Home Actualitate PSD-singurul partid european condus din pușcărie

PSD-singurul partid european condus din pușcărie

DISTRIBUIŢI

Greu de crezut, dar aceasta e realitatea. PSD este singurul partid european care este condus din pușcărie de un condamnat pentru corupție. Deținutul de drept comun Adrian Năstase este în continuare numărul doi în PSD, fiind președintele Consiliului Național al partidului. Ce-i drept, scăpând deocamdată de corvoada proceselor, Adrian Năstase are timp berechet și s-ar putea ocupa , chiar și din pușcărie de îndatoririle sale politice la partid Ar fi un soi de ?ê?£tefan Foriș al PSD, cu diferența majoră că partidul său se află la putere și nu în ilegalitate, cum era PCR în vremea secretarului general Foriș.
 Dacă pentru Foriș PCR nu a putut face mare lucru, partidul fiind trecut ilegalitate după primii trei ani de funcționare, PSD a făcut tot ce i-a stat la îndemână pentru a-l apăra pe Adrian Năstase. De la declarații publice prin care acuzau o decizie politică a judecătorilor de la Înalta Curte până la încercarea penibilă de a întârzia intrarea efectivă în închisoare a fostului demnitar pesedist. Eforturile  liderilor PSD de a-l transforma pe Năstase într-un soi de Nelson Mandela de România sunt sortite eșecului, întrucât fostul premier român nu a intrat la închisoare pentru ideile sale politice ci pentru afacerile controversate din timpul mandatului său, de pe urma cărora judecătorii au stabilit că acesta a beneficiat direct sau prin intermediari. Dacă în cazul lui Năstase lucrurile s-au limpezit în cele din urmă, fostul premier ajungând , la capătul unei telenovele siropoase,  la închisoare, conform deciziei definitive și irevocabile a Curții Supreme, situația în PSD rămâne în continuare confuză.
Astfel, pe site-ul oficial al partidului, numele deținutului de drept comun Adrian Năstase apare în continuare în dreptul funcției de președinte al Consiliului Național al PSD, a doua funcție ca importanță în partid după cea ce președinte și, după cum decurg lucrurile, situația nu se va schimba prea curând. Dacă dorea să dea un semnal clar, de schimbare a opticii politice în partidul baronilor roșii, PSD putea decide luni, în prima ședință a Biroului Permanent, excluderea lui Adrian Năstase din partid. Din păcate, pentru cei care mai credeau că PSD-ul lui Ponta e altceva decât PSD-ul lui Năstase, avem o veste proastă: e la fel, poate mai rău dacă analizăm la rece acțiunile lui Ponta &co de încălcare cu nonșalanță a legilor și de sfidare a bunului simț.
Iar declarațiile liderilor PSD, din ultima vreme , nu fac altceva decât să confirme aceste lucruri. „PSD nu se disociază de Adrian Năstase.(…) Era Adrian Năstase nu s-a încheiat. Adrian Năstase mai are lucruri de spus în politica românească“, a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, după  decizia judecătorilor de la Înalta Curte. Dacă era Adrian Năstase la care face referire Dragnea  înseamnă era în care oamenii erau ridicați de pe stradă pentru că îndrăzneau să scrie texte critice la adresa marelui Năstase (vă mai aduceți aminte domnule Ciuvică?) sau erau reținuți câte o zi în arest pentru că refuzau să se supune dorințelor acestuia (cazul directorului Bibliotecii Naționale, Dan Erceanu), declarația lui Dragnea este nefastă pentru un partid care face referire, la fiecare frază rostită de un lider al său, la Uniunea Europeană. Poate nu va mai aduceți aminte, dar era Năstase pentru România a însemnat corupție la nivel înalt, subordonarea justiției de către politic (rămân celebre stenogramele PSD în care Adrian Năstase îi dădea ordine Rodicăi Stănoiu în legătură cu dosarele care trebuie rezolvate cu prioritate), limitarea libertății de exprimare și un control absolut al resurselor țării. Iar aceste lucruri ne le spuneam noi, ci rapoartele oficiale ale Comisiei Europene. Cu o opoziție firavă în Parla­ment, de circa 15%, cele mai vehemente voci la adresa politicii erei Năstase ajunseseră să fie ambasadorul SUA Michael Guest și reprezentantul Dele­gației Comisiei Europene la București, Jonathan Scheele. Iar dacă Liviu Dragnea vine și ne asigură astăzi că era Năstase nu s-a încheiat, îndeamnă că PSD n-a învățat nimic din istorie. Poziția lui Dragnea nu e singulară în partid. Aproape toți reprezentanții PSD care au jucat zilele trecute în telenovela care l-a avut drept actor principal pe Năstase au deplâns soarta camaradului lor, fără ca măcar vreunul să-și pună întrebarea legitimă: dacă au dreptate totuși  judecătorii? Din păcate niciun lider important al PSD nu a dat dovadă că respectă instituțiile statului de drept, mizând exclusiv pe coarda sentimentală. „Partea sentimentala rămâne, e colegul nostru, e omul Năstase, nu ne putem decupla așa automat de toate“, a recunoscut  Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta .

Lecție pentru liberali

Cu mici excepții, liberalii au ezitat să se alăture corului de bocitoare care au însoțit telenovela arestării și sinuciderii melodramatice a lui Năstase. ?ê?£i bine au făcut. Lecția istoriei a fost dură pentru liberali. Iar aceștia nu ar trebui să uite că urmașii lui Foriș la conducerea PCR, odată ieșit partidul din ilegalitate, s-au aliat întâi cu liberalii trădători conduși de Guță Tătărăscu, iar apoi au trecut la decimarea totală a tot ceea ce a fost liberalism în România. În frunte cu trădătorii lui Guță Tătărăscu, deși acesta a legitimat prin prezența sa guvernul Petru Groza. Orice asemănare cu personaje și acțiuni  politice actuale este desigur pur întâmplătoare. Dar cei care mai cred astăzi în liberalismul adevărat, al Brătienilor care au ridicat România modernă, trebuie să învețe din lecțiile istoriei și să nu uite că înaintașii lor, cei care au pus piatra de temelie a PNL, au sfârșit în temnițele comuniste , torturați și surghiuniți de urmașii lui Foriș. Iar dacă astăzi, în România  anului 2012, PSD este singurul partid european condus din pușcărie de un deținut de drept comun condamnat pentru acte de corupție, nu ne rămâne decât să le reamintim liberalilor vorbele lui Nicolae Iorga: „cine uită nu merită“.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.