ŞTIRILE ZILEI:
 
 
Final de proces: DNA i-a urat lui Fenechiu „La mulți ani, cu executare!” Imprimare E-mail
Scris de Vasile Surcel   
Relu Fenechiu, ministrul liberal al Transporturilor, a așteptat ziua de ieri cu o emoție multiplă, pe care a încercat-o, sub această formă, pentru prima dată în viața lui. Iar asta pentru că, în afară de „Ziua Independenței”, data de 4 iulie este și propria lui zi de naștere. Dar și data la care s-a așteptat să primească, și din partea justiției, un cadou: pronunțarea sentinței, ce-i drept doar în primă instanță, în procesul „Transformatorul”. Este vorba despre celebrul proces în care DNA l-a trimis în judecată sub acuzația de „de abuz în serviciu contra intereselor publice” și „complicitate la abuz în serviciu”.
Început în urmă cu mai mulți ani, acest proces s-a încheiat, ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție odată cu susținerea pledoariilor finale. Format din președintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir și Mirela Sorina Popescu, completul de judecată a respins, la acest ultim termen, toate probele și excepțiile invocate de avocații lui Fenechiu și ai celorlalți inculpați. Astfel, magistrații au respins o excepție de neconstituționalitate prin care se arăta că Ordonanța de urgență a Guvernului, cea care reglementează atribuțiunile Gărzii Financiare ar fi în contradicție cu mai multe articole din Constituție dar și cu articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, magistrații au respins - după ce o admiseseră inițial - audierea unui martor propus de avocații lui Petru Andronache, directorul comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Electrice - Moldova între anii 2002 și 2005. Atenți cu ziua de naștere a inculpatului Fenechiu, reprezentanții DNA i-au „urat” „La mulți ani!. La mulți ani, cu executare!”. De fapt, ca să respectăm „adevărul juridic” DNA-ul și-a delimitat, concret „urarea”: a cerut condamnarea lui Relu Fenechiu la 15 ani de pușcărie, cu executarea pedepsei. La finalul termenului de ieri, magistrații instanței supreme au anunțat că  sentința va fi pronunțată în ziua de 12 iulie, la ora 15.00.

Vorbe, vorbe și urări

În deschiderea ședinței de Guvern de la care Fenechiu a absentat, din motive „obiective”, Premierul Ponta i-a făcut și el o urare sărbătoritului: „Nu e aici ministrul Transporturilor, dar îi urez «La Mulți Ani», și ca vârstă, și ca ministru”. După care, a adăugat, zâmbind cu un discret subânțeles: „Sigur va fi vedetă astăzi.” Urări „tovărășești” care vin la doar câteva zile după ce tot Victor Ponta a anunțat că ministrul Fenechiu va fi demis, chiar și în cazul în care va fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei. Dar și că, într-o asemenea eventualitate, el însuși este gata să preia, interimar, funcția de ministru al Transporturilor.
La rândul său, ajuns în faza finală a acestui proces, ministrul Relu Fenechiu a încercat să braveze ascunzându-și emoția în spatele unor glumițe. La intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, el a declarat că speră să se finalizeze cauza la un moment dat, „spre binele nostru și al MCV-ului”. După care s-a victimizat afirmând că: „De opt ani, cariera mea este afectată de acest proces. Aștept de mult timp să se termine acest proces, că să pot să îmi continui cariera politică.”
Întrebat dacă se teme de decizia pe care instanța o va pronunța în acest dosar, ministrul Fenechiu a răspuns că: „V-am mai spus că doar proștii nu se tem în astfel de situații.” În plus, el a mai afirmat că în acest dosar este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dar complicitatea trebuie demonstrată cu ceva, pentru o astfel de acuzație trebuie să fi existat o legatură anterioară cu persoanele care au fost acuzate că l-ar fi favorizat în tranzacțiile pe care le-a făcut într-o perioadă în care nu era om politic. Referitor la „mersul” acestui proces el a mai afirmat că: „Poate fi ultimul termen, poate să nu fie ultimul termen. Dumneavoastră aveți informații, eu nu-mi permit să le cer. Vreau să vă spun că, de opt ani, mie mi se tot spune că mâine voi fi arestat, că poimâine voi fi condamnat...să stau deoparte că am dosare penale... Am ajuns, după mulți ani, să ocup această funcție. Nu știu cât timp o voi ocupa. Știi când ajungi să fii ministru, dar nu știi niciodată când pleci. Eu consider că până în momentul în care voi pleca din fruntea acestui minister trebuie să îmi fac treaba. Dacă mă voi gândi permanent că mâine trebuie să plec acasă ar însemna să nu îmi mai fac treaba niciodată.”  
Reamintim că Relu Fenechiu a fost trimis în judecată pe data de 28 iunie 2012, pe vremea când ocupa funcția de deputat, în care fusese cocoțat de către PNL. Atunci, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi foști directori generali ai Sucursalei de Intreținere și Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. El este acuzat că în urma livrării unor produse necorespunzătoare, SISEE Moldova a plătit 6.406.976 de lei fără TVA pentru echipamentele cumpărate, din care au fost folosite efectiv doar câteva, în valoare de 79.586 de lei, adică în jur de 0,02%. Restul de componente pentru sistemul energetic au rămas în stoc și reprezintă achiziții nejustificate în valoare de 6.327.390 de lei fără TVA. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei , concret 6.327.390 de lei plus TVA.

Vasile Surcel
Citeaza acest articol pe saitul tau

Comentarii (5)
RSS comments
1. 05-07-2013
La multi ani cu executare
O tara de tolomaci ati facut tara praf si pulbere cu guvernul Ponta.Un system de nenorociti si de hoti gen Fenechiu.O tara de analfabeti si spagari ,carei numiti descurcareti si smecheri dupa metoda lui Dan Voiculescu .Fenechiu si cilalti hoti nu aveti nici un pic de rusine hotilor .Justitia nu prea reuseste sa-si faca treaba in primul rand din cauza a 75 la suta din romani sunt lasssi si idioti care nu isi sustin justitia alaturi de massmedia aservita inbogatitilor prin furt si minciuna.
Scris de Constantin
2. 05-07-2013
BAGATI-L IN CELULU CU JIJI
SE VOR LUA LA INTRECERE : CINE FACE PRIMUM 1 MILION DE EURO DUPA GRATII ! CE, NU CREDETI CA SE POATE ?
Scris de P. Nonvalorilor Latratoare
3. 05-07-2013
HOTII
PENALUL NU-I PENAL DESTUL DACA NU E SI FUDUL , INCREDIBIL CE POATE SA DECLARE FENECHIU !!!!! 
 
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, afirmă că situaţia CFR Călători este una "foarte proastă", iar compania de stat, cu datorii foarte mari, are nevoie de o recapitalizare, operaţiune care ar putea presupune inclusiv privatizarea operatorului feroviar. 
 
DE CE DL. FENECHIU I-ATI DAT LUI DOROBANTU SALARIU LUNAR DE 10 000 EURO CA SA ANUNTATI DUPA 6 LUNI CA SITUATIA CFR CALATORI ESTE FOARTE PROASTA ? 
UNDE ESTE PERFORMANTA PENTRU CARE A PRIMIT SALARIU ATAT DE MARE ? 
CINE PLATESTE MANAGEMENTUL DEFECTUOS AL DIRECTORULUI "SMART " DE LA CFR CALATORI ? CINE ? 
DNA TREBUIE SA SE AUTOSESIZEZE DE URGENTA .
Scris de dna
4. 05-07-2013
Drept dovada ca
tara devine tot mai bolsevica cu aceste capete conducatoare spre dazastru,tinerii si cei care ar trebui sa puna PICIORUL IN PRAG, fug sa  
 
slugareasca pe altii,n loc sa-si MATURE din ograda gunoiul care ne sufoca.
Scris de speranta
5. 06-07-2013
???
“Fenechiu fredonează prohodul pentru CFR Călători. 
Triste veşti! Mai ales că ele vin la doar trei luni şi jumătate după ce Relu Fenechiu a numit un nou staff la CFR Călători, botezat pretenţios „management privat”, format din oamenii săi de încredere, care au condus şi înainte compania. Şi care n-au reuşit, se vede, să facă nimic pentru a o resuscita. 
Toate indiciile arată, în acest moment, că CFR Călători va fi privatizată după modelul aplicat la CFR Marfă, pentru care Relu Fenechiu a primit multe felicitări, inclusiv de la premierul Ponta. Primii paşi s-au făcut deja: CFR Călători a renunţat la rutele aşa-zis neprofitabile, pe care le-a închiriat unor operatori privaţi, care, ce să vezi, s-au priceput să le facă avantajoase. Şi care „mănâncă”, astfel, o felie groasă din subvenţia acordată de stat pentru acest serviciu cu caracter social. 
Compania va continua să renunţe la secţiile care aduc pierderi, a anunţat Fenechiu, care nu exclude o asociere a CFR Călători cu o firmă privată, dacă nu se vor găsi bani pentru achiziţia de noi garnituri de tren. Şi cum operatorii feroviari privaţi din România pot fi număraţi pe degetele de la o mână, se poate anticipa uşor cu cine se va bate palma.”
Scris de marina

Scrie un comentariu
  Nume:
  Titlu:
  Commentariu:  Cod de securitate:* Code


  Alte articole scrise de acelaşi autor:


   
  Arhiva 2013
   
  SC Dramiral Media Group SRL.
  Copyright © SC Dramiral Media Group SRL. Toate drepturile rezervate.
  Programare si design www.spider.ro