Home Actualitate Partidul lui Diaconescu rămâne fără televiziune: CNA a stins lumina la OTV!

Partidul lui Diaconescu rămâne fără televiziune: CNA a stins lumina la OTV!

DISTRIBUIŢI

Plenul reunit al Parlamentului a confirmat-o, marți, pe Laura Corina Georgescu în funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului. Votul a fost secret cu bile. Susținută de Guvern și PSD, doamna respectivă a primit 382 de voturi favorabile și 48 împotrivă, devenind astfel prima femeie care ocupă funcția de președinte al CNA. Iar la scurt timp după votul din Parlament, CNA și-a și anunțat prima măsură administrativă luată sub noua conducere: a retras licența OTV, deținută de Ocram Televiziune. Conform anunțului oficial oferit de CNA în jurul orei 16, licența OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deține licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. În plus, Laura Georgescu, noul președinte al CNA a specificat că „Decizia intră în vigoare din momentul în care este comunicată reprezentantului postului. CNA va trimite peste 30 de minute decizia, când o primesc trebuie să o pună imediat în executare.”
De fapt, situația este ceva mai complicată. Încă din primăvara anului trecut, în luna martie, la solicitarea societății „Mamitzu Production”, firma Ocram a intrat în insolvență. Ulterior, CNA a sancționat, de două ori, postul OTV cu înjumătățirea licenței audiovizuale pentru publicitatea politică făcută în afara campaniei electorale Partidului Poporului. Chestionată în legătură cu această decizie, Laura Georgescu a declarat: „A fost un abuz unic în istoria CNA-ului și, jurnalistic vorbind, unic în istoria României. OTV s-a dus și a solicitat în iulie 2012 la Tribunalul București, secția civilă, atribuirea calității de „consumator captiv” în raport de CNA și prelungirea duratei valabilității licenței după data de 21 martie 2013, când ar fi expirat”. Dar tot ea a declarat că ridicarea licenței OTV, dorită, de altfel de foarte multă lume, a fost exact prima măsură administrativă pe care a promovat-o. Ea a mai afirmat că a aflat despre solicitarea Ocram de a deveni „consumator captiv” în urmă cu trei zile. „Am aflat acum trei zile și mi-am documentat-o făcându-mi auditul pe Oficiul Juridic pentru că trebuie să preiau o instituție cu o situație, nu pot să preiau o siglă.” Conform CNA, propunerea de retragere a licenței a fost făcută în baza articolului 27 din Legea Audiovizualului, care prevede, printre altele, că licența unui post de televiziune poate fi ridicată dacă radiodifuzorul nu face dovada plății amenzii în termen de șase luni de la data aplicării.
În plus, Laura Georgescu a mai afirmat „A fost un abuz unic în istoria CNA și, dacă mă întrebați din punct de vedere jurnalistic, unic în istoria Romaniei. OTV s-a dus și a solicitat în iulie 2012, la Tribunalul București, Secția Civilă, atribuirea calității de consumator captiv în raport de CNA – nu ați mai auzit așa ceva până astăzi – și prelungirea duratei valabilității licenței după data de 21 martie 2013, când de drept i se oprește. Ce m-a enervat a fost lipsa de motivare. (…) Nu există așa ceva. Recursul nu îl las (…) CNA a pierdut într-adevăr fondul. Am în acest moment o sentință definitivă, nu am și caracterul irevocabil. Cu el mai pot lucra și cu el mai pot întoarce. De aia am nevoie de presa. (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost prima măsură pe care am luat-o”. O fi fost ea prima măsură. Dar luată așa de rapid, la doar câtava ceasuri după validarea numirii sale în funcție, această măsură are mari șanse de a fi considerată de electoratul PP-DD ca o răzbunare a lui Victor Ponta și a „ciocoilor” înpotriva „poporului” însuși. Popor năcăjit al cărui unic reprezentant este… ați ghicit, chiar Dan Diaconescu. Iar abil cu s-a dovedit a fi, „șoricelul” va ști să se victimizeze și să-și recâștige electoratul. Probabil că, în limite strict juridice, CNA s-ar putea să  aibă dreptate. Dar asta cu o singură condiție: să-și umfle mușchii și să închidă și „Antenele”, care au și ele nenumărate amenzi, multe mai vechi de cele șase luni prevăzite de lege. Sau de ce nu, chiar și a Televiziunii publice, și ea amendată și răs-amendată, de-a lungul vremii.

Vasile Surcel

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.