Home Social Autoritățile se declară pregătite în cazul unui cutremur de 6 grade

Autoritățile se declară pregătite în cazul unui cutremur de 6 grade

DISTRIBUIŢI

Gheorghe Mărmureanu, directorul Centrului de Seismologie, susține că în perioada următoare s-ar putea produce un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. De asemenea, acesta precizează că deși se va simți destul de puternic, cutremrul nu va face victime omenești. „Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu sunt periculoase pentru Romånia“, a spus Mărmureanu.
Pe de altă parte, reprezentanții municipalității susțin că au pregătit, în caz de forță majoră, aproape 1.000 de locuri pentru a adăposti cetățenii, de la 24 la 72 de ore, în cazul în care s-ar produce un seism, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Potrivit edilului-șef al Capitalei, s-au stabilit locuri unde ar putea fi cazate persoanele care ar putea rămåne fără locuință, precum și spitalele care ar putea primi posibili răniți. Acesta a spus că cele aproape 1.000 de locuri pregătite pentru efectele unui eventual cutremur nu pot fi făcute publice, acestea fiind deja dotate cu toate cele necesare.
În privința lucrărilor de reabilitare a clădirilor cu grad seismic ridicat, edilul-șef al Capitalei a arătat că, pe långă cele opt refăcute în anii trecuți și cele 10 aflate în lucru, anul acesta au fost începute lucrările la alte 18 imobile.
„Probabil că ne apropiem de 50 de clădiri intrate în reabilitare, însă ce înseamnă 50 de clădiri cånd în Capitală sunt 301 imobile identificate cu grad seismic ridicat“, a mai spus Oprescu. SorinAcesta a mai precizat că, din 2011, municipalitatea va distribui truse individuale de supraviețuire, cu prioritate cetățenilor care locuiesc în blocurile cu risc seismic ridicat. „În trusele pe care urmează să le distribuim în primul rånd cetățenilor  se vor găsi comprese, fiole prin care va fi asigurat necesarul de apă pentru 24 de ore, un garou și alte obiecte necesare primului ajutor“, a mai spus Oprescu. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a vorbit, la un seminar organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii“ al Municipiului București, despre planul roșu, stabilit în acest an printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne, care presupune intervenția unitară a tuturor forțelor în situații de calamități, de accidente.
„Este vorba de intervenția centrului unic de comandă, comunicatorul unic, astfel că în perimetrul zonei de intervenție nu pot intra decåt acele forțe care sunt chemate să intervină, fiind evitată prezența unor persoane care aglomerează inutil perimetrul de intervenție“, a spus Atănăsoaiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.