Home Actualitate Bruierea telefoanelor mobile ale deținuților, evaluată la nivelul ANP

Bruierea telefoanelor mobile ale deținuților, evaluată la nivelul ANP

DISTRIBUIŢI

Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat, la cererea ziarului „Curentul“, că proiectul privind bruierea telefoanelor mobile ale deținuților introduse ilegal în penitenciare este analizat de un grup de lucru constituit la nivelul instituției. Sursa citată a precizat că acest grup de lucru analizează și evaluează soluțiile tehnice utilizate la nivel mondial în acest domeniu pentru a stopa convorbirile deținuților purtate de pe telefoane mobile și care, de regulă, vizează activitatea lor infracțională. La nivel global, administratorii de penitenciare din întreaga lume folosesc sisteme de detecție wireless combinate cu sisteme de bruiere de energie mică pentru ca deținuții cu telefoane mobile să nu mai comunice cu exteriorul.
Un astfel de sistem de bruiere a fost adus în discuție în Romånia, prima dată la începutul anului trecut cånd șeful ANP, Ioan Băla, declara la bilanțul instituției, că va lua în considerare și o astfel de inițiativă, avånd în vedere numărul mare de mobile descoperite în închisori. Cu aceste mobile, deținuții nu-și sunau numai familia sau prietenii, ci continuau să-și organizeze și să-și coordoneze activitățile infracționale chiar din locul de detenție. Potrivit legii, deținerea telefoanelor mobile constituie o abatere disciplinară a persoanelor private de libertate, sancțiunile fiind stabilite, în funcție de gravitatea abaterii, de persoana condamnatului, de abaterile disciplinare săvârșite anterior, de atitudinea persoanei condamnate după săvârșirea abaterii și în timpul procedurii disciplinare, după finalizarea procedurii disciplinare.
Pe de altă parte reprezentanții Administrației au precizat că deținuții din penitenciarele din România au la dispoziție pentru a-și suna familia peste 600 de aparate telefonice fixe, iar legea prevede că o persoană privată de libertate are dreptul la cel puțin o convorbire telefonică săptămânal. Potrivit statisticilor din 2009, de la posturile telefonice instalate în interiorul unităților penitenciare au fost efectuate, de către persoanele private de libertate, peste 800.000 de convorbiri telefonice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.