Home Actualitate Pesedistul Rizea riscă 15 ani de închisoare pentru deturnarea unui milion de...

Pesedistul Rizea riscă 15 ani de închisoare pentru deturnarea unui milion de euro de la UE

DISTRIBUIŢI

Cristian Rizea, deputat PSD cunoscut mai degrabă pentru apariții la Realitatea TV decât pentru activitatea sa parlamentară, e protagonistul unei găuri de un milion de euro din fonduri europene. Executivul de la Bruxelles a notificat Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret (ANST) că trebuie să returneze, în termen de 20 de zile, peste un milion de euro cheltuiți ilegal, în perioada 2003-2005, când la conducerea instituției se afla actualul deputat PSD Cristian Rizea. Dacă acuzațiile care i se aduc se vor dovedi reale, Rizea riscă potrivit Codului Penal, articolul 302 indice 1, o pedeapsă de la 5 la 15 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi, deoarece prejudiciul este peste 200.000 de lei și are consecințe deosebit de grave. Potrivit unui comunicat al acestei autorități, înștiințarea Comisiei Europene a fost transmisă pe data de 5 aprilie 2011 prin Directoratul General pentru Educație și Cultură-Tineret în Acțiune. Astfel, ANST va trebui să returneze suma de 1.091.150,82 euro, care a fost cheltuită nelegal în perioada 2003-2005 de către Agenția Națională pentru Sprijinirea Inițiativei Tinerilor (ANSIT) la conducerea căreia s-a aflat din anul 2002 și până în 2006 actualul deputat PSD Cristian Rizea. „În urma eforturilor Autorității Naționale pentru Sport și Tineret prin delegația participantă la întâlnirea cu Comisia Europeană, s-a obținut prelungirea termenului de returnare a sumelor de bani, fiind necesare clarificări ale documentelor proiectelor și soluțiile date de organele de cercetare penală în dosarele întocmite“, se arată în comunicatul instituției.
Suma pe care ANST trebuie să o returneze a fost constatată în urma raportului de audit întocmit de Comisia Europeană ca diferență între suma plătită de către Comisia Romåniei, de 1.748.081,20 de euro, și suma plăților efectiv declarate eligibile, de 656.830,38 de euro.

Și se jură că nu fură

Bineînțeles că pesedistul a sărit ca ars și s-a jurat că nu a furat. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Cum ne-am obișnuit, după cele mai noi episoade ale corupției stângiste, respectiv Severin și Dragnea, Cristian Rizea a acuzat conjurații malefice care roiesc în jurul său. Deputatul PSD a catalogat drept „minciună“ și „coincidență“ informația apărută miercuri privind notificarea trimisă ANST de către CE pentru restituirea unei sume de bani cheltuite ilegal de ANST în perioada în care el a asigurat conducerea instituției. Întrebat de jurnaliști cum comentează notificarea prin care Comisia Europeană solicită restituirea a peste un milion de euro care ar fi fost cheltuiți nelegal de ANST în perioada 2003-2005, Rizea a răspuns la fel ca și colegul său de etnie, Vanghelie: „Haideți, vă știu jurnaliști competenți, nu vedeți coincidența?“. Scandalul de deturnare a fondurilor europene a venit exact în ziua în care deputatul PSD a organizat, ieri, la Senat, o dezbatere publică pe tema sportului, la care au participat lideri ai USL și principalii conducători de federații sportive și reprezentanți ai Comitetului Olimpic Român. Rizea a afirmat că speța ridicată de Comisia Europeană nu s-a întâmplat în mandatul lui de director al ANST. „Această speță nu este în curtea mea. Toate actele din perioada în care am condus ANST sunt în regulă, dacă ar fi fost ceva, atunci în opt ani de zile instituțiile statului s-ar fi sesizat. Este un lucru pus acum pe tapet doar pentru că am deranjat-o pe doamna Doina Melinte și pe Daniel Funeriu“, a declarat el, făcând aluzie la faptul că Melinte și Funeriu nu au participat la dezbaterea pe teme sportive organizată de el. Rizea a încercat să se spele pe mâini declarând că deturnarea s-ar fi produs între anii 1999-2001 și că sesizarea CE este făcută pentru acea perioadă, el nedorind să dea mai multe informații. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, Cristian Rizea este deputat PSD și președinte al PSD Diaspora. În perioada 2000-2002, Rizea a fost directorul cabinetului ministrului Tineretului și Sportului, iar între 2002-2006 a ocupat funcția de director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativei Tinerilor. De asemenea, în perioada 2001-2004, Cristian Rizea a fost vicepreședinte al organizației PSD București.

Cercetat de DNA

De altfel, deputatul Cristian Rizea este cercetat și de către Direcția Națională Anticorupție, în dosarul penal 27/P/2011, în ceea ce privește modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativei Tinerilor, pentru perioada 2003-2005. Banii ar fi fost folosiți conform unui document din 2006 al Departamentului pentru Lupta Antifraudă al Guvernului (DLAFG), act comandat de secretarul de stat Karoly Borbely de la Autoritatea Națională pentru Tineret (ANT), pentru deplasări în străinătate și publicitate în mass-media“. Toată povestea a început la sfârșitul anului 2005, când secretarul de stat Borbely a cerut DLAFG-ului să efectueze un control la ANSIT întrucât, la sfârșitul lui noiembrie 2005, Directoratul pentru Tineret al CE – care gestionează programul comunitar YOUTH – a declarat că România are probleme cu justificarea sumelor pentru program pentru perioada 2000-2001. Borbely a cerut extinderea controlului pentru toată perioada 2000-2005. Începånd cu anul 2000, ANSIT-ul a funcționat ca direcție în subordinea MEC, ca și Direcția de Tineret, care până în 2003 a fost condusă de Mario Ruse, iar între 2003-2004 de europarlamentul Daciana Sârbu, șoția liderul PSD, Victor Ponta. „În dosarul nr. 27/P/2011, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev de art. 182 alin. 1,2 din Legea nr. 78/2000, în ceea ce privește modul de utilizare a sumei de 3,985 milioane de euro acordate Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativei Tinerilor, în perioada 2003-2005, în baza Acordurilor privind acțiunile descentralizate, acorduri semnate de către domnul Cristian Rizea“, informează ANST. În plus, într-un alt dosar penal aflat la DNA s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Cristian Rizea, Gheorghe Popa, Irina Olguța Dicea și Gheorghe Ciurilă în ceea ce privește modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile în cadrul contractelor de parteneriat, precizează ANST. În acest context, Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport menționează că „își manifestă îngrijorarea cu privire la Proiectul coordonat de același domn Cristian Rizea, care încearcă de această dată «să revigoreze sportul românesc», probabil în aceleași condiții în care a «revigorat și fondurile europene destinate tineretului»“.

Banii s-au dus pe amante și mașini

În timp ce procurorii DNA se chinuie să-l ancheteze pe „sportivul“ Rizea, ziarul „Curentul“ l-a surprins pe acesta pe Riviera Franceză. În august 2009, pentru circa o lună de zile, el s-a aflat într-o vacanță pe Riviera Franceză, deși oficial spunea că e pe litoralul Mării Negre. Se pare că nici banii soției și nici frumusețea ei nu l-au împiedicat pe Rizea să facă atunci plajă la Monte Carlo cu o brunetă focoasă. Diminețile liniștite ale vacanței deputatului începeau la Note Blue, o plajă privată situată în apropierea Forumului Grimaldi, chiar sub ferestrele blocului în care locuiește Ion Țiriac Junior. Acolo, Rizea apărea împreună cu o domnișoară brunetă atașată la braț și de acolo pleca seara. Atașamentul dura până la ieșirea de pe plajă, unde, după câteva parlamentări, Rizea se despărțea frumos de tânăra lui domniță pentru că ochii iscoditori l-ar fi putut surprinde în compania altei femei. Întrebat despre proveniența fetei, Rizea ne-a declarat sec: „Era prietena cuiva…“. Când a aflat că pozele noastre indică faptul că domnișoara nu părea a fi prietena altcuiva în afară de el, deputatul a revenit și a spus că este o prietenă veche. Nu știm exact care era prețul plătit de fată și nici dacă sejurul ei era subvenționat de Rizea, dar știm că acesta ar fi făcut un efort serios pentru a achita nota de plată doar din salariul din Parlament. Din declarația de avere depusă recent la Parlament, acesta ar fi avut pe numele său un loc de parcare în subteran de 22 de metri pătrați pe care l-ar fi vândut cu circa 5.000 de euro. Nicio casă de locuit și nicio mașină, doar un apartament vândut contra sumei de 45.000 de euro. În schimb, între 2002-2008, a acumulat bijuterii de 35.000 de euro. Ce frapează și mai tare este că Rizea a fost primul proprietar de Ferrari din România în baza relației bune pe care o are cu fostul ministrul pesedist al Sănătății, Ionuț Bazac. Rizea ar fi achiziționat în 2008 un Ferrari F1 430, model 2008 evident, care a costat 200.000 de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.