Home Economic-Financiar Guvernul renunță să mai transmită CE o țintă pentru adoptarea monedei euro

Guvernul renunță să mai transmită CE o țintă pentru adoptarea monedei euro

DISTRIBUIŢI

Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) un program de convergență care nu va mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o țintă pentru adoptarea monedei euro, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
"Nu va mai fi o dată fixă, iar programul de convergență va include din nou o astfel de țintă atunci când România va îndeplini criteriile reale", au arătat sursele.
Informați a fost confirmată ulterior de către premierul Victor Ponta, care a arătat că programul de convergență a fost aprobat de Guvern, dar fără ca o astfel de țintă să mai fie menținută.
"Am discutat și cu guvernatorul Băncii Naționale, și cu ministrul de Finanțe, trebuie să îndeplinim toate criteriile, și nominale, și reale, înainte de a intra în spațiul euro. Rămâne în continuare un obiectiv fundamental pentru România, aderarea la spațiul euro, însă nu putem să intrăm nepregătiți, pentru că ar fi un lucru rău pentru noi, în primul rând ca țară și în mod sigur pentru ceilalți membri ai spațiului euro", a spus Ponta.
Întrebat dacă decizia de a nu include o țintă are mai degrabă legătură cu situația din România sau cu ceea ce se întâmplă acum în zona euro, premierul a răspuns că au fost luate în calcul ambele situații.
"În mod sincer, cu amândouă. În primul și în primul rând, sigur că zona euro este într-o perioadă de consolidare, sunt țări în zona euro care sunt în criză și care au nevoie de planuri de salvare. Pe de altă parte, nici România, la modul cel mai sincer, încă nu suntem pregătiți să rezistăm la o competiție atât de dură cum este zona euro. Așa încât e foarte clar. Sunt țări, cum e Marea Britanie care nu vrea să adere la euro, sunt țări cum e Polonia și cum e România care spun: «Da, vrem să aderăm la euro în momentul în care suntem perfect compatibili și pregătiți.», pentru că să intri nepregătit în zona euro reprezintă un risc uriaș pentru economie și pentru finanțe", a afirmat șeful Guvernului.
La începutul anului, premierul Ponta a anunțat că intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o țintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020.
Programele de convergență transmise la Bruxelles de către autoritățile române au menținut, de fiecare dată, anul 2015 ca țintă pentru adoptarea monedei euro în 2015, prin intrarea în mecanismul ERM II în orizontul anilor 2013-2014.

Dan Marin

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.