Home Politic Tentativa USL de a subjuga justiția monitorizată atent de la Bruxelles

Tentativa USL de a subjuga justiția monitorizată atent de la Bruxelles

DISTRIBUIŢI

Inițiativa USL de a-i intimida pe procurori și judecători în a-și face meseria în cadrul celor circa 300 de cazuri conformate de fraudă electorală de la referendum este pe cale să explodeze în fața lui Crin și Ponta. Totul s-ar putea întoarce împotriva USL-ului care nu mai reunește să guverneze decât prin abuzuri și dorința de a-și subordona toate puterile în stat. În condițiile în care tocmai principiul separării puterilor în stat stă la baza democrației. Dar USL nu are nicio treabă cu aceste norme și continuă pe calea abuzului de putere. Numai că Bruxelles-ul veghează atent la căpătâiul statului de drept din România iar astfel de manevre politice de luare la rost de către putere a magistraților pe diverse dosare s-ar putea să nu fie tocmai benefice USL-ului la Bruxelles. Portalul caleaeuropeana.ro a scris ieri că, în urma unei solicitări de presă, Executivul de la Bruxelles nu dorește să comenteze în acest moment acest aspect, dar cu siguranță el va fi cuprins în raportul special pe funcționarea statului de drept programat pentru finele acestui an. „Nu plănuim să comentăm (situația – n.r.) în această etapă. Astfel de probleme vor fi tratate în următorul raport MCV”, precizează purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey.

Abuz de putere

Acesta reacție a CE vine după ce senatorii USL au propus constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea acuzațiilor privind abuzurile săvârșite de polițiști și procurori în anchetele efectuate după referendumul din 29 iulie. Numai că această nouă încercare USL de intimidare a justiției nu are și un temei legal. În luna septembrie, fostul procuror general al României, Laura Codruța Kovesi, a declarat că nu sunt cercetați cei care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot, după ce Victor Ponta și Crin Antonescu au propus înființarea unei comisii parlamentare de anchetă asupra activității procurorilor în privința referen­dumului din 29 iulie. Mai mult, Kovesi a subliniat că nu se va prezenta în fața niciunei comisii parlamentare, pentru că nu există nicio lege care să prevadă acest lucru. Cu alte cuvinte, nu există cadru legal pentru ca puterea judecătorească să fie obligată să dea socoteală vizavi de activitatea sa în fața factorului politic. Acest lucru a fost subliniat ieri și de către politicienii din opoziție. Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înființare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separația puterilor în stat și o încercare de a subordona justiția în actul politic. Acesta precizează într-un comunicat de presă că decizia USL de înființare a unei comisii de anchetă a referendumului este un demers care încalcă separația puterilor în stat. „Această inițiativă, prin care se dorește anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliție, DNA și Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituțiilor statului și încercării de a anihila justiția, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiția în actul politic”, spune Buda. Liderul PDL mai afirmă că toată acțiunea de intimidare a justiției servește USL-ului în cazul încercării de protejare a fostului secretar general al PSD, Liviu Dragnea. Buda le mai recomandă celor din USL să renunțe la demersurile prin care se încalcă principiul separației puterilor în stat și prin care se pune în pericol poziția României ca stat membru în Uniunea Europeană.

Greblă și Ghișe, artizanii noilor Tribunale ale Poporului

?ê?£eful Comisiei Juridice de la Senat, pesedist Tony Greblă, a declarat ieri la postul de radio RFI că atât șefii DNA, cât și cei ai Parchetului General vor fi chemați la comisia senatorială pe care o conduce pentru a da socoteală de ce au fost audiați oamenii „pe capota mașinii și puși să jure pe Biblie la ieșirea din biserică”. Numai că, în calitate de jurist, Greblă cunoaște că o astfel de procedură este una legală și că nu contravine legii. Dar politicianismul săi îi depășește cu mult virtuțile juridice. Declarațiile lui Greblă vin după ce Senatul a decis, luni, înființarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD și PNL. Inițial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înființarea Comisiei de  anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD și PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghișe. Același Ghișe care încearcă din răsputeri în ultimul timp să pară activ în cadrul USL, dar nu face decât să se umple de penibil devenind jenant până și pentru tabăra politică pe care o reprezintă. Amendamentul lui Ghișe a fost adoptat cu 62 de voturi „pentru“ și două abțineri, iar hotărârea privind înființarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi „pentru“ și trei abțineri.
Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuși de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David, propuși de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR și Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.