Adaugă la Favorite   
 
ŞTIRILE ZILEI:
 
 
 
Horoscop
Ferește-ne, Doamne, de „adevărurile istorice“ ale lui Larry Watts (1) Imprimare E-mail
Scris de Constantin CORNEANU   
luni, 26 martie 2012
Lucrarea americanului Larry L. Watts (Fereşte-mă, Doamne, de prieteni…, Editura RAO, 2011, 800 pagini) a reuşit să stârnească polemici, controverse şi a născut, totodată, o imensă întrebare privind raţiunea scrierii acestei cărţi, dincolo de nevoia de a se afla anumite adevăruri istorice. Larry L. Watts face un serviciu istoriografiei române, într-o primă fază, prin faptul că introduce în circuitul istorigrafic o serie de documente din epoca Războiului Rece, titluri de lucrări şi opinii ale unor istorici şi analişti în probleme de intelligence în ceea ce priveşte relaţiile româno-sovietice în epoca 1945 – 1989. Abundenţa de informaţii şi note de subsol dă sentimentul unei lucrări de referinţă, ceea ce şi este fără îndoială, însă…există ceva. Există un fir roşu, pe care-l descoperi după o lectură atentă, cu creionul sau pixul în mână şi făcând permanent comparaţii cu adevărurile istorice unanim acceptate şi cele care provin din universul comunităţii de intelligence.
Larry L. Watts este un investigator de succes în ceea ce priveşte „adevărurile” acelei perioade istorice deoarece reuşeşte, în premieră absolută, să deconspire un agent al Direcţiei de Informaţii a Armatei (DIA) dinainte de 1989 şi după. Doamna „translatoare” Georgeta „Gritti” Blaj este agentul care din însărcinarea directorului SIE, Ioan Talpeş, va continua să-l supravegheze informativ, din postura de secretară a acestuia, pe generalul-colonel Vasile Ionel, fost şef al Marelui Stat-Major român (29.12.1989 – 02.05.1991) şi consilier prezidenţial pentru securitate naţională (1991 – 1996). Viitorul consilier prezidenţial era considerat ca fiind un agent al Serviciului de Informaţii al Armatei Roşii (GRU).
Autorul lucrării „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni…“ susţine că doamna „transla­toare“ Georgeta „Gritti“ Blaj a fost infil­trată de către şeful DIA, generalul-maior Dumitru I. Dumitru, în anturajul gene­ralului-locotenent dr. Ilie Ceauşescu la Centrul de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară. „«Translatoarea» Georgeta «Gritti» Blaj a continuat să lucreze sub acoperire împotriva ţintelor GRU, după 1989“, scrie Larry L. Watts la pagina 700 a lucrării sale. Întrebările care se nasc din acest „adevăr istoric“ sunt:
1) de unde ştia Ioan Talpeş, viitor director SIE şi principal confi­dent/consilier al ameri­canului Larry L. Watts, de existenţa agentului „transla­tor“ Georgeta „Gritti“ Blaj astfel încât să o folosească în continuare? 2) a fost transferată Georgeta „Gritti“ Blaj de la DIA la SIE, după 1989? 3) dacă da, din ordinul cui? sau 4) domnul Ioan Talpeş făcea parte din cercul intim al conducerii DIA dinainte de 1989, astfel încât „legenda“ privind infiltrarea de către DIA a primului cerc de putere din jurul preşedintelui Ion Iliescu nu mai este doar o legendă? O cooperare deplină şi sinceră între DIA şi SIE după 22 decembrie 1989 este, deocamdată, greu de crezut, acceptat şi dovedit. În orice comunitate de intelligence există orgolii şi interese, jocuri operative şi nu numai, mai ales în România de după 22 decembrie 1989.
„Povestea“ doamnei „agent translator“ Georgeta „Gritti“ Blaj este un exemplu perfect al faptului că cineva, adică Larry L. Watts, vrea să ne inducă un anumit „adevăr istoric“ care ne conduce încet, dar sigur, la marele „adevăr istoric“. Nimeni nu poate contesta în istorie atitudinea ostilă a URSS, şi implicit a KGB-ului, faţă de România lui Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, însă a-i transforma pe toţi opozanţii anti-Ceauşescu din PCR în agenţi KGB, cu orice preţ, chiar şi al mistificării adevărului istoric, relevă un interes politic sau un joc operativ. În fiecare din ambele cazuri valoarea lucrării americanului Larry L. Watts este pusă sub semnul întrebării şi naşte mai mult decât un semn de întrebare.
„Cazul Ion Stănescu“ este un alt exemplu de „adevăr istoric“ şi de încercare de influenţare a opţiunilor faţă de adevărurile unui trecut recent. La pagina 367 a lucrării sale, americanul Larry L. Watts susţine că Ion Stănescu (1929 – 2010), fost preşedinte al Consiliului Securităţii Statului (1968 – 1972) şi ministru de Interne (1972 – 1973), a fost agent sovietic şi a fost implicat, în 1971, într-un complot pro-sovietic împotriva lui Ceauşescu. În condiţiile în care Ion Stănescu, şeful Securităţii române în august 1968, era agent KGB se nasc următoarele întrebări: 1) de ce nu informat Ion Stănescu pe cei de la KGB că România lui Ceauşescu a obţinut informaţii din inima Kremlinului şi a Pactului de la Varşovia privind invazia Cehoslovaciei? şi 2) de ce nu a împiedicat Ion Stănescu ajungerea acestor informaţii, vitale pentru securitatea României în acele clipe, la Nicolae Ceauşescu? Ion Stănescu apare nominalizat într-un raport strict-secret al Securităţii din 20 august 1979 ca fiind vinovat de faptul că nu a luat la timp măsurile corespunzătoare pentru neutrali­zarea lui Ion Mihai Pacepa, pentru „verificarea imediată şi completă a unor informaţii care indicau suspiciuni cu privire“ la adjunctul şefului DIE.
Lectura atentă a notelor-informative ale Securităţii relevă, în cazul Pacepa, că Ion Stănescu se poate face vinovat, alături de Nicolae Doicaru, de corupţia şi haosul din Direcţia de Informaţii Externe (DIE) a României socialiste. Nu rezultă nimic care să-l lege de KGB iar faptul că a fost destituit din funcţie are legătură cu cazul „Avram Sacter“. Medicul personal al lui Ceauşescu, şi nu numai, Avram Sacter s-a sinucis în mod inexplicabil, iar Nicolae Ceauşescu a dat vina pe Securitate şi Ministerul de Interne. Ion Stănescu a fost destituit din funcţia de Ministru de Interne unde fusese numit ca urmare a reformării Consiliului Securităţii Statului, în aprilie 1972, şi nu a unui complot pus la cale de KGB în 1971 după cum susţine americanul Larry L. Watts. Fostul şef al CSS a fost un partener de chiolhanuri al lui Ion Mihai Pacepa, precum mulţi alţi demnitari ai Partidului şi Securităţii, însă a-l lega de KGB pe Ion Stănescu, în virtutea acestei amiciţii, este prea mult. Care este, totuşi, logica?! Dacă Ion Stănescu a fost agent KGB, dovedit abia în 1978 (!!!), rezultă că şi prietenul lui de chiolhan, respectiv Ion Mihai Pacepa, era agent KGB şi nu CIA. Ipoteza lui Larry L. Watts referitoare la faptul că Ion Mihai Pacepa a fost agent KGB şi nu CIA derivă dintr-o forţare a anumitor adevăruri istorice aflate în documentele de anchetă ale Securităţii din 1978 - 1979.
Pe lista agenţilor KGB dovediţi în paginile cărţii sale, sau presupuşi a fi, americanul Larry L. Watts îi notează şi pe Corneliu Bogdan, Corneliu Mănescu şi fostul ambasador Victor Dimitriu. Întâmplător sau nu, primii doi s-au aflat în preajma primului nucleu de putere din România de după 22 decembrie 1989. Fostul ambasador Victor Dimitriu este acuzat de faptul că este agent sovietic (a se vedea p. 359) în baza unui document din Arhiva fostei Securităţi, însă lectura documentului din 29 august 1979 produce surprize. Securitatea nu consemnează apartenenţa lui Victor Dimitriu, în mod clar şi explicit, la KGB ci doar faptul că există cadre ale Direcţiei Generale de Informaţii Externe (DGIE) care cunoşteau „intenţiile de trădare“. Trădare, însă în favoarea cui?! Securitatea nu nominalizează, însă americanul Larry L. Watts o face. Totodată, trebuie menţionat faptul că ofiţerii spionajului extern îl nominalizează şi pe Ştefan Andrei ca fiind o persoană care a „acceptat şi facilitat menţinerea sau retrimiterea la post în exterior“ a unor cadre DGIE sau MAE „despre care existau date cu privire la intenţiile de trădare a unora sau referitoare la concepţiile şi comportarea incompatibilă cu calitatea oficială a altora“. Oare pentru cine a lucrat Ştefan Andrei care era un apropiat al conducerii DGIE, implicit al lui Nicolae Doicaru şi Ion Mihai Pacepa?! KGB sau CIA?! Americanul Larry L. Watts nu ne spune şi nici confidentul/consilierul său specializat în depistarea agenţilor unei puteri străine infiltraţi în structurile de securitate naţională ale statului român.
După ce a fost descoperit şi suprave­gheat informativ generalul-colonel Vasile Ionel, un apropiat al preşedintelui Ion Iliescu, ca şi directorul SIE Ioan Talpeş, dealtfel, acesta din urmă i-a descoperit pe aşa-zişii „agenţi KGB“ din Guvernul Adrian Năstase, probabil din postura de vice-premier, respectiv pe generalul ® Constantin Silinescu din SIE, care ar fi încercat să blocheze negocierile pentru intrarea României în NATO în 1996 – 1997 (a se vedea p. 48 din Fereşte-mă, Doamne, de prieteni…,), şi pe colonelul ® Ristea Priboi, foşti consilieri ai premierului Adrian Năstase. Informaţia a fost oferită mass-media de către Ioan Talpeş într-un interviu acordat cotidianului Independent, la 18 ianuarie 2008, şi preluată, mai apoi, de către americanul Larry L. Watts în lucrarea sa. O dovadă în plus asupra faptului că cei de la KGB sunt peste tot în România, dar mai cu seamă în anturajul Puterii pe care a gestionat-o şi împărţit-o fostul preşedinte Ion Iliescu către anturajul său. Probabil că în virtutea unei logici care ţinea de această campanie de neutralizare a agenturii KGB din România, care ne făcuse viaţa un coşmar în ultimele patru decenii, după cum relevă cartea ameri­canului Larry L. Watts, Ioan Talpeş a decis… demante­larea şi predarea/aban­donarea unităţii de elită a SIE, respectiv unitatea de ofiţeri deplin conspiraţi („fantome“) de pe teritoriul SUA, către CIA şi FBI. Domnia sa declară că, totuşi, nu a decis singur, ci cu ajutorul preşedintelui Ion Iliescu iar „fantomele“ nu s-au mai întors acasă, deoarece, după părerea domniei sale, trecuseră de mult la „inamic“.
(Va urma)
Constantin CORNEANU

Istoricul Constantin CORNEANU este membru fondator și președinte al Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu“ (AESGS) din septembrie 2009. Anterior fondării AESGS, a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova (2004 - 2007) și jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV Pro-Patria și la Observatorul Militar. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul analizei relațiilor internaționale, aria sa de expertiză incluzând afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. Este doctor în istorie din 2003 cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de Al Doilea Război Mondial. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii (Editura Scripta, 2007) și numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune „Balcanii în flăcări“.
Citeaza acest articol pe saitul tau

Comentarii (9)
RSS comments
1. 26-03-2012
Corneanu
Oare cu ce s-o fi ocupat familia Corneanu inainte de'89?
Scris de itzic
2. 26-03-2012
panslavistii nu se lasa
basme debitate de un pravoslavnic !
Scris de bigone
3. 26-03-2012
pentru Itzic
ITZIC, spune cum e cu Blaj, Stanescu, Pacipa si Talpes, iar eu iti spun basmul cu Corneanu. sau nu te cheama itzic, ci victoras?!
Scris de ampoula
4. 26-03-2012
Corneanu vs Watts
De ce l-am crede pe Corneanu si nu pe Watts? Nu descopar nici un argument pentru a avea incredere in replicile lui Corneanu. Sa fim seriosi, Romania, in timpul regimului comunist, era mai toata la mana si indemana KGB si GRU.
Scris de George
5. 26-03-2012
Curentul a devenit tribuna PSD
unde (mai) lucreaza distinsul istoric, apropo, de origine rusa, deci nemaipomenit de impartial cand vine vorba de chestiuni rusesti?...aa nu stiati? 
la "Institutul" rivolutiei lui Ion Iliescu.  
in ce perioade si sub ce conducere a activat dl Corneanu la oficiul Guvernului? rapunsul e usor de gasit, dar cei de la Curentul nici goagla nu mai au saracii.
Scris de Iftene Pop
6. 27-03-2012
Dlui Corneanu
Pe timpul cand generalul Dumitru Dumitru era seful DIA, dna Blaj era angajata a DIA la cursul de limbi straine!Nu stiu de ce va mirati ca a primit si niste sarcini de serviciu in plus. Generalul Dumitru Dumitru a fost cel mai tanar sef al DIA pe timpul lui "plumbuitu" si cred ca il avea in vizor si pe revolutionarul Stanculescu.
Scris de Murphy
7. 27-03-2012
ampoula
Cine ampoula mea o fi pacipa asta?Iar Corneanu nu e personaj de basm,ci ne insiruie basme ca si Neuleanderleanka.
Scris de poula
8. 27-03-2012
ampoula
Sa-i sugi lui itzic poula!
Scris de shtrul
9. 27-03-2012
Ma simt deja onorat
Este a doua oara (dupa saptamana trecuta, tot la un articol despre Larry Watts) cand mi se indeparteaza un comentariu. Nu aveam mari pretentii despre el , dar se pare ca injuraturile sunt mai bine primite de redactia Curentul care le rabda stoic. Nici nu sunt singurul pentru ca si comentariul de dupa mine, care nu facea decat sa trimita la un interviu cu Ioan Talpes (si anume acesta, http://roncea.ro/2012/03/21/ioan-talpes-scrisoare-deschisa-catre-victor-roncea-totul-este-in-defavoarea-romanilor-si-aceasta-cu-acordul-si-prin-participarea-celor-care-ar-fi-trebuit-sa-fie-„cainii-lor-de-paza/) a fost eliminat. Iata si deranjantul meu comentariu:  
Dl.Corneanu il acuza pe dl.Watts de argumente falacioase fara a tine cont de propria argumentatie. Despre cazul Stanescu, merita a se citi , folosind Indicele de la sfarsit, toate trimiterile despre "Stanescu" . Mai mult, in aceast articol  foarte interesant http://www.ziaristionline.ro/?p=16593, Dl. Watts admite ca Ion Stanescu a dat mai degraba dovada de neglijenta crasa si coruptie decat de tradare voluntara.  Cu nimic insa nu se schimba faptul ca , desi domnul Corneanu pare ca vrea sa ne convinga de contrariul, restul conspiratiei a fost reale. Doicaru, Caraman, Iosif, Ionel, Militaru, Pacepa, acestia sunt agenti GRU atestati atat de serviciile secrete romane, cat si de cele occidentale si est europene. Cat despre Pacepa, Larry Watts ne promite destule in volumul al 2-lea ( acest articol merita citit:  http://www.ziaristionline.ro/?p=15959) . Domnul Corneanu lanseaza niste intrebari in aer si incheie cu o "tradare", caci dl.Talpes ar fi deconspirat in chip tradator agentii SiE catre CIA si FBI. Fapt este ca ,ce coincidenta, acum suntem sprijiniti de americani si avem un prim ministru provenit din SIE (la primul caz, al "traducatoarei" dl. Corneanu nu credea in vreo colaborare a serviciilor militare cu cele de spionaj externe, dar nu e asta un semn de normalitate ?). O fi rau ? O fi bine ? Dar dl. Corneanu cam cum se situeaza ? 
 
Deci, cum bine a zis comentatorul 4, de ce sa-l credem pe dl.Corneanu si nu pe dl.Watts. Cum am mai spus, orice carte poate contine unele erori sau greseli de interpretare (pe care dl.Watts e prompt in a le clarifica), dar asta nu inseamna discreditarea intregului,care este bine argumentat pe sursele cele mai diverse. Cat despre "tradare": La ce foloseste o retea ilegala intr-un stat prieten, mai ales cand asupra retelei pluteste banuiala aproape generala ca este infestata cu agenti GRU sau KGB ?
Scris de Cristi Horia

Scrie un comentariu
  Nume:
  Titlu:
  Commentariu:  Cod de securitate:* Code


  Alte articole scrise de acelaşi autor:


   
  Arhiva 2012
   
  SC Dramiral Media Group SRL.
  Copyright © SC Dramiral Media Group SRL. Toate drepturile rezervate.
  Programare si design www.spider.ro