Home Politic Oltean despre prezența Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă și...

Oltean despre prezența Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?

DISTRIBUIŢI

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, ieri,  într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări, că i se pare "exagerat" faptul că Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunând: "Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?".
Ioan Oltean a fost întrebat ce atitudine vor adopta parlamentarii PDL când Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"O să îl salutăm, o să rămânem în sală. Nu suntem regaliști, dar suntem oameni care respectăm trecutul acestei țări și o să îl salutăm pe Majestatea Sa Regele Mihai", a spus Oltean.
Întrebat cum i se pare ideea ca Regele Mihai să se adreseze Camerelor reunite, Oltean a răspuns: "Mi se pare exagerat. Dacă mâine vine regele Cioabă și ne cere același lucru?".
El a revenit apoi cu explicații și a spus că, dincolo de glumă, constituțional, plenului celor două Camere i se adresează șefii de stat sau oameni asemănători ca rang în exercițiul funcției.
"Niciodată din 1990 încoace noi nu am fost puși în situația de a lua o asemenea decizie și nu am vrut să creăm un precedent. Eu am tot respectul față de Majestatea Sa și consider că merită să i se acorde respectul cuvenit și că puteam să gândim o altă formă mai bine pusă la punct prin care să celebrăm, să sărbătorim 90 de ani de viață a Regelui Mihai. Așa credem noi pentru a ne feri de precedente care pot fi pe urmă speculate", a spus Oltean.
El a afirmat că, din moment ce majoritatea a decis altfel, PDL se supune majorității, parlamentarii săi vot fi prezenți în sală când Regele se va adresa națiunii și vor urmări cu atenție discursul acestuia.
Parlamentul a aprobat, marți, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o ședință solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" și 46 de abțineri. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opoziției.
Anterior, Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei ședințe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viață a Regelui Mihai.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că "bietul ex-rege" a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu și PNL.
Băsescu a menționat că decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constituțională, însă a menționat că el nu va participa, pentru că nu are motiv.

Cristian Georgescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.