Home Actualitate Intoxicare! Ponta nu i-a dat nicio scrisoare lui Barroso

Intoxicare! Ponta nu i-a dat nicio scrisoare lui Barroso

DISTRIBUIŢI

USL a profitat de venirea la București a președintelui Co­mi­siei Europene, Jose Manuel Barroso, cu prilejul Congresului Par­tidului Popular European, pentru a pune la cale o operațiune de intoxicare mediatică menită să-i ridice cota politică premierului Victor Ponta. Lideri USL de prim rang și chiar un ministru au luat parte la această acțiune de intoxicare a opiniei publice, cu scopul de a arăta românilor ce mare bărbat politic e Victor Ponta și cum nu primește el ordine de la nimeni din Europa. Episodul din vară, când Victor Ponta se ducea ca un mielușel la Bruxelles, unde primea în plic de la președintele Comisiei Europene, o listă substanțială, cu 11 puncte, este încă proaspătă în memoria românilor, iar USL se teme ca acest lucru să nu dăuneze grav în campania electorală din această toamnă. Tocmai de aceea, strategii electorali ai USL au pus la cale o operațiune de intoxicare a presei și, prin ricoșeu, a opiniei publice, menită să arate votanților români că Ponta nu numai că nu primește indicații de la Bruxelles ci, dimpotrivă, el îi dă scrisori cu cerințe explicite președintelui Barroso. Astfel, ieri, în vreme ce președintele CE avea o întrevedere cu Ponta la Palatul Victoria, postul de televiziunea România TV, aparținând candidatului USL la o funcție de deputat în Prahova, Sebastian Ghiță, anunța în exclusivitate că în timpul discuției dintre cei doi oficiali, premierul român i-a înmânat o scrisoare lui Barroso ce conține o listă cu opt cerințe. Perfect  informată, televiziunea lui Ghiță făcea publice și cerințele lui Ponta către Barroso, că doar deh, ditamai oficialul european ajunsese la mâna premierului uselist.
Cele opt cerințe menționate de RTV  și comentate aproape literă cu literă de politicienii USL, pentru a demonstra că Ponta e un politician demn, care are cerințe serioase chiar și către președintele CE, sunt următoarele:
 
„1. DEBLOCAREA PLĂȚILOR LA FONDURILE EUROPENE;
2. SPRIJIN PENTRU ADERAREA ROMÂNIEI LA SPAȚIUL SCHENGEN;
3. MENȚI­NEREA NIVELULUI FONDURILOR EUROPENE PENTRU ROMÂNIA;
4. SPRIJINIREA EFORTURILOR ROMÂNIEI ?ê?£I FRANȚEI PENTRU ACCEPTAREA, LA NIVEL EURO­PEAN, A RESPONSABILITĂȚII LEGATE DE PROBLEMA INTEG­RĂRII RROMILOR;
5. SUPLIMENTAREA FONDU­RILOR OFERITE PENTRU PARTENERIATUL ESTIC;
6. SPRIJIN DIN PARTEA COMISIEI PENTRU MODIFICAREA LEGISLAȚIEI CU PRIVIRE LA NUMIRILE ÎN JUSTITIE;
7. ASIGURAREA SPRIJINULUI ACTIV AL COMISIEI PENTRU DESFIINȚAREA RESTRICȚIILOR PE PIAȚA MUNCII DIN UE PENTRU ROMÂNI;
8. NEIMPLICAREA COMISIEI ?ê?£I A COMISARILOR ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ DIN ROMÂNIA.“

Singurul oficial român care a confir­mat că Ponta îi dă scrisori cu cerințe speciale lui Barroso  a fost multipotentul ministru Liviu Pop, care după ce l-a apărat pe Ponta de acuzațiile de plagiat, desființând chiar o comisie de academi­cieni și cercetători, a devenit complice și la operațiunea de intoxicare pusă la cale de USL. Potrivit televiziunii lui Ghiță „Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a confirmat, la România TV, că Victor Ponta îi transmite scrisoarea lui Jose Manuel Barroso“, oferind chiar și o explicație a ministrului care și-a trecut la abilități folosirea xerox-ului .
„Comisarii europeni trebuie să-și revizuiască declarațiile în sensul în care fac declarații în nume personal, al partidului din care fac parte sau al Comi­siei Europene. Un comisar european nu are dreptul să intervină în politica unui stat“, a explicat Pop, referindu-se la una dintre cerințele Guvernului român, cea mai comentată de altfel, având în vedere că mai sunt trei săptămâni până la debutul campaniei electorale.
Conform strategiei USL, campania de intoxicare s-a derulat pe tot parcursul zilei de miercuri, politicienii pesediști și liberali întrecându-se în laude la adresa lui Ponta pentru a arăta că de data asta el i-a făcut-o lui Barroso.

Surpriză! Dezmințire din partea purtătorului de cuvânt al CE

Contactat de ziarul Curentul, purtă­torul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, ne-a precizat că premierul Ponta „nu i-a dat nicio scrisoare preșe­dintelui Jose Manuel Barroso“, confir­mând astfel operațiunea de intoxi­care și manipulare pusă la cale de USL prin intermediul unei televiziuni de partid și a unui ministru submediocru. Prin urmare, toate comentariile și laudele la adresa lui Ponta făcute ieri de analiști și politicieni s-au bazat pe un fals și pe un spectacol manipulator regizat în culisele USL. Probabil la București, pe malurile Dâmbo­viței, lucrurile acestea contează mai puțin, considerându-se că timpul trece, vin alegerile, iar o intoxicare a opiniei publice nu este un capăt de țară. Problema e că la Bruxelles aceste lucruri nu trec așa ușor, sunt contabilizate, iar nota de plata nu este trimisă pe adresa lui Ponta, ci pe cea a României.

Ca-n bancurile de la Radio Erevan, Ponta nu a dat ci a luat o scrisoare de la Barroso

Circula pe vremuri un banc celebru: „La Radio Erevan se întreabă: – Este adevărat că, anume, cosmonautul Iuri Gagarin a câștigat o excursie în USA?
Răspuns Radio Erevan: – În principiu, da! Dar nu a fost cosmonautul Iuri Gagarin, ci un pensionar, care nu se numește Iuri, ci Oleg și nici măcar Gagarin, ci Gaganoff, nu a fost în USA, ci în Kiev și nu era vorba de o excursie, ci o bicicleta, pe care nu a câștigat-o, ci i-a fost furată“.
Exact ca în bancul menționat mai sus s-au petrecut lucrurile și între  premierul Ponta și președintele CE, Jose Manuel Barroso. Ponta nu i-a dat nicio scrisoare cu cerințe lui Barroso, ci a primit încă o scrisoare de la oficialul european, în care este tras de urechi în legătură cu măsurile aproape inexistente ale guvernului în vederea atragerii de fonduri europene.
Președintele CE i-a transmis premie­rului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE prezintă doar soluții pe termen scurt și nu rezolvă deficiențele structurale pe termen lung și a condiționat reluarea plăților de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.
Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, și transmisă  premie­rului Victor Ponta, în numele președin­telui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, au declarat agenției Mediafax surse oficiale.
În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămâne să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insufi­ciente pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene pe termen lung.
„Scrisoarea transmisă premierului arată că «deși implementarea acestor idei poate ajuta la creșterea gradului de absorbție pe termen scurt, ele rămân totuși niște măsuri punctuale care nu rezolvă deficiențele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăți absorbția pe termen lung»“, au citat sursele din document.
Comisia Europeană amintește că au fost adoptate deja măsuri excepționale, precum creșterea gradului de cofinanțare la anumite programe, dar că și acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbție în lipsa rezolvării deficiențelor structurale.
„În cei doi ani de când președintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete și de corectare substanțială a problemelor pentru a se putea crește gradul de absorbție a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile și extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacității pentru imple­mentarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administrației în privința fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea și legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetățenii români să poată beneficia de pe urma calității de membru al UE“, se afirmă în documentul citat.
În același timp, Comisia Europeană amintește că plățile UE către România sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor și condiționează reluarea aces­tora de rezolvarea problemelor existente.
„După cum știți, în acest moment niciun fel de plăți nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece proble­mele legate de achizițiile publice și fraude împiedică reluarea acestora. Este nevoie de măsuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Plățile vor putea fi reluate doar după ce au fost întrunite condițiile necesare“, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.