Home Economic-Financiar Obligativitatea anvelopelor de iarnă, prilej de scumpiri pentru comercianți

Obligativitatea anvelopelor de iarnă, prilej de scumpiri pentru comercianți

DISTRIBUIŢI

Deși folosirea anvelopelor de iarnă nu este – deocamdată – obligatorie, comercianții au început să umfle prețurile. Centrele care vând anvelope noi au dat startul scumpirilor, iar depozitele de cauciucuri second-hand se așteaptă la dublarea vânzărilor, în speranța că proiectul de act normativ privind echiparea de iarnă a mașinilor va deveni lege cât mai repede.
Cele mai ieftine seturi de patru de anvelope de iarnă pot fi cumpărate prin intermediul magazinelor virtuale de profil și de la hipermarketuri cu prețuri care pornesc de la 400 de lei.
Centrele care vând anvelope noi au început să crească prețurile, iar depozitele de cauciucuri second-hand se așteaptă la dublarea vânzărilor, ca efect al anunțului privind obligativitatea echipării mașinii cu anvelope de iarnă, au declarat reprezentanții firmelor de profil, citați de Mediafax. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, propietarii de autovehicule vor fi obligați să echipeze mașinile cu anvelope de iarnă pentru perioada 1 noiembrie-31 martie, actul normativ urmând să fie adoptat de Guvern în cel mult două săptămâni.
Reprezentanții firmelor care vând anvelope spun că măsura va avea ca efecte principale creșterea prețurilor la produsele noi și dublarea vânzărilor în cazul celor second-hand.
„Firma noastră vinde și anvelope noi, și uzate. Deja se simte efectul deciziei autorităților de a obliga șoferii să echipeze mașina pentru iarnă. Avem din ce în ce mai mulți clienți și vom crește prețurile anvelopelor noi cu 2-3%“, a spus administratorul unui depozit de anvelope din București.
La dublarea comenzilor se așteaptă și reprezentantul unui centru de anvelope second-hand din Craiova, care spune că numărul clienților se va crește considerabil pentru că mulți conducători auto preferă să cumpere cauciucuri uzate.
„Achiziția de anvelope second-hand este o afacere pentru client, pentru că prețul poate scădea până la un sfert din valoarea cauciucului nou. Pentru doar câteva luni de sezon rece, clientul preferă să cumpere cauciucuri uzate“, a explicat administratoul depozitului din Craiova.
Reprezentanții magazinelor care au doar anvelope noi afirmă că până și clienții „tradiționali“ se orientează către achiziția de articole second-hand.
Cu toate că este mai accesibilă, echiparea mașinii cu anvelope uzate implică riscuri, avertizează directorul Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean.
„Este foarte periculos să achiziționezi anvelope second-hand. În primul rând, nu cunoști istoricul cauciucurilor, mașina care le-a rulat ar fi putut să aibă defecțiuni la direcție, iar acest lucru poate afecta aderența. Sau anvelopele pot fi vechi, ceea ce sporește pericolul unei explozii. Trebuie adăugat și faptul că anvelopele uzate nu au garanție“, a afirmat Muntean.
El a spus că prețul mediu pentru achiziția și montarea cauciucurilor noi și echilibrarea roților este de 900 – 1.000 de lei.
„Personal, nu cred că măsura luată de autorități va avea efectul scontat, cel puțin nu în această perioadă dificilă, când foarte mulți oameni nu au pur și simplu bani să cumpere alte cauciucuri“, a mai spus reprezentantul ASSAI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.