Home Actualitate Culmea ipocriziei! Monica Macovei – lupul pus paznic la stâna integrității candidaților

Culmea ipocriziei! Monica Macovei – lupul pus paznic la stâna integrității candidaților

DISTRIBUIŢI

Listele cu candidații ARD la alegerile parlamentare din 9 decembrie intră treptat zilele acestea sub ghilotina integrității mânuite vajnic de Monica Macovei. S-au adoptat criterii și principii prin filtrul cărora vor trebui să treacă toți candidații Alianței România Dreaptă care doresc să participe la alegerile generale. Toate bune și frumoase, având în vedere că de ani buni deplângem calitatea oamenilor care ajung să ne reprezinte la nivelul Parlamentului. Problema e că tocmai Monica Macovei, cea desemnată să selecteze drastic candidații , nu respectă criteriile pe baza cărora își judecă zilele acestea colegii.
Macovei pozează de mulți ani în luptătoarea neprihănită pe frontul anticorupției românești, un soi de Ioana d Arc de România, aflată în război cu toată lumea, în numele unor principii onorabile, cum ar fi democrația, independența justiției, libertatea de exprimare etc. Numai că între poză și realitate diferența e uriașă, iar acest lucru este dovedit de documente , mai exact de  declarațiile sale  de avere și interese depuse  la Parlamentul European și la Agenția Națională de Integritate. Concret, Monica Macovei poate fi lesne acuzată de fals în declarațiile de interese depuse la ANI  și de omisiune în declarația de interes financiar depusă chiar la Parlamentul European.

Omisiune în declarația de interes financiar a Monicăi Macovei, depusă la PE

O simplă comparație între declarațiile de avere depuse la „draga de ANI” și cea depusă la Parlamentul European, arată diferențe de zeci de mii de euro.  Astfel, în România, Macovei a declarat că a încasat în urma unor procese împotriva statului român,  la CEDO,  mai multe sume considerabile: în 2008, 49 416.78 RON, în 2009, 58 480.54 RON și în 2010, 41 996 RON.

La Parlamentul European, aceeași doamnă Macovei  a declarat doar suma din 2008 deși articolul 4 alineatul 2 litera e) din Codul de conduită o obliga să declare orice activitate exterioară Parlamentului European care depășește 5000 EURO anual. (facsimil 2)

Bineînțeles, avocații Monicăi Macovei vor sări  să spună: „dar repre-zentarea în fața CEDO a fost înaintea numirii la PE, doar veniturile au fost realizate în anii 2009 și 2010”. Da, adevărat dar atunci de ce a declarat banii încasați în 2008 pentru prestații anterioare anului 2005? Sau s-a gândit că nu dă bine în ochii colegilor din PE, la capitolul „iubire de țară”, să încasezi chiar în fiecare an de mandat câte 10000 EURO pe an de la tărișoara ta aflată în criză?

Fals în formă continuată și în declarațiile de interese depuse la ANI

Dar cel mai grav în cazul Monicăi Macovei este  falsul în formă continuată din declarațiile de interese depuse la ANI. 
Conform declarațiilor  de interese ale europarlamentarului Monica Macovei, aceasta este membru fondator la Asociația Română pentru Transparență, aka Transparency International, condusă de Victor Alistar, aka „Incompatibilul”, și membru în Consiliul Director al Societății Academice Romane. Nimic ilegal până aici.
Dar, Monica Macovei a ignorat cu desăvârșire  punctul 5 din declarația de interese,  unde era obligata sa declare TOATE contractele respectivelor fundații, ONGuri și asociații, finanțate din bugetul de stat, local și din fonduri externe, încheiate sau aflate în derulare în timpul mandatului. În declarațiile Monicăi Macovei  găsim însă  numai liniuțe, la acest punct, semn că nu are de declarat niciun contract al ONG-urilor pe care le reprezintă. (facsimil 3)

Astfel, Macovei este trimisă în mâinile  inspectorilor de integritate chiar de către cele două ONG-uri care, în numele transparenței promovate chiar de către europarlamentarul român, au postat pe site-urile lor contractele obținute din bani publici sau din fonduri externe .
Astfel, conform datelor oficiale, Asociația Română  pentru Transparență are în desfășurare proiecte a căror finanțare, în principal de către Comisia Europeană, însumează peste 7 milioane de EURO. De asemenea , are  proiecte încheiate în 2010 de peste 600.000 EURO și în 2012 de 2 010 190 RON.
În ceea ce privește proiectele finanțate din bani publici sau fonduri externe  de pe site-ul Societății Acade­mice Romane îi lăsăm pe inspectorii ANI să le însumeze, pentru  că sunt mult prea multe, iar suma nu e importantă. Doar omisiunea acestor contracte, omisiune care poartă și un nume :fals în formă continuată în declarația de interese. Cu un asemenea pedigree, Monica Macovei nu prea mai poate juca rolul justițiarei care taie și spânzură  în numele integrității. Părerea noastră.

Marius Marinescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.