E unul dintre oamenii despre care nu am cum să înțeleg cum își cåștigă påinea.
E 9 dimineața, și nea Niels e la Antena 3 vorbind despre o eventuală revenire în țară a delegației FMI.
Asta după ce, aseară, se pare că a fost invitat la emisiunea lui Gâdea. De aici pleacă nelămurirea mea. Cånd mai are timp să analizeze financiar sau ce naiba face el pentru a trăi? Cånd mai bea o cola, cånd mai mănåncă o conservă de ton, cånd mai vorbește cu copiii, dacă o avea?… Later edit: E ora 10 jumate și nea Niels e din nou în direct, prin telefon, cu Stoiceasca la News Magazine“.

„Imparțialul“ analist „american“ lucrează pentru PNL

Într-adevăr, Niels Schnecker pare să fie prezent non-stop fie pe Realitatea, fie pe Antene, discutând despre orice, de la geopolitică la politică internă, de la sfaturi de viață pentru tineret la avioane și treburi strategice militare, de la bârfa de seară a lui Gâdea la probleme sindicale, competent în toate subiectele posibile, mai puțin în afacereza sa de bază.
Ceea ce nu cunoșteau comentatorii pe teme economice care au remarcat stupefiați inadecvarea „analistului economic“ este faptul că „imparțialul“ comentator a de toate și nimic este orice altceva decât imparțial, acesta fiind arondat unui partid, funcționând pe post de consilier/colaborator al parlamentarului PNL Raymond Luca, conform adresei de răspuns remise publicației „Curentul“ de către Biroul de Relații Publice al Senatului României.

Adresa de răspuns remisa publicației „Curentul“ de către Biroul de Relații Publice al Senatului României

Un comentator mai atent la cifre și teme economice remarca: „Un nene, aseară, la Realitatea TV și FM, spunea că dacă după o creștere economică de 8% avem o recesiune de 4%, de fapt asta înseamnă o recesiune de 12%. Nu l-a contrazis nimeni. Ascultam la radio, nu știu ce specialist era ăla, dar m-aș bucura să văd televiziunile mai atente în alegerea invitaților. Eu știu că oamenii competenți nu spun lucruri spectaculoase, dar nici chiar așa. Observația nu a scăpat unui alt bloger atent care a lămurit misterul despre „nene“: „Niels Schneker îl cheamă (scris așa sau pe-aproape), și cândva parcă realiza emisiuni economice la TVR. L-am auzit și eu ieri cum spunea că după căderea asta spectaculoasă o să ajungem să cumpărăm pâinea la jumate și să ne mulțumim cu câte un singur cartof în ciorbă, deși după socotelile mele o recesiune de 4% venită după o creștere de 8% înseamnă că ar trebui s-o ducem puțin mai bine decât în 2007, nu ca pe vremea lui Ceaușescu, așa cum încerca ăla să ne convingă“.

„Schnecker face gafe economice de neiertat“

Un analist și publicist economic binecunoscut, Ion Radu Zilișteanu, completa într-o postare intitulată „Aritmetica lui Niels Schnecker“, dedicată aceluiași nene, profilul și competențele în ale economiei ale straniului și multifuncționalului reporter de teren al Antenei: „Personajul din imaginea alăturată se numește Niels Schnecker și prezenta cândva emisiuni cu teme economice la TVR. Eu însumi am fost invitat la cel puțin una dintre emisiunile lui. De la o vreme, a dispărut de la TVR și a reapărut, de câteva luni, la Realitatea TV. În seara asta, este invitatul lui Răzvan Dumitrescu, la o emisiune dedicată contracției PIB în T1 2009, sub titulatura om de afaceri.
Niels Schnecker, care se intitulează consultant de afaceri, a răspuns primei întrebări într-un mod aiuritor. A spus că reducerea PIB cu 6,4% în T1 2009 față de T1 2008 conduce la o reducere a PIB la nivelul lui 2009, mult mai mare decât 6,4%, față de 4%, cât și-au propus autoritățile. Domnule Schnecker, abilitățile dvs. economice lasă muți muritorii de rând. La 31 decembrie 2009, calculul contracției economice se va face în raport cu 31 decembrie 2008, și nu cu T1 2008. Este o greșeală gravă din partea unuia care se pretinde consultant în afaceri și mai ales a unuia care apare la TV cu pretenții de specialist.
Constat că nu este prima eroare gravă televizată a lui Niels Schnecker. Citesc pe alt blog, în articolul «Matematica recesiunii» faptul că, pe 18 martie 2009, același personaj spunea că, dacă după o creștere economică de 8% avem o recesiune de 4%, de fapt asta înseamnă o recesiune de 12%.
Realitatea TV, în ultima vreme, în virtutea unor interese a căror subtilitate îmi scapă, invită uneori persoane neavenite pentru a-și da cu presupusul pe subiecte importante. Una dintre aceste persoane este Niels Schnecker. Nu a părut nimeni să sesizeze inadvertențele din discursul lui“.
Vexat Niels Schnecker i-a răspuns lui Ion Radu Zilișteanu precizând că „nu eu mă intitulez «consultant în afaceri», ci asta este ocupația pe care o am, în acest moment, în firma pe care o conduc (iar clienții mei par a fi de acord cu această îndeletnicire)“, nereușind însă să argumenteze nicicum incompetența comentariilor sale economice televizate copios la Realitatea, fapt remarcat și de Zilișteanu, care-i răspunde cu o ironie fină foarte politicoasă că „în ceea ce privește faptul că clienții dvs. sunt de acord cu îndeletnicirea de «consultant în afaceri», este alegerea lor“, dar că îi atrage atenția că degeaba „încearcă să deghizeze o greșeală prin trimiterea la metodologii, în loc să recunoască cavalerește că a greșit, pur și simplu“, cu privire la așa-zisa sa analiză. „Îmi mențin părerea că dl. Schnecker face gafe economice de neiertat pe ecranele TV“ – conchide fără drept de apel Ion Radu Zilișteanu.

„Analistul economic“ – un zero barat cu minus pe domeniul de afaceri

În ceea ce privește performanțele economice ale colaboratorului PNL-ist, am plecat de la propriile sale afirmații publice despre cum a făcut primul milion de dolari și am pus cap la cap profiturile din 1999 pånă în prezent ale firmelor lui Schnecker. Rezultatul? Găsim o pierdere globală de aproape 250.000 USD.

Pierdere globală de aproape 250.000 USD

Firmele pe care le are Schnecker în România sunt: Schnecker Van Wyk & Pearson (Romånia) S.A. (Cui 8781675); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Accounting & Tax S.R.L. (Cui 16266344); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Finance S.R.L. (Cui 16706445); Schnecker Van Wyk & Pearson Pro Retail S.R.L. (Cui18852757); Schnecker Van Wyk & Pearson Projects S.R.L. (Cui 17858921); Romania – Tours & Travel S.A., (Cui 6603582).
Prima firmă și cea mai importantă este Schnecker Van Wyk & Pearson (Romånia) S.A. (Cui 8781675), care are ca acționar pe Schnecker Van Wyk & Pearson (UK) Ltd, ambele firme fiind înființate în 1996. Cea din Marea Britanie este înmatriculată după cea din Romånia, adică pe 18.10.1996, conform datelor publice de înregistrare oferite de registrul britanic.
Profiturile firmelor lui Schnecker, obținute prin consultarea datelor de la Ministerul de Finanțe, arată performanțe cu totul și cu totul modeste, comparativ cu imaginea sa gonflată de megamilionar. Ba chiar ceea ce atrage atenția cu deosebire este că el nu a făcut profit nici măcar în 2008, cånd economia duduia în România.
Așadar, cine este marele expert, „analist“ și biznizmen care ne dă nouă lecții? La cum arată cifrele sale de afaceri avem temeiuri serioase să bănuim că trăiește de fapt din salariul de reporter la Antena lui Voiculescu, ca și Mircea Badea (cu deosebirea că Badea își merită banii măcar pentru că arată ca un piți frumușel pe placul celor ca Bucurenci).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.