Home Actualitate Martens: Constituția României e clară – doar președintele reprezintă țara la Consiliul...

Martens: Constituția României e clară – doar președintele reprezintă țara la Consiliul European

DISTRIBUIŢI

Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat, ieri, că faptul că președintele Traian Băsescu ar trebui să reprezinte România la Consiliul European rezultă clar atât din interpretarea textului Constituției, dar și din practica constituțională de după 2007.
"Cred că aveți o Constituție foarte clară. Iar articolul 80 din Constituția voastră spune că președintele României reprezintă statul român și garantează independența națională, unitatea și integritatea țării dumneavoastră. Este foarte clar că la acest tip de evenimente foarte importante cum este Consiliul European, președintele și numai el, trebuie să reprezinte România", a spus Martens, într-o conferință de presă la sediul PDL, după o întrevedere cu conducerea formațiunii democrat-liberale.
De asemenea, el a arătat că răspunsul la întrebarea cine este îndreptățit să reprezinte România la Consiliul European, președintele sau premierul, este indicat și de practica constituțională care s-a aplicat după aderarea țării noastre la UE, la 1 ianuarie 2007.
"Aceasta rezultă și din ceea ce s-a întâmplat după ce România a devenit membră a UE. Din 1 ianuarie 2007 președintele și numai el a reprezentat România în deliberările de la Consiliul European. Eu sunt și avocat, am fost confruntat și în țara mea cu tipul acesta de întrebări. Este ceea ce se numește o practică constituțională, iar în țara dumneavoastră de când ați devenit membri în UE, președintele și numai președintele a reprezentat România", a afirmat Martens.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că mandatul reprezentanților USL în Birourile permanente ale celor două Camere este de a cere convocarea Parlamentului după alegerile locale din 10 iunie pentru a stabili mandatul de reprezentare a României la Consiliul European.

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.