Home Actualitate Puci în PNL

Puci în PNL

DISTRIBUIŢI

După ce a pierdut scaunul de la Cotroceni, așa interimar cum era el, dar pentru care își pregătise și un set de cărți de vizită adecvate, Crin Antonescu se teme și pentru poziția sa de la vârful PNL. În timp ce Crin și acoliții săi, mulți numiți miniștri în guvernul Ponta, consideră firesc ca fostul interimar de la Cotroceni să se întoarcă la vârful partidului fără să dea vreo explicație serioasă privind răzgândirea sa în legătură cu demisia anunțată și fără să dea socoteală cu privire la pierderile importante de imagine suferite de liberali, mai ales în plan european, după puciul uselist, voci liberale importante, în special la nivel local, încep să se ridice împotriva marelui lider. Prima confruntare va avea loc, potrivit informațiilor noastre, la Delegația Permanentă a partidului, programată joi, la care bronzatul Crin, proaspăt întors de pe meleaguri mediteraneene, va da pentru prima dată piept cu reprezentanții PNL, după eșecul referendumului. Iar întâlnirea nu se anunță liniștită pentru  Crin, care știe și el prea bine aceste lucruri din moment ce a întors rotița consilierului său de o lună de la Cotroceni, Radu Zlati, iar acesta a postat nu unul, ci chiar două texte pe blogul său, cu titlul „Despre mișcările subterane din PNL“, în care încearcă să minimalizeze la maxim orice potențială mișcare de contestare a lui Antonescu. Interesant este că prima sa postare a fost preluată integral de „Jurnalul Național“, publicație din ograda turnătorului Felix, textul primind astfel binecuvântarea conducerii de facto a USL. În opinia lui Radu Zlati, și desigur a celui care l-a adus în luminile rampei la București, „greu de propus alternative credibile la Crin Antonescu. ?ê?£i mai greu de găsit personalități dinlăuntrul PNL gata să se pună în fruntea unei mișcări care să ducă la înlocuirea lui Crin.”
Motivul este unul cât se poate de ridicol: „foarte greu ai găsi un lider PNL din teritoriu care să nu aibă a-și face reproșuri în ce privește activitatea sa și a organizației pe care o conduce, în timpul campaniei pentru referendum.“ Deci toată lumea are să-și facă reproșuri, mai puțin Crin Antonescu, cel care a regizat împreună cu Voiculescu și Ponta sce­nariul prost al unei suspendări care a adus doar pierderi pe toată linia liberalilor.
Înțelegem că Radu Zlati a primit de la Antonescu misiunea de arunca anatema asupra liberalilor care se pregătesc să-i ceară explicații serioase liderului parti­dului pentru consecințele eșecului de la referendum, dar această misiune nu face altceva decât să confirme că liderul PNL are probleme reale de contestare în partid. Simțind că tensiunea mocnește în partid de ceva vreme și că aceasta s-a intensi­ficat după jalnica pierdere a războiului cu Traian Băsescu, Antonescu vrea să acrediteze ideea, prin intermediul colegului și prietenului său Radu Zlati, că nemulțumiții nu au suficient curaj pentru a-l înfrunta deschis. Potrivit lui Zlati „Mișcările subterane din acest moment, așa cum ele pot fi cunoscute de cineva din afara lor, cum este subsemnatul, nu se vor transforma în revoltă. Căci pentru această transformare ar trebui ca nemulțumiții să aibă curajul și să se manifeste în mod plenar în cadrul statutar al partidului, iar nu prin interpuși pe bloguri sau FB, și nici măcar pe blogurile personale. Dar chiar și în cazul în care câțiva dintre cei nemulțumiți s-ar exprima în cadrul forurilor statutare inferioare Congresului (nu discut aici dacă au sau nu dreptate, dacă nemulțumirile sunt personale sau de grup, de arhitectură a puterii, structură a alianțelor sau doctrinare) numărul acestora nu atinge nici pe departe masa critică necesară pentru a impune desfășurarea unui Congres extraordinar al PNL, înainte de alegerile parlamentare.“ Urmând o logică politică simplă, ajun­gem ușor la concluzia că lui Antonescu îi este teamă la acest moment tocmai de organizarea unui congres, în care să fie pusă la îndoială crinocrația din PNL.

Cui îi este frică de Andrei Chiliman?

Răspunsul este simplu: lui Crin Antonescu. Iar această dezvăluire este făcută chiar de către consilierul președintelui PNL, Radu Zlati. După ce a minimizat orice încercare de contestare a lui Crin, Zlati s-a simțit dator să ofere o periere gratuită actualei conduceri a PNL, dezvăluind, voit sau din greșeală, chiar persoana de care se teme în acest moment Antonescu în interiorul partidului:“doar conducerea aleasă la ultimul Congres este cea care realmente contează în politica partidului, iar nu cei care cârtesc pe la colțuri, sau prin saloanele restaurantelor de lux. Conducere care, indiferent ce ar zice unii sau alții, a asigurat partidului cea mai bună poziție pe eșichierul intern din perioada post-revoluționară. ?ê?£i asta fără ca Antonescu să se declare, ritos, mare jucător de șah“. Ultima propoziție face desigur referire la Andrei Chiliman, cel care, în plin conflict cu președintele Antonescu nu s-a ferit să-i transmită acestuia următorul mesaj:“ în politică, în viață câștigă cei care joacă șah nu poker. „Potrivit informațiilor noastre, Antonescu are motive serioase să se teamă de Andrei Chiliman, singurul lider liberal care l-a înfruntat atât pe Antonescu cât și actuala conducere a PNL, denunțând deviațio­nismul partidului de la linia liberală tradițională. Această atitudine tranșantă a lui Chiliman i-a determinat chiar pe unii lideri locali să-l contacteze, testând astfel crearea în partid a unei mase critice necesare unei schimbări radicale la vârful PNL. Conform surselor noastre, ultimele ieșiri publice ale lui Andrei Chiliman, inclusiv scrisoarea dură trimisă interi­marului Chițoiu după ce acesta a semnat, alături de Ponta, documentul prin care își asuma susținerea propunerilor aberante ale sindicalistului Dogaru (desființarea Curții Constitu­ționale, a ANI, a DNA), au demonstrat că liberalul de la sectorul 1 dorește să devină un jucător politic important în partid, mai ales că lipsesc aproape cu desăvârșire vocile critice din partid, iar Antonescu a început să aibă apucături de dictator. În condițiile în care aproape nimeni nu taxează greșelile conducerii PNL, greșeli care se traduc prin procente constante pierdute în sondaje, o posibilă acțiune a lui Chiliman de coagulare a celor nemulțumiți de actuala stare de lucruri în partid ar putea avea șanse de izbândă chiar înainte de alegerile generale din toamnă, care nu se anunță atât de simplu de câștigat pe cât lasă să se înțeleagă Antonescu &co.

PNL- marele perdant al negocierilor pentru alegerile parlamentare

Potrivit surselor noastre, negocierile din cadrul USL pentru alegerile parla­mentare au un singur mare perdant: PNL. Conform acelorași surse, în momentul negocierilor pentru alegerile parlamen­tare din acest an, PSD și-a adjudecat din start 20 de locuri eligibile, urmând ca restul să se împartă în mod egal între liberali și social democrați. De asemenea, tot în cadrul negocierilor, liberalii s-au angajat să dea și reprezentanților PC 21 de locuri eligibile, că doar nu degeaba Antenele lui Felix au făcut atâta sluj în fața USL. Iar păcăleala cea mai mare nu vine din numărătoarea locurilor eligibile, după modelul Pristanda, ci din modali­tatea de atribuire a colegiilor. Astfel, conform surselor noastre, s-a stabilit clar că fiecare parlamentar va avea locul pe care l-a câștigat la alegerile din 2008. Așa cum se știe, în 2008 colegiile destinate liberalilor au fost colegii mici, create cu dedicație, pentru ca aceștia să poată intra în Parlament de pe locurile 2 sau 3, așa cum s-a întâmplat în cele mai multe situa­ții, inclusiv în cazul lui Crin și Tăriceanu.
Menținându-și colegiile, actualii parlamentari PNL au mari șanse să le piardă în favoarea candidaților PDL sau PPDD, care au astfel norocul să intre în Parlament de pe locurile doi sau trei așa cum s-a întâmplat și cu aleșii liberali în 2008. Deși Mihai Voicu a încercat să-i liniștească pe parlamentarii care au înțeles că în urma negocierilor ar putea rămâne în afara jocului politic, spunându-le că n-au de ce să se teamă întrucât USL va câștiga peste 50% la alegerile generale, mulți încep să-și pună serioase semne de întrebare în legătură cu viitorul lor politic. Parlamentarii care au înțeles exact riscul care-i pândește, în urma negocierilor din USL, alături de liderii liberali din teritoriu care au mari probleme de identificare în fața propriului electorat și care se confruntă cu posibile dezertări de membri în favoarea viitorului partid al lui Mihai Răzvan Ungureanu, pot constitui acea masă critică necesară schimbării,de care vorbea cu dispreț consilierul lui Crin, semn că toate aceste lucruri îi provoacă deja insomnii celui alintat duios de prieteni Dormeo.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.