Home Actualitate Pentru 500 de euro, șeful vameșilor de la Naidăș își avertiza colegii...

Pentru 500 de euro, șeful vameșilor de la Naidăș își avertiza colegii că vin controale

DISTRIBUIŢI

Șeful PTF Naidăș, Valentin Ionică Bărăgan, avea rolul de a-și anunța subordonații când sunt controale pe linie ierarhică, în schimbul acestor servicii primind sume cuprinse între 50 și 500 de euro, dar și țigări și sticle de whisky, se arată în referatul DNA. Potrivit procurorilor anticorupțuie, scopul pentru care Bărăgan trebuia să anunțe iminența unor controale era „de a nu periclita activitatea infracțională și traficul de țigări“.
Rolul jucat de șeful PTF Naidăș reiese dintr-o interceptare din 6 ianuarie 2011, când Bărăgan îl cheamă la el pe lucrătorul vamal Dalibor Iovanovici și îi vorbește în prezența altui vameș, Valentin Pocol.
Pocol: Deci în momentul ăsta nu intră o țigară în țară!
Dalibor: Păi da. Ieri chiar am făcut control amănunțit…
Bărăgan: Aveți grijă, da?
Dalibor: Da.
Pocol: Da? Deci, nu intră o țigară. Dă-l în p… mea, zece zile nu moare nimeni. Așa o zis și… zece zile să nu miște nimic!
Dalibor: Asta e.
Bărăgan: Aveți grijă la intrare. Materiale de înregistrare cu pixuri, cu ochelari, nu poți să știi.
Pocol: Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acum m-a sunat de la București, deci jur!“

Jamboane și Vegeta din mită

De altfel, la începutul lunii decembrie 2010, Bărăgan îi cere unui subordonat să-i cumpere două jamboane de porc și trei kilograme de Vegeta, spunându-i să-și oprească banii, circa 240 de lei, din mita ce urma să fie împărțită la sfârșitul zilei, așa cum reiese dintr-o interceptare.
Iovu (investigator sub acoperire – n.r.): Două jamboane de porc?
Borceanu Cristian (cel care fusese însărcinat cu achiziționarea produselor – n.r.): Un milion două sute unul, două milioane patru sute sunt amândouă.
Iovu: Și mai ce?
Borceanu: Trei kilograme de Vegeta.
Iovu: Dar pentru cine? Pentru Bărăgan?
Borceanu: Pentru ei, aciea…“

Cum se împărțea mita

Totodată, Bărăgan mai este acuzat că, pe lângă faptul că știa despre activitățile subordonaților săi și le sprijinea, uneori mai și comenta cu o parte dintre ceilalți lucrători anumite incidente legate de împărțirea mitei.
În acest sens, redăm o parte din interceptarea discuției din 17 decembrie 2010 dintre Bărăgan și investigatorul sub acoperire, Iovu:
Iovu: Parte egală, înțelegi?
Bărăgan: Da.
Iovu: N-am zis nimic, ăștia mârâiau pe aici. Cum, parte egală?
Bărăgan: Da.
Iovu: Și au început să dea mai puțin, mai puțin, mai puțin. Tura trecută a luat 600.000…
Bărăgan: S-a mutat acuma, nu?“.
Șeful PTF Naidăș, Valentin Ionică Bărăgan, este urmărit penal pentru luare de mită și aderare la un grup infracțional organizat.
Unii vameși de la PTF Naidăș își păstrau o parte mai mare din mita obținută, acest lucru generând discuții contradictorii cu polițiștii de frontieră, care le-au reproșat „sustragerea“ din banii și țigările primite de la traficanți, se arată în referatul DNA. Potrivit referatului cu propunere de arestare în cazul a 15 polițiști de frontieră și vameși de la PTF Naidăș, anchetatorii consemnează că, din cauza certurilor pe împărțirea mitei și pe „fondul neîncrederii“ instaurate între vameși și polițiști, cele două categorii de funcționari au decis de comun acord ca mita colectată într-o tură să se împartă la fiecare trei ore.

Evitau interacționarea cu lucrătorii corecți

„Lucrătorii grupării infracționale erau direcționați în locuri și momente de interes, astfel încât să se evite interpunerea «procesul lucrativ» a persoanelor care își desfășurau activitatea în mod corect“, se arată în referatul DNA. Mai mult, între membrii grupului format exista o preocupare constantă în protejarea reciprocă. Spre exemplu, atunci când vameșii refuzau să primească mită speriați de iminența unui control, au făcut acest lucru în locul lor polițiștii. De asemenea, traficanții agreați erau protejați de vameși și de polițiști. În referat, procurorii mai spun că „dorința și tradiția primirii mitei era atât de puternică, încât, în momentul în care în interiorul grupării a apărut ipoteza că în vamă au fost infiltrate persoane care doreau devoalarea activităților, aceștia au găsit metode noi de a se proteja, împărțind banii pe întuneric, uneori chiar și în tonetele vameșilor“.

Au ascuns banii sub preș

Din referatul DNA cu propunere de arestare pentru 15 polițiști și vameși de la PTF Naidăș reiese că polițistul de frontieră Cristian Daniel Luca îi povestește, în octombrie 2010, unuia dintre investigatorii sub acoperire un episod anterior, când el și colegii săi au fost obligați să ascundă banii primiți ca mită din cauza unui control, subliniind că „erau atât de multe bancnote, încât nu aveau unde să îi ascundă, astfel încât să nu fie sesizați“.
Astfel, polițistul de frontieră mărturisește cum a fost nevoit să ascundă banii sub preș sau sub covoare, dar și în alte locuri mai ferite ale încăperilor unde își desfășurau activitatea.
Luca: Și-am luat din ei! Deci, nu toți! Și-am pus la vameș. Aveau preș din ăla gros, care nu se cunoștea când călcau cu piciorul… Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră… Acolo era o chiuvetă…  În noaptea aia o curs chiuveta, dar culmea, nu mai erau banii acolo!“, ar fi spus polițistul de frontieră, potrivit unei interceptări.

„Bărbatu-su o sparge dacă află că ia mită“

Într-o discuție dintre un polițist de frontieră și un investigator sub acoperire, acesta din urmă află că unul dintre șefii de tură de la Naidăș, Camelia Mihăilă, a transmis că nu vrea să primească banii la ea acasă, pentru „că nu știe bărbatu-su, că o sparge“. Pe de altă parte, în același document al DNA, procurorii descriu și activitatea infracțională a lui Mihăilă. Aceasta era unul dintre șefii de tură care asigurau împărțirea între vameși și polițiști a sumelor strânse în timpul unei ture. Potrivit procurorilor, femeia participa activ și frecvent la luarea de mită și avea idei pentru o mai bună organizare a acesteia. De altfel, într-un dialog ambiental interceptat la sfârșitul lunii noiembrie 2010, aceasta spune: „Eu i-am zis lui Ticu să împărțim seara! Dar el zice: «Nu, că nu cred că mai vine nimeni»…“. De asemenea, procurorii DNA consemnează că femeia a primit în mod repetat sume de bani sau alte bunuri. Pe 28 noiembrie 2010, Mihăilă a primit 1.350 de euro de la un polițist de frontieră, reprezentând o parte din suma încasată cu titlu de mită pentru un transport ilegal de țigări efectuat de unul dintre traficanți.

Înjurau mâna care îi hrănea

Totodată, înregistrările ambientale redate în actul procurorilor denotă și disprețul pe care lucrătorii de la punctul Naidăș îl au față de mituitorii lor, în referatul cu propunere regăsindu-se numeroase exemple preluate din înregistrările ambientale, în care vameșii sau lucrătorii de poliție îi jignesc sau îi înjură pe cei care le dau bani. O înregistrare ambientală din 13 decembrie 2010, care îl are ca protagonist pe lucrătorul vamal Gheorghe Verdeț, arată cum acesta l-a insultat pe mituitor pentru că „a dat atât de puțin“: „Hai, du-te! Nu mai sta, măi! Ce! Păi tu ai tupeu fantastic, jegosule! Cât ați dat? Păi numai 200, băi!“.
O altă înregistrare din 19 decembrie între același vameș și un alt mituitor:
Gheorghe Verdeț (G.V.): Câte ai? Cinstit acum.
Alina Lavinia Radu (ALR): 20 am.
GV: 20. 20 de euro!
ALR: Da. Uite, i-am pus în bord.
GV: Pune-i aicea, mă! Dă-i în p…. mea!
ALR: Aicea?
GV: Păi, corect! Așa, mă! Așa trebuie lucrat, măi copii“.
Lotul s-a mărit cu încă 30
Curtea de Apel București (CAB) a admis, ieri, cererea de arestare a primilor 15 vameși și polițiști de la Stamora Moravița, emițând mandate pentru 29 de zile. Curtea urma să decidă asupra altor 15 persoane de la aceeași vamă, încă 15 vameși fiind reținuți ieri de procurorii DNA și, cel mai probabil, urmând să fie și ei prezentați instanței.
De asemenea, și de la PTF Naidăș procurorii anticorupție au cerut ieri arestarea a 15 persoane, alte 15 fiind reținute ieri pentru 24 de ore, urmând să fie și ele prezentate cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii din Siret, suspendați

Polițiștii de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret care au fost arestați vineri de Curtea de Apel București au fost suspendați din funcție, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgență. Purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava, comisar Ilie Poroch Serițan, a declarat ieri că toți cei 54 de polițiști de frontieră de la PTF Siret reținuți în cursul săptămânii trecute au fost suspendați din funcții, conform procedurilor legale, la data emiterii mandatelor de arestare pe numele acestora. El a spus că, în cazul lor, conducerea IJPF Suceava a dispus cercetarea prealabilă în regim de urgență. În ceea ce îi privește pe cei patru vameși arestați în urma descinderilor din PTF Siret, Direcția Regională Vamală Iași nu a primit până în prezent o informare oficială din partea organelor de cercetare privind situația lor.

Acțiunile din vămi, începute după o ședință în CSAT

Șeful statului a afirmat marți la televiziunea de stat că acțiunile actuale de la vămi sunt urmare a unei informări privind averile mari ale unor vameși, document primit în vara lui 2010 de la un serviciu de informații, CSAT hotărând atunci să declanșeze operațiunea „indiferent“ de impactul asupra intrării în Schengen. Președintele Băsescu a susținut că știa despre situația din vămi din vara anului 2010, când a primit un document de la un serviciu secret, după care a convocat CSAT, ceea ce a condus la acțiunile recente din vămi. „Trebuie să știți de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care înseamnă «Practici evazioniste susținute de funcționarea instituțiilor de control financiar, fiscal și vamal». Este documentarul unui serviciu de informații și, în momentul în care un șef de stat primește așa ceva, nu poate să-l pună în bibliotecă, trebuie să dea o soluție. Atunci au apărut acele hotărâri ale CSAT, de acțiune împotriva traficului cu țigări, a evaziunii fiscale“, a menționat Traian Băsescu. Întrebat dacă anchetele vor fi extinse și asupra unor oameni cu conexiuni politice care influențează numirea șefilor de vămi, șeful statului a spus că-și dorește acest lucru și le-a cerut liderilor de sindicat să spună adevărul. „Deocamdată e un rezultat pe care îl vedem la televizor. Să vedem ce vor spune instanțele, judecătorii“, a mai spus șeful statului, referindu-se la acțiunile de la vămi. De asemenea, președintele a mai apreciat că acțiunea în care au fost reținuți vameșii nu va avea efect în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. „Nu va avea un efect pozitiv, pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. S-a făcut această analiză, ce impact va avea, iar decizia a fost: «indiferent de impact, trebuie rezolvată problema»“, a conchis șeful statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.