Home Actualitate Din ciclul incompetenții care ne conduc: Oprescu va construi cel mai scump...

Din ciclul incompetenții care ne conduc: Oprescu va construi cel mai scump drum din Europa, din bani publici

DISTRIBUIŢI

Primarul general Sorin Oprescu, cel care a spulberat orice contracandidat la alegerile locale, va construi cel mai scump drum din Europa. 110 milioane de euro va costa un kilometru de autostradă suspendată, fiind cel mai scump drum, potrivit specialiștilor. Decizia a fost luată joi seară de aleșii generali ai Capitalei, cei votați de bucureșteni în 10 iunie nu pentru a le arunca banii pe fereastră ci pentru a le asigura un oraș mai curat, mai aerisit și mai puțin poluat. 29 de consilieri USL, din cei 32 ai alianței,  au votat pentru proiect, în timp ce 16, de la PDL și PPDD nu au fost de acord cu proiectul costisitor.
În încercarea de a salva aparențele,  primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca aceasta suma nu va fi plătită de la bugetul local, ci dintr-un parteneriat public-privat.
Însă, potrivit proiectului de hotărâre votat joi seara de reprezentanții USL din CGMB, "finanțarea investiției se va face din alocații bugetare și/sau alte fonduri legal constituite". Nu este specificat niciun cuvânt   despre un parteneriat public-privat și despre modul cum partenerul privat își va recupera investiția făcută, așa cum era firesc.

Prețul a crescut peste noapte cu 800 de milioane de euro

?ê?£i, ca și cum investiția grandomană din banii noștri n-ar fi fost suficient de scumpă, primarul general al Capitalei a hotărât, peste noapte, că investiția în cel mai mare proiect de  infrastructură va ajunge la 1,6 miliarde de euro, cu 800 de milioane euro mai mult față de suma inițială. Astfel, în ședința Consiliului general din data de 24 februarie, chiar șeful Direcției de Infrastructură din cadrul Municipalității, Mădălin Dumitru, a recunoscut că a pus pe hârtie prețul drumului expres înainte cu o noapte. Când a fost întrebat, în cadrul aceleași ședințe, cum s-a ajuns ca autostrada să coste cu 800 de milioane de euro mai mult, Oprescu a replicat : "Ne legăm de chițibușuri". Cert este că 13,15 kilometri de drum vor costa nu mai puțin de 1,6 miliarde de euro. Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, cei 1,57 miliarde de euro se vor cheltui astfel:
–   233 milioane euro pentru exproprieri si amenajarea terenului(peste 20 de milioane de euro pe km)
–   57,7 milioane euro pentru proiectare si asistența tehnica
–   1,26 miliarde euro pentru construirea propriu-zisa a autostrăzii
–   153 milioane euro pentru alte cheltuieli (peste 10 milioane de euro pe km)
Primarul Sorin Oprescu a declarat ca Primăria ar putea da doar suma necesară exproprierilor. O sumă deloc de neglijat de câteva sute de milioane de euro, care cu siguranță va stârni interesul multor experți în expropieri aciuați pe lângă biroul Primarului General. În ceea ce privește finalizarea generală a proiectului, Oprescu este destul de ambiguu. Joi, după votarea proiectului, edilul șef al Capitalei a declarat ca aceasta va fi făcută cu "chinezii sau cu rușii sau americanii sau coreenii". Cu cine s-o nimeri, că doar are balta pește!

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.