Home Actualitate PSD își aruncă partenerii din USL în capcana uninominalului pur

PSD își aruncă partenerii din USL în capcana uninominalului pur

DISTRIBUIŢI

După ce au mimat o scenă de dragoste sinceră la sediul USL, deși Victor Ponta părea ușor plictisit, pesediștii au trecut la treburi mai serioase, cum ar fi asigurarea victoriei partidului la alegerile din 2016 și implicit certitudinea că se vor afla în continuare la butoanele principale de la Palatul Victoria. Astfel, în timp ce la reuniunea USL s-a discutat despre principii, cod de conduită și alte forme fără fond , la sediul central al partidului,  BPN al PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să susțină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur.“S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputați și 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susținem în continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea și Ilie Sârbu la discuțiile cu colegii din USL“, a spus Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al partidului.
Legea a fost depusă la Parlament anul trecut și declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, întrucât era depășit termenul de șase luni până la alegeri în care se mai puteau aduce modificări legislației electorale, lucru care nu mai este valabil în prezent. Reprezentantul PSD a oferit și argumente pentru decizia luată de liderii partidului.
„Dincolo de interesul de moment, de conjunctura politică favorabilă de azi, e important pentru cei care merg în Parlament să nu piardă legătura cu cei care i-au votat. Au fost discuții pro și contra, iar votul a fost în unanimitate. Până la urmă e o lege pe care am susținut-o, ne-am bătut anul trecut și dincolo de argumentele pro și contra credem că e cea mai bună soluție pentru viitor“, a spus Ivan.
El a arătat că PSD dorește ca proiectul de lege Ponta-Antonescu să treacă anul acesta de Parlament.
Ivan a mai spus că vor fi demarate discuții pe această temă cu partenerii din USL, forma finală a proiectului depin­zând și de răspunsul acestora. Important în acest context este răspunsul PNL. Iar acum, la un an de la propunerea care poartă chiar numele celor doi copreșe­dinți ai USL, e greu, dacă nu aproape imposibil pentru PNL să se dezică de această inițiativă legislativă care, dacă ar fi fost adoptată înainte de alegerile din decembrie 2012 ne-ar fi adus un Parlament în care USL avea peste 90% din locuri.
Numai că în 2016 cu certitudine nu vom mai avea un USL în poziția de candidat la alegerile generale, liberalii și pesediștii asigurându-ne în nenumărate rânduri că vor dansa împreună doar un ciclu electoral. Pentru acest moment se pregătesc astăzi liderii PSD, votul uninominal pur asigurându-le , conform calculelor din prezent, un număr de mandate mult mai mare decât cel al PNL, aproape dublu chiar.

Liberalii, pe tobogan în sondaje

Ultimele sondaje de opinie date publicității fac referire la votul dat de români la alegerile europarlamentare de anul viitor, alegeri la care PNL și PSD și-au anunțat deja participarea pe liste separate, întrucât fac parte din familii politice europene total diferite. Votul fiind și în acest caz unul eminamente politic, fără vreo legătură cu persoanele aflate pe liste, rezultatele sondajului sunt elocvente pentru modul în care sunt împărțite în acest moment procentele în USL , la un an de guvernare. Astfel, conform ultimului sondaj INSCOP, dacă europarlamentarele s-ar organiza duminica viitoare, PSD ar obține 40% din voturi, iar PNL-PC 20% din voturi. Cam aceasta este proporția în alianță, iar cele două formațiuni principale știu foarte bine acest lucru și acționează în consecință. Indiferent cât va pierde USL din voturi, PSD are dublu în comparație cu PNL, iar situația stârnește deja îngrijorare printre liberali. Nu printre apropiați lui Crin Antonescu, deocamdată. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a atras atenția, într-un interviu, că ”Problema pe care noi o avem ține de raporturile noastre cu PSD în USL, de concurența inerentă în care suntem, chiar dacă suntem parteneri și mai ales de orizontul de timp când nu vom mai fi împreună în USL”. De asemenea, Tăriceanu a ținut să sublinieze că ” În momentul de față sondajele de opinie arată că PNL, în cel mai bun de caz, este într-o stagnare, dacă nu într-o pierdere de viteza. În cazul în care coabitarea în cadrul USL va însemna o posibila eroziune a PNL, desigur că trebuie să luam masuri pentru a ne restabili percepția și imaginea în opinia publică“. Aceste avertismente nu produc însă nicio reacție din partea lui Antonescu, întrucât singurul obiectiv politic al acestuia este unul personal, legat de prezidențialele din 2014. Ce va face PNL în 2016 este deja un orizont politic la care președintele liberalilor nu s-a obosit să se gândească. Cert este că PSD face pași mici și siguri pentru a-și asigura victoria la alegerile generale din 2016 , pregătind chiar și o modificare a Constituției menită să dea dreptul social-democraților să desemneze premierul și după scrutinul viitor. Astfel, potrivit propunerilor de modificare a legii fundamentale , partidul care obține cele mai multe mandate în urma alegerilor desemnează premierul, președintele având un rol pur decorativ. Or, dacă votul uninominal pur va favoriza PSD, aducându-i cele mai multe mandate în Parlament și dacă legea fundamentală se va modifica în sensul menționat anterior, e clar că vom vorbi de o lungă perioadă de domnie a social-democraților. Pentru această perioadă liderii partidului pun încă de pe acum pietrele de temelie. Iar liberalii nu fac altceva decât să asiste neputincioși și nevolnici la propria erodare.

Mitrea recunoaște: ca pesedist, îmi convine
Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat, luni, că îi convine votul uninominal, ca membru al formațiunii social-democrate, dar nu ca parlamentar, el arătând că „toată lumea știe că, pentru PSD, uninominalul pur este bun“.
„Întotdeauna am fost pentru uninominalul pur, știind foarte bine care sunt limitările, dar, haideți să fim serioși, politicienii niciodată nu se uită la lucruri în mod abstract, ce ar fi mai bine, așa, în general. Toată lumea știe că pentru PSD uninominalul pur este foarte bun“, a precizat Mitrea.
El a spus că, atunci când este vorba despre alegeri, fiecare se gândește la poziția propriului partid.
„Eu vă spun direct: eu mă gândesc la poziția propriului partid. Mie nu-mi convine ca și parlamentar votul uninominal pur, după ce l-am susținut, pentru că este extrem de solicitant, are și părți bune, are și părți rele. Ca pesedist, îmi convine!“, a precizat Miron Mitrea.

Iulia Nueleanu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.