Home Social Încălzirea globală sărăcește turismul românesc

Încălzirea globală sărăcește turismul românesc

DISTRIBUIŢI

Dacă verile din ultimii ani au fost călduroase și chiar secetoase, periclitând recolte întregi, țara noastră se poate aștepta la temperaturi și mai mari care se vor instala treptat în următoarele decenii. Prognozele meteorologice relevă faptul că, în România, va avea loc o creștere a temperaturilor medii cu peste patru grade Celsius în următorii cel puțin 50 de ani, mai ales în zona de sud a țării, potrivit anexei la Hotărârea Guver­nului pentru aprobarea Strategiei Naționale a României privind Schimbările Climatice /SNSC/ 2013-2020, publicată în Monitorul Oficial.
Modificările estimate de specialiști pentru următorii 50 – 100 de ani relevă că, la nivel național, va avea loc o creștere cu două grade Celsius a temperaturilor medii în anotimpul de iarnă și o creștere cu peste trei grade Celsius a temperaturilor medii în anotimpul de vară (3,5 grade Celsius în nord și 4,3 grade Celsius în sud).  Potrivit documentului citat, în zonele situate în afara arcului carpatic, în special, se vor înregistra temperaturi mai mari în anotimpul de iarnă, în timp ce, în zonele din sudul și sud-estul țării, se vor înregistra temperaturi mai mari în anotimpul de vară, cele mai afectate fiind zonele urbane, din cauza densității mari a construcțiilor. În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii preconizează că acestea vor fi mai mari pentru perioade scurte de timp și pe suprafețe reduse, ceea ce va conduce la creșterea frecvenței viiturilor. În contrapartidă, vor crește perioadele secetoase mai mari, ceea ce va conduce la un deficit al resurselor de apă, pericol de producere de incendii forestiere, pierderea biodiversității, degradarea solului și a ecosistemelor și deșertificarea.
Temperaturile extreme afectează obiectivele turistice din stațiunile de coastă și cele montane, specializate în sporturi de iarnă. Majoritatea pârtiilor de schi din zona montana Bucegi și Postăvaru se află la altitudini joase, ceea ce va însemna că vor fi necesare investiții pentru a produce zăpadă artificială, astfel încât să contracareze încălzirea climei montane. Pe de altă parte, pârtiile de schi aflate la o altitudine mai mare (Sinaia, Balea) vor profita de un aflux sporit de turiști, se arată în Strategia naționala a României privind schimbările climatice 2013-2020, publicată luni în Monitorul Oficial. Potrivit aceluiași document, lacurile terapeutice ar putea seca în contextul fenomenului de încălzire globală ducând la pierderi pentru stațiunile balneare și turismul terapeutic. Valurile de căldură, vremea excesiv de ploioasa și/sau rece, vor face zonele turistice din România mai puțin atrăgătoare pentru vizitatori. Aceste evenimente extreme vor avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății turiștilor, indiferent de destinația lor.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.