Home Actualitate Jocuri necurate pentru controlul SIF-urilor. În rolul principal: brokerul Bogdan Juravle...

Jocuri necurate pentru controlul SIF-urilor. În rolul principal: brokerul Bogdan Juravle (III)

DISTRIBUIŢI

După ce, în primele două articole, am făcut portretul celebrului broker Bogdan Juravle și al oamenilor de care este înconjurat, vă prezentăm în detaliu modul de operare prin care de ani de zile reușește să păcălească sistemul și să umfle multe conturi.
Tehnicile sale sunt diverse, dar se pare că cea preferată și intens utilizată este front-running-ul – o practică veche, dar care necesită o atenție specială și o echipă puternică și plasată strategic.
Tranzacțiile ilicite de tip front-running constau în cumpărarea anticipată de acțiuni, prin intermediari, pentru a fi ulterior revândute la prețuri majorate clienților cunoscuți că sunt interesați de cumpărare/tranzacție în sine.
Ce înseamnă acest lucru? Vă prezentăm o situație teoretică: brokerul X priemște un ordin de cumpărare de 500.000 de acțiuni ABC, la un preț maxim de 1,5 lei. Brokerul X anunță mai departe, la persoanele responsabile cu operațiunea de front-running, de ordinul primit, înainte de a-l introduce în piață.
În orele următoare, se cumpără din piață cantitatea de acțiuni ABC indicate, într-un cont „căpușă”, deschis la o firmă de brokeraj pe care o controlează prin intermediul unor terțe persoane.
După ce contul „căpușă” cumpără cele 500.000 de acțiuni, la un preț mediu de 1,4 lei, brokerul X introduce ordinul de cumpărare în piață, simultan cu un ordin de vânzare a aceleiași cantități, venit de la contul „căpușă”, la prețul maxim 1,5 lei, prețul maxima acordat de clientul inițial.
Practic, brokerul X execută ordinul clientului său, îi cumpără cele 500.000 de acțiuni, la prețul maxim.
La finalul zilei de tranzacționare și ulterior, în ziua decontării, contul „căpușă” nu mai are acțiunile ABC în cont, ci un câștig de 50.000 de lei.
Câștig care, evident, se împarte între protagoniștii acestei tranzacții „de succes”.
Situația prezentată mai sus este teoretică – în realitate, pot exista variații ale detaliilor: mai multe conturi „căpușă”, mai multe ordine etc.
Astfel, pe baza relațiilor construite cu brokeri sau traderi din diverse instituții ale pieței, Bogdan Juravle (zis și „Prințișorul”) și partenerul său, Virgil Mateescu (alintat de apropiați „Puternicul”), aflau ce ordine urmau să se introducă în sistemul bursei, la ce prețuri și de la ce clienți.
Sursele din piață spun că între cei doi ar fi o foarte veche relație de colaborare, Mateescu fiind cel care l-a inițiat pe Juravle în tainele front-runningului.
Un punct comun al ambilor este discreția: numele lor apar în foarte puține articole din presă și niciodată împreună.
Virgil Mateescu a fost inclus, în 2009, în grupul celor nouă acționari care s-au luptat cu grupul Rompetrol, încercând să obțină un preț cât mai mare în oferta publică de preluare pe care kazahii de la KazMunaiGaz erau obligați să o lanseze. Alături de el mai apar Attila Verestoy, Adrian Andrici și Sorin Apostol, ultimii doi cunoscuți ca apropiați ai lui Bogdan Juravle.
 
Ce spune legea?
 
Front running-ul este considerat de autoritățile române o practică frauduloasă. Însă, această tehnică implică mai multe infracțiuni, cea mai evidentă fiind divulgarea și folosirea de informații privilegiate privind condițiile de executare ale ordinelor în piață.
Legea 297/2004, articolul 245, interzice   oricărei persoane care deține informații privilegiate să utilizeze respectivele informații pentru dobândirea sau înstrăinarea ori pentru intenția de dobândire sau   înstrăinare, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informații se referă.
Interdicția se aplică inclusiv persoanei fizice care a luat parte la decizia de executare a tranzacției pe contul respectivei persoane juridice.
Articolul următor din aceeași lege interzice oricărei persoane, subiect al interdicției prevăzute la art. 245 să dezvăluie informații privilegiat oricăror altor persoane, exceptând situația în care dezvăluirea a fost făcută în exercitarea normală a activității, profesiei sau sarcinilor de serviciu dar și să recomande unei persoane, pe baza unor informații privilegiate, să dobândească sau să înstrăineze instrumentele   financiare la care se referă acele informații.
Divulgarea și folosirea de informații privilegiate sau manipularea de piață constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani și cu pedeapsa accesorie a interdicției activării în piața de capital pentru o anumită perioadă.
De-a lungul anilor, mai multe tranzacții au purtat suspiciunea de front-running sau de manipulare a pieței de capital, numele lui Bogdan Juravle și Virgil Mateescu fiind deseori implicate. Mai multe anchete și dosare au prins contur și au fost îngropate la fel de repede.
Decizia autorităților de a le închide poate denota statutul discutabil în raport cu legea al acestor tranzacții. Dar multitudinea lor, asocierea unor nume importante din piață și implicarea unor fapte ilegale și imorale ridică multe semne de întrebare asupra trecutului acestor personaje și asupra viitorului pe care îl planifică pentru instituțiile al căror control îl dobândesc.

Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.