Home Actualitate Afacerea Palas a primarului PSD Gheorghe Nichita – declarată ilegală de justiție

Afacerea Palas a primarului PSD Gheorghe Nichita – declarată ilegală de justiție

DISTRIBUIŢI

Magistrații de la Curtea de Apel Oradea au luat o decizie care-i dă coșmaruri serioase primarului PSD din Iași, Gheorghe Nichita, precum și consilierilor locali care au avizat afacerea Palas pusă la cale de edilul ieșean. Conform deciziei pronunțate de Curtea de Apel Oradea, Hotărårile Consiliului Local Iași, prin care municipalitatea a trecut în domeniul privat cele 12 ha de teren pentru asocierea cu Iulius Grup, au fost declarate ilegale. Decizia este definitivă și irevocabilă, iar  implicațiile asupra proiectului Palas sunt deocamdată neclare. Curtea de Apel Oradea a dat astfel cåștig de cauză firmelor SC Alimentara SA și SC Turism Moldova SA, aparținånd omului de afaceri Dănuț Prisecariu, un adversar declarat al proiectului Palas încă de la asocierea anunțată de primarul Nechita și omul de afaceri Iulian Dascălu, beneficiarul proiectului. Conform datelor oficiale, pe 18 noiembrie, magistrații au dispus anularea hotărårilor 576/28.12.2004 și 4/17.01.2005 ale Consiliului Local Iași.

Prin cele două hotăråri, Consiliul Local aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Iași terenul de 12 ha din spatele Palatului Culturii, aprobånd totodată asocierea între CL și Iulius Grup, pentru proiectul Madison, ulterior numit Palas. Concret, cele două firme care au avut cåștig de cauză la Curtea de Apel din Oradea au contestat în instanță faptul că atribuirea terenului s-a făcut fără licitație. La acea vreme, 12 hectare de teren din centrul Iașiului au fost concesionate fără licitație firmei Iulius Group, care s-a angajat să construiască pånă în 2011 ansamblul rezidențial Palas, o investiție de 200 de milioane de euro.
De asemenea, conform deciziei magistraților Curții de Apel Oradea, a fost anulată și trecerea terenului din proprietate publică în cea privată a Consiliului Local, cel mai plauzibil motiv fiind acela că nu poți trece imobile în proprietatea privată a CL fără să pui în loc ceva, fapt stipulat clar de lege. Spre exemplu, ștrandul a fost desființat, dar a fost construit unul nou în altă parte a orașului. Nu același lucru se poate spune despre patinoar sau despre teatrul de vară care au fost desființate de proiectul Palas și așa au rămas.

„Gheorghe Nichita va trebui să dea socoteală“

„Decizia instanței confirmă ilegalitățile comise de Gheorghe Nichita și angajații săi. Rămåne de văzut cum aceștia vor da seamă pentru faptele lor. Totodată, Gheorghe Nichita va trebui să dea socoteală cu privire la actele ilegale și în fața investitorului care a pus la bătaie sume importante de bani pentru acest proiect“, a declarat Dănuț Prisecariu, acționar majoritar SC Alimentara SA, pentru postul Tele’M.
De asemenea, omul de afaceri ieșean a precizat: „Am cerut în instanță să se facă licitație publică pentru toate firmele care vor să investească în acel teren. Acum, constructorul, care a fost indus în eroare după părerea mea, s-ar putea constitui parte civilă împreună cu băncile finanțatoare și ar putea cere despăgubiri de la primărie“.
În ceea ce-l privește pe beneficiarul proiectului, compania Iulius Group, a preferat deocamdată să nu comenteze decizia Curții de Apel Oradea, așteptånd motivarea magistraților pentru a lua o decizie privind viitorul acestei afaceri.

Supărat pe magistrați

Primarul Gheorghe Nichita, în mandatul căruia au fost parafate contractele cu Iulius Group, s-a arătat extrem de revoltat de decizia Curții de Apel Oradea: „Este o decizie aberantă care demonstrează cåt de contradictorie este justiția. Curtea de Apel încurajează pirații în domeniul afacerilor. Este sfidător ceea ce a ajuns justiția“, a declarat Nichita, conform presei locale.
Primarul Iașiului a mai anunțat că va depune o cerere de revizuire în justiție față de hotărårea Curții de Apel Oradea, conform căreia au fost anulate 3 hotăråri de Consiliu Local, prin care acesta se asocia în participațiune cu societatea Iulius Group pentru realizarea proiectului Palas.

Viitorul proiectului Palas – în ceață

Viitorul proiectului Palas este în acest moment în ceață totală, nefiind prea multe cazurile în care o instanță ia o asemenea decizie curajoasă. Potrivit Legii 50,  clădirile ridicate de Iulius Group ar putea trece în patrimoniul primăriei cu despăgubirea investitorului. Pe unde ar putea scoate primăria cămașa în această situație, doar Nechita ar putea ști. Cert este că pe långă decizia magistraților din Oradea, proiectul Palas se mai confruntă cu o nouă problemă: la plångerea formulată de un consilier local, Tribunalul Iași a desființat șase autorizații de construcție vizånd clădiri aparținånd complexului Palas. Este vorba de construcții care se află sub raza de 100 de metri prevăzută ca limită în cazul monumentelor istorice. Or, potrivit plångerii consilierului local, șase clădiri din complexul Palas se aflau la 30-40 de metri de vestigiile istorice din zona Palatului Culturii din Iași. În acest caz, după ce decizia instanței va rămåne definitivă, legea este cåt se poate de clară: clădirile trebuie demolate.

Liberalul Relu Fenechiu – afectat direct

Decizia magistraților de la Curtea de Apel Oradea îl afectează direct și pe liberalul Relu Fenechiu. În decembrie anul trecut, parlamentarul a înființat compania Palas International Resort, deținută în proporție de 25% de firma Integra Business Consulting. Aceasta din urmă este controlată în totalitate de Fene Grup, firma de construcții a deputatului. Restul de 75% din acțiuni sunt deținute de offshore-ul cipriot Klartech Holdings (CY) Limited, ce are ca obiect de activitate „servicii hoteliere și alte facilități de cazare similare“. Prin această firmă au fost încheiate contracte de construcții la ansamblul imobiliar Palas. Potrivit informațiilor locale, Fenechiu are în vizor chiar aducerea unei rețele de lux din domeniul hotelier în complexul Palas, planurile sale fiind date peste cap de decizia magistraților.
De altfel, Relu Fenechiu a fost încă de la debutul proiectului unul dintre susținătorii de bază ai acestuia, neprecupețind niciun efort pentru a-i da o månă de ajutor în afaceri bunului său prieten Iulian Dascălu.
Astfel, în urmă cu trei ani, acesta a fost personal, în calitate de parlamentar, în biroul lui Adrian Iorgulescu, fostul ministru al Culturii, coleg cu el de partid. Fenechiu a făcut lobby pentru eliberarea unor avize de construcție pentru proiectul lui Dascălu.
De asemenea, parlamentarul nu s-a ferit nici să-și declare public susținerea pentru „Palas“, chiar și atunci cånd proiectul a intrat în vizorul DNA. „Iulian Dascălu e prietenul meu, l-am susținut la Palas. La un moment dat, ne-am întålnit liderii politici din toate partidele din Iași și, printre proiectele pe care am decis să le susținem, a fost și acest «Palas»“, declara în urmă cu trei ani deputatul.
Relațiile dintre cei doi se regăsesc și în viața privată, potrivit relatărilor presei ieșene. Astfel, în 2007, Fenechiu a fost invitat de onoare la nunta lui Dascălu, oficiată chiar de Patriarhul Daniel într-un orășel din Italia. În același an, milionarul a mers la însurătoarea deputatului, petrecere care s-a ținut într-o stațiune austriacă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.