Home Actualitate Ponta – uzurpatorul

Ponta – uzurpatorul

DISTRIBUIŢI

Premierul Victor Ponta a uzurpat cu bună știință atribuțiile președintelui României, asumându-și rolul de reprezentant al României la Consiliul European , fără a avea un mandat în acest sens din partea șefului statului, așa cum prevede Constituția. De altfel, nici măcar decizia Curții Constituționale, care a confirmat miercuri după amiază că președintele Traian Băsescu este îndreptățit de legea fundamentală să reprezinte România la Consiliul European nu l-a oprit pe Ponta din drumul său, chiar dacă era conștient de încălcarea Constituției. Faptul că Ponta a încălcat cu bună știință legile în picioare, doar de dragul de a fi el reprezentantul României la Bruxelles, pentru o zi a fost confirmat ieri de președintele Băsescu. Acesta a declarat ieri că Andrei Marga i­a transmis în scris că „din dispoziția pre­mierului“ nu a trimis la Bruxelles dele­gația comunicată de Cotroceni, șeful statului precizând că după decizia CC a mai trimis de două ori miercuri seară componența și la MAE și la premier.
„Mă refer la două instituții când spun că am fost împiedicat să îmi exercit mandatul. Am transmis pe data de 28 lista delegației, am primit răspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care mă informa că din dispoziția prim-ministrului nu se transmite delegația stabilită de președinte. Ieri, după decizia CC, am transmis din nou delegația la MAE, dar și în copie la premier. În  jurul orei 23.00 am mai transmis o dată delegația la MAE și la cabinetul premierului și până dimineață delegația pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului și ministrului de Externe, președintele a fost practic împiedicat să își exercite mandatul pentru că nu figurează pe delegația oficială a României“, a spus Băsescu.

Premierul știe că a călcat pe bec

Deși în declarații publice bravează, invocând faptul că se află la Consiliul European în baza unui mandat dat de Parlament, de fapt o declarație politică, fără nicio valoare juridică, Ponta e conștient că a încălcat legea și că ar putea chiar plăti pentru acest lucru. Astfel, ieri la prânz el i-a solicitat președintelui Băsescu un mandat din partea acestuia pentru a reprezenta țara la Consiliul European.  Traian Băsescu a declarat, ieri, că la ora 12.00 premierul Victor Ponta i-a dat telefon pentru a-i cere să îi dea mandat pentru Consiliul European.
„Mandatul pentru Consiliul de astăzi (n.r. – joi) este extrem de complicat și vă garantez că, privind la delegația cu care a mers și știind subtilitățile Consiliului European, sunt convins că nu au înțeles mandatul pentru CE de azi. E bine că azi discuțiile sunt doar incipiente“, a spus șeful statului.Traian Băsescu a spus că premierul nu are mandat de reprezentare la reuniunea Consiliului și că nu a venit să discute temele unui astfel de document, șeful statului arătând că a primit abia joi, „în jurul orei 12.00“, un telefon de la Victor Ponta pentru a-i aproba un mandat pentru Consiliul European.
?ê?£eful statului a precizat că nici măcar nu a primit un astfel de document din partea primului-ministru.

O premieră nefericită

Președintele a mai declarat  că este pentru prima dată după revoluție când un premier își asumă atribuții ale președintelui fără a avea mandat, el precizând că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European. „România este legitim reprezentă Consiliul European, dar nelegitim reprezentată“, a afirmat șeful statului. „Este pentru prima dată în opt ani de exercitare a funcției când sunt împiedicat să-mi exercit atribuțiile constituționale“, a adăugat Traian Băsescu, adăugând că nu vrea să se interpreteze că se plânge, dar aceasta este realitatea.
El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost „o situație stânjenitoare“ și pentru că nu a vrut să fie afectată „buna reputație“ pe care România și-a creat-o la Consiliul European în ultimii opt ani de când a asigurat el reprezentarea.
„Această reputație pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegați. Ar fi fost o situație stânjenitoare și eu cred că într-un moment în care nu numai UE așteaptă foarte mult de la acest Consiliu, dar toată lumea este focusată pe acest Consiliu, o stânjenitoare dispută între președinte și premier nu ar fi făcut numai înconjurul Uniunii Europene, dar și înconjurul lumii, pentru că jurnaliști ca dumneavoastră sunt peste tot și ar fi încercat să speculeze orice fisură, fie ea și o fisură cu aspect stânjenitor care ar fi putut viza delegația românească“, a explicat președintele.
Cu toate acestea, președintele a subliniat că  „niciodată“ nu va depune o plângere penala împotriva premierului , deși conform prerogativelor oferite de art 109 din Constituție putea nu doar să depună o plângere penală ci chiar să-l și suspende pe premier. Astfel, potrivit art 109 alin  (2) ”Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție”.Or, ceea ce s-a întâmplat ieri la Bruxelles se potrivește mănușă acestui articol din Constituție, în baza căruia președintele Băsescu putea merge până la suspendarea lui Ponta din funcție.

Băsescu: Statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea premierului

Președintele Traian Băsescu a declarat că statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea de miercuri a premierului și prin pozițiile și presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlățean, la adresa justiției.
„Aici suntem în cu totul altă temă, și anume aceea a derapajului democratic grav pe care USL îl generează de când a venit la guvernare. Nu avem numai atacul pe Curtea Constituțională, atac incorect, pentru că ea nu este majoritar ținând de președinte sau de PDL, sunt derapaje de la democrație grave, nu numai în această privință, dar uitați-vă la presiunile și amenințările pe justiție, pe CSM, la atitudinea multora dintre miniștri, inclusiv a ministrului justiției. Deci, suntem într-o situație în care statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunțată ieri de primul-ministru Victor Ponta, dar și prin presiunile care s-au făcut pe justiție în ultimele două săptămâni“, a afirmat șeful statului.
El a mai spus că, din punctul său de vedere, decizia de miercuri a Curții Constituționale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial.“Pentru mine, decizia de ieri a Curții Constituționale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentru că ceea ce preciza este și în Constituție. Practic au făcut citire a articolelor 80 și 140 din Constituție. Nu aveam nevoie de publicare, ci să nu fiu împiedicat sa merg la Bruxelles“, a spus șeful statului.
Întrebat dacă se referă și la cazul Adrian Năstase atunci când se referă la presiunile asupra justiției, președintele a răspuns: „Nu numai. Mă refer în general la atitudinea față de justiție“.

Președintele grupului PPE : Sunt îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România
Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirmă că va cere o dezbatere în PE despre situația democrației în România, el arătându-se îngrijorat de faptul că premierul Victor Ponta a ignorat decizia CC cu privire la reprezentarea la Consiliul European.
„Sunt profund îngrijorat de nerespectarea statului de drept în România. Am fost extrem de neplăcut surprins să aflu că Victor Ponta a ignorat decizia Curții Constituționale cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. În plus, nefiind mulțumit de această decizie, a mers mai departe, trecând Monitorul Oficial, care ar fi trebuit să publice decizia respectivă în scopul intrării acesteia în vigoare, sub autoritatea Guvernului. Aceste practici mă fac să mă întreb dacă nu cumva democrația din România este grav amenințată. Voi cere o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect“, susține Daul, într-un comunicat oficial.
El precizează că mesajul său către premierul român este că nimeni nu este mai presus de lege.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.